Dramaturgul Ion Luca, omagiat la Vatra Dornei

La 7 decembrie s-au împlinit 118 ani de la naşterea celui care avea să devină „un caz” în literatura română (după Radu Stanca, 1945), dramaturgul Ion Luca. S-a născut la Roman, judeţul Bacău, în 1894, dar împrejurările vieţii l-au adus la Vatra Dornei unde a trăit ultimii 25 de ani din viaţă şi unde, după propria mărturisire, a compus cele mai multe dintre lucrările sale dramatice.


Considerat de specialiştii care s-au ocupat de creaţia sa – în primul rând, istoricul literar Nicolae Cârlan – ca fiind unul dintre marii noştri dramaturgi, Ion Luca este încă puţin cunoscut. Autorii de istorii ale literaturii nu i-au acordat locul cuvenit, iar teatrele l-au jucat destul de puţin. Dornenii, care şi-l revendică „nu fără mândrie şi orgolii ca exponent al spiritualităţii locului” (N. Cârlan) au reuşit, după o lungă aşteptare, să-şi salveze conştiinţa înălţându-i două busturi, unul amplasat în faţa liceului care-i poartă numele şi unul în parcul staţiunii balneare.

Pe 6 decembrie, în faţa Liceului Teoretic „Ion Luca”, s-a dezvelit bustul realizat şi donat de sculptorul dornean Gheorghe Jijian. Manifestarea, moderată de directoare adjunctă a liceului, prof. Jenica Romanică, a debutat cu o slujbă de pomenire oficiată de pr. Constantin Vârlan şi a fost onorată de prezenţa primarului municipiului, Ilie Boncheş, care a rostit o alocuţiune. Participanţii – elevi, profesori şi oameni de cultură – au urmărit un film realizat în 1992, când s-a fixat o placă de marmură pe casa în care a locuit Ion Luca, prilej cu care la Vatra Dornei s-a aflat şi Î.P.S. Bartolomeu Anania (scriitorul Valeriu Anania), un mare prieten al dramaturgului.

Cei care l-au cunoscut – prof. Aspazia Lungulescu, prof. Taţiana Vlad Guga, scriitorul Gheorghe Patza, prof. Paraschiva Abutnăriţei, sculptorul Gheorghe Jijian – au evocat momente ale întâlnirii cu marele dramaturg, povestiri din care s-a conturat un portret al omului şi scriitorului Ion Luca.

În ziua următoare, pe 7 decembrie, slujba de pomenire a fost oficiată în Catedrala „Sfânta Treime” de un sobor de preoţi, în frunte cu pr. paroh prof. dr. Mihai Valică.

Primarul municipiului, Ilie Boncheş, a menţionat că, deşi târziu, comunitatea dorneană a demonstrat că ştie să-şi cinstească valorile şi că dramaturgul Ion Luca merită pe deplin această recunoaştere.

Prof. Paraschiva Abutnăriţei a evocat întâlnirea cu dramaturgul şi a motivat iniţierea hotărârii Consiliului Local prin care s-a stabilit ridicarea bustului din parcul municipal ca pe o datorie de conştiinţă. În continuare, dna Abutnăriţei l-a prezentat pe sculptorul Marcel Mănăstireanu, un artist cunoscut care a realizat peste 100 de lucrări de sculptură reprezentând mari personalităţi ale culturii şi istoriei noastre, amplasate în ţară dar şi în Cernăuţi sau Odesa, R. Moldova, Italia, Germania, Olanda. Marcel Mănăstireanu este, de asemenea, autor a peste 400 de desene şi peste 200 de lucrări de grafică. Prezent la Vatra Dornei, sculptorul a mulţumit administraţiei locale pentru prilejul de a se apropia de dramaturg prin această lucrare.

Manifestarea s-a bucurat şi de prezenţa istoricul literar Nicolae Cârlan, care s-a preocupat de readucerea în opinia publică a personalităţii şi operei lui Ion Luca, prin nenumărate articole şi studii şi prin publicarea unor piese de teatru. Nicolae Cârlan consideră că Ion Luca a fost ostracizat, că este necesar ca o editură să-şi asume realizarea unei ediţii critice a operei acestuia, ca teatrele să-i joace piesele, multe dintre ele de excepţie, realizându-se astfel o recuperare în beneficiul literaturii române. În opinia sa, Ion Luca se situează printre primii dramaturgi din literatura noastră, excelând în dramă, mai ales pe teme istorice şi religioase, opinie împărtăşită şi de pr. paroh Mihai Valică. Personalitatea dramaturgului a fost evocată şi de scriitorul Gheorghe Patza, preşedintele Asociaţiei Scriitorilor şi Artiştilor din Ţara Dornelor, şi de poeta Taţiana Vlad Guga, care i-a dedicat un poem.


Manifestările de la Vatra Dornei au demonstrat că o comunitate trebuie şi poate să-şi cinstească valorile.


SURSA: CraiNou.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei