Promovarea online a localităţii Şaru Dornei, pe podium la eAntreprenor 2012

O echipă din comuna Șaru Dornei, formată din Ana Maria Palma, managerul RECL, Elena Hunea o talentată producătoare de obiecte hand-made şi Daniela Floarea Ţarcă, proprietara unei pensiuni au găsit soluţia pentru ca localitatea lor să devină cunoscută si in mediul virtual. Au întocmit un plan de management, au participat la competiţia eAntreprenor 2012, parte a Programului „Economia Bazată pe Cunoaştere”, derulat de MCSI, şi s-au clasat pe locul cinci.


Ideea proiectului „Promovare prin IT” a avut-o managerul RECL Şaru-Dornei, Ana Maria Palma. Aceasta le cunoştea pe cele două întreprinzătoare şi s-a gândit că, prin realizarea unui site de promovare, prin deschiderea conturilor de Facebook şi prin realizarea unor materiale promoționale, comuna Şaru Dornei va deveni mult mai cunoscută.

Produse hand-made din Şaru Dornei

„Întreprinderea individuală Hunea Elena a fost înfiinţată în anul 2009 şi se ocupă, pe lângă comerţ cu amănuntul de produse alimentare şi nealimentare, şi cu realizarea şi comercializarea unei game variate de «lucruri făcute de mână», adică hand made”, a explicat Ana Maria Palma, manager RECL Şaru Dornei.

Ea povesteşte că Elena Hunea este extrem de talentată şi realizează şi comercializează cercei, inele, coliere, brăţări, broşe, tablouri, rame foto, păpuşi şi multe, multe altele.

„Acestea sunt realizate din aţă şi mărgele din lemn colorate”, explică Elena Hunea, creatoarea produselor hand-made de la Şaru Dornei.

Faima acestora a depăşit de mult timp graniţele comunei şi sunt cunoscute în întreaga zonă.

„Într-o perioadă în care totul este tehnologizat şi nimic nu mai pare să aibă suflet, m-am gândit că ar fi frumos să creez cercei, coliere, brăţări, tablouri, rame de fotografii vesele prin asocierea armonioasă a culorilor. La început a fost un hobby, dar m-am gândit că aş putea face din asta o afacere”, a povestit Elena Hunea.

Ca orice business, la început are nevoie de promovare şi multă muncă. Iniţial s-a gândit la două variante de a comercializa produsele: prin intermediul târgurilor şi expoziţiilor şi prin intermediul site-urilor. A participat la concursul eAntreprenor 2012 pentru a-şi putea promova produsele şi zona. Firma îşi procură on-line de la firme specializate toate accesoriile necesare.

„Antreprenorul şi-a creat conturi la reţeaua de energie electrică, la reţele de telefonie pentru a avea posibilitatea efectuării plăţilor online. Odată cu realizarea site-ului propriu, vor putea fi promovate produsele hand made realizate. Se va face promovare online prin deschiderea unui cont de facebook, dar şi prin crearea şi administrarea propriului website”, a explicat managerul RECL Şaru Dornei, Ana Maria Palma.

„Poarta Călimani”, o pensiune de vis

„Întreprinderea individuală Ţarcă Daniela Floarea a fost înfiinţată în anul 2005 şi oferă servicii de cazare la Pensiunea Poarta Călimani”, a povestit Ana Maria Palma, managerul RECL Şaru-Dornei.

Pensiunea este situată la poalele Munţilor Călimani, în vechea căldare vulcanică a unui crater uriaş format acum cinci milioane de ani. Gura Haitii, locul unde se află pensiunea, este o comunitate mică care şi-a păstrat foarte bine tradiţiile. Daniela Ţarcă spune că pensiunea sa este caracterizată de o privelişte de vis, ospitalitate, mâncare naturală, linişte şi multă natură.

„În 2010 pensiunea a obţinut certificatul Eco – România, prin care sunt recunoscute îndeplinirea şi respectarea principiilor de ecoturism”, a explicat Daniela Ţarcă.

Turiştii care vin la pensiune, pe lângă cazare au o mulţime de facilităţi: foişor cu mese, bănci şi grătar, grădină cu spaţiu de joacă pentru copii, posibilitate de a face drumeţii şi turism montan, la cerere cu însoţitor specializat în prezentarea valorilor naturale şi culturale ale zonei. De asemenea, li se oferă echitaţie şi turism ecvestru, cicloturism şi mountain-bike, river Rafting pe râul Bistriţa, drumeţii pe trasee în Parcul Naţional Călimani, la rezervaţia geologică 12 Apostoli, Pietrele Roşii, fosta exploatare de sulf.

„Deoarece pensiunea Poarta Călimani este amplasată într-o zonă retrasă, principalul mod de atragere al turiştilor este prin intermediul Internetului”, a explicat Daniela Ţarcă.

Firma se promovează printr-un website propriu, dar singurul inconvenient este semnalul slab la reţeaua de Internet.

„Încă de la începutul PAPI în comuna noastră, atât eu cât si familia mea am sperat să putem primi sprijinul necesar în domeniul IT. La început am venit pentru a ne pune la curent cu diferite noutăţi, apoi am încercat cu ajutorul personalului PAPI să promovam pe Internet serviciile oferite de noi”, povesteşte Daniela Ţarcă.

Dezvoltare prin eAntreprenor

Aflată la cea de-a doua ediție, competiția de business eAntreprenor și-a propus și în acest an să identifice printre micii întreprinzători din mediul rural cele mai bune 6 planuri de afaceri realizate împreună cu managerii RECL locali. Aceste planuri urmează a fi finanțate și asistate spre implementare pe o perioadă de 3 luni, până la finalul anului 2012, astfel încât să fie urmărite toate activitățile și obiectivele identificate de către antreprenori.

La Șaru Dornei, prin implementarea proiectului întocmit în cadrul competitiei eAntreprenor 2012, se vor obţine numeroase beneficii atat pentru cele doua antreprenoare, cat si pentru comunitate: cresterea calitatii accesului la Internet, va fi creat un cont de Facebook al comunitatii, va avea loc actualizarea serviciilor oferite pe website-ul propriu şi se vor realiza peste 100 de materiale promotionaleale comunei.

„Câştigarea acestui premiu pentru mine reprezintă cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat până acum, mai ales că a venit la momentul cel mai potrivit. Datorită numeroaselor cereri venite din partea turiştilor, am hotărât să amenajăm o sală de conferinţe, iar datorită concursului eAntreprenor, echipamentele IT vor veni mai repede decât ne aşteptam”, a conchis Daniela Ţarcă, proprietara pensiunii „Poarta Călimani”.





Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei