Festivalul naţional al ansamblurilor folclorice ale copiilor “Dorna, plai de joc şi cântec”

La Vatra Dornei se desfăşoară, în perioada 18-20 iulie, ediţia a V-a a Festivalului naţional al ansamblurilor folclorice ale copiilor “Dorna, plai de joc şi cântec”. Deschiderea oficială a festivalului, la care au participat conducătorii de grup, câte o pereche de dansatori în costum popular şi membrii juriului a avut loc miercuri, 18 iulie, în Sala Oglinzilor de la Primăria Vatra Dornei.



După cuvântul de bun venit din partea gazdelor şi a organizatorilor, Clubul Copiilor şi Elevilor din Vatra Dornei şi Primăria Vatra Dornei, pe traseul str. M. Eminescu – str. Luceafărului – aleea principală parc, s-a desfăşurat parada portului popular, urmată de evoluţia pe scena din parcul staţiunii a ansamblurilor participante.

Primarul municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheş, a declarat: „Sunt încântat să văd o formaţie care împlineşte astăzi 35 de ani de activitate. Este vorba de Ansamblul Folcloric al Clubului Copiilor Vatra Dornei, formaţie care a reuşit să aducă în această perlă a Bucovinei, care este Vatra Dornei, copii din foarte multe judeţe ale ţării. Eu am să vă acord tot sprijinul pentru ca la următoarele ediţii să avem câte o formaţie din toate judeţele ţării. Vreau să invit toţi dornenii să ni se alăture la acest festival, pentru că sunt tradiţii şi obiceiuri populare care trebuie păstrate şi transmise mai departe”.

Cinci zile de manifestări dedicate copiilor

Ideea acestui festival îi aparţine lui Vasile Moroşan, directorul Clubului Copiilor Vatra Dornei. În urmă cu cinci ani, acesta a marcat, prin prima ediţie a Festivalului naţional de folclor al copiilor „Dorna, plai de joc şi cântec”, 30 de ani de activitate a Ansamblului Folcloric condus de profesorul Gavril Moroşan.

Vasile Moroşan a declarat, la deschiderea festivalului: „Astăzi dăm startul Festivalului "Dorna, plai de joc şi cântec", dar în acelaşi timp dăm startul mai multor manifestări educative dedicate copiilor. Este vorba despre Târgul Copiilor Meşteşugari, care a debutat joi, 19 iulie, şi se va desfăşura timp de două zile, iar sâmbătă şi duminică se va desfăşura pe această scenă a XVII-a ediţie a Festivalului naţional de muzică uşoară "Muzritm". Mulţumesc tuturor copiilor, profesorilor care au făcut efortul de a veni la Vatra Dornei. Suntem bucuroşi că sunt alături de noi la cea de-a 35-a aniversare a Ansamblului "Balada Dornelor". Dedicat memoriei prof. Gavril Moroşan, festivalul are ca scop promovarea folclorului în rândul tinerilor, dar şi diversificarea experienţei participanţilor în ceea ce priveşte modalităţile de punere în valoare şi de transmitere a folclorului”.

La festival participă ansambluri folclorice din judeţele Suceava, Arad, Botoşani, Bacău, Braşov, Maramureş, Olt şi Tulcea. Pe scena din parcul municipal vor evolua Fanfara Palatului Copiilor din Botoşani şi Ansamblurile “Plaiurile Dornelor” şi “Balada Dornelor” din Vatra Dornei, “Mugurelul” din judeţul Maramureş, “Plai Bucovinean” din Dorna Candrenilor, “Crai Nou” din Braşov, “Mugurelul” din Botoşani, “Zarandul” din Arad, “Dor” din Tulcea, “Rarăul” din Câmpulung Moldovenesc, “Brâuleţul” din judeţul Olt, ”Poieniţa” din Poiana Stampei, “Ciobănaşul” din Rădăuţi, “Nadiia Zamku” din Siret.

Dorinţă şi sacrificiu, calităţi pentru a obţine Marele Premiu

De la preşedintele juriului, prof. univ. dr. Doru Albu, prorectorul Universităţii de Arte “George Enescu” din Iaşi, am aflat că, printre calităţile pe care trebuie să le îndeplinească un participant la festival pentru a putea câştiga Marele Premiu, se numără în primul rând dorinţă şi apoi sacrificiu, “pentru că sunt în spatele spectacolelor, al reprezentărilor, sute şi chiar mii de ore de muncă, atât ale copiilor, cât şi ale îndrumătorilor. Depinde şi de moment, mai ales la dansuri, dacă totul decurge normal. Important este că fiecare câştigă în acest concurs. Ei se detaşează foarte bine unii de alţii, sunt unii care ies din acea masă şi sunt sigur că nu ne va fi greu să acordăm Marele Premiu. Apoi sunt un număr suficient de premii cu ajutorul cărora vom aprecia solişti instrumentişti, solişti vocali, dansatori, tradiţii, obiceiuri. Trebuie să încurajăm aceşti tineri, pentru că, dacă nu suntem înfipţi bine în rădăcinile trecutului, nu vom avea viitor. Este foarte bine că organizatorii au invitat şi un grup de aromâni. Trebuie invitate şi alte etnii pentru că este bine să le cunoaştem tradiţiile, obiceiurile, e bine ca ei, chiar dacă sunt români, să îşi păstreze obiceiurile etniei”, a precizat Doru Albu.

Prof. univ. dr. Doru Albu este pentru a treia oară preşedintele juriului la Festivalul “Dorna, plai de joc şi cântec”. Acesta a fost preşedintele juriului la prima ediţie, a treia şi la cea de-a cincea ediţie, o ediţie jubiliară. Spectacolul-concurs a continuat şi joi pe scena din parcul staţiunii, urmând ca astăzi, 20 iulie, să aibă loc o paradă a portului popular pe traseul Casa de Cultură – Primărie – str. Luceafărului – alee principală parc), urmată de decernarea premiilor şi spectacolul de gală care se va desfăşura tot în parc.


Manifestarea de la Vatra Dornei este cuprinsă în calendarul activităţilor extraşcolare ale Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi este susţinută financiar de Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, Primăria Vatra Dornei, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural Bucovina şi sponsori.




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei