Recordul acestei ierni, -30 grade, noaptea trecuta, la Dorna Arini

Pentru prima data in aceasta iarna, potrivit masuratorilor oficiale, in judetul Suceava a fost inregistrata o temperatura de minus 30 de grade Celsius. Cu o zi inainte, in aceeasi locatie, mercurul termometrelor coborase pana la minus 25 de grade Celsius.

Daca in primele zile de avertizare meteo "Cod Portocaliu de ger", cele mai scazute temperaturi erau in zona de deal si de ses, in ultimele doua zile la munte au fost temperaturile cele mai scazute din judet

Cea mai scazuta temperatura inregistrata, oficial, in aceasta iarna in judetul Suceava a fost la Dorna Arini. Ieri dimineata, la ora 07.00, temperatura aerului masurata la postul hidro de pe raul Bistrita, in dreptul comunei Dorna Arini, a fost de minus 30 de grade Celsius. Este a doua zi consecutiv cand in locatia respectiva este inregistrata cea mai scazuta temperatura din judet, cu precizarea ca in dimineata zilei de marti, temperatura aerului indicata la postul hidro de la Dorna Arini a fost de minus 25 de grade Celsius.

Masuratorile sunt facute, zilnic, de cei de la Sistemul de Gospodarire a Apelor Suceava care verifica la posturile hidro de pe mai multe rauri si parauri din judet diferiti parametri de la temperaturi, la debitul apei, nivelul apei si precipitatii. De regula, termperaturile indicate sunt valabile de cele mai multe ori in zona locuita din apropierea cursurilor de apa, in vreme ce pe masura ce distanta de rauri creste, temperaturile sunt diferite, de regula mai putin friguroase, iar diferentele pot depasi uneori doua sau trei grade Celsius.

Curentii de aer joaca, de asemenea, un rol foarte important si de aceea nu sunt excluse diferentele mari de temperatura indicate intr-o zi fata de alta, lucru cu atat mai evident in zona din apropierea cursurilor de apa. Astfel, daca in primele zile de avertizare meteo „Cod Portocaliu" de ger, adica de sambata pana luni, cele mai scazute temperaturi erau in zona de deal si de ses a judetului, cel putin in zona monitorizata de SGA Suceava, in ultimele doua zile la munte au fost temperaturile cele mai scazute din judet.

Din nou, localitatile situate de-a lungul raului Bistrita au fost cele unde s-au inregistrat temperaturile cele mai scazute. Pe langa Dorna Arini, Carlibaba a fost localitatea care a ocupat locul doi in topul celor mai friguroase temperaturi inregistrate, oficial, in judet. Atat la postul hidro de pe raul Bistrita din comuna respectiva, cat si la postul hidro de pe principalul afluent de pe cursul superior al raului - paraul Carlibaba, temperatura inregistrata ieri dimineata, la ora 07.00, a fost de minus 28 de grade Celsius.

In cele mai multe din localitatile din zona de munte unde sunt posturi hidro, temperatura aerului inregistrata a fost, ieri dimineata, de macar minus 23 de grade Celsius, la Cosna pe raurile Tesna si Bancu, temperaturile fiind de minus 27 de grade Celsius.





Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei