Afaceri cu păduri puse la pământ de firme conduse de mama, tata, fratele sau socrul unor angajaţi ai Direcţiei Silvice

Şeful Ocolului Silvic (OS) Vatra Dornei, Adrian Todaşcă, şi mai mulţi ingineri silvici din cadrul aceleiaşi instituţii, Gheorghe Pintescu, Daniel Constantin Florescu, Dumitru Şincari şi Iulian Cojoc, au fost trimişi în judecată zilele trecute, fiind acuzaţi că s-au implicat în activităţi particulare de exploatare a fondului forestier, de cele mai multe ori prin intermediul unor firme conduse de rude sau afini de-ai lor, comiţând în acest mod o serie întreagă de infracţiuni prin care şi-au băgat în buzunare câştiguri fabuloase.

Potrivit unui comunicat remis ieri de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava, Adrian Todaşcă şi ceilalţi patru inculpaţi au fost daţi pe mâna instanţelor de judecată, acuzaţiile procurorilor fiind următoarele: conflict de interese în formă continuată, fals intelectual în formă continuată, instigare în condiţiile participaţiei improprii la fals intelectual în formă continuată, uz de fals în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor (în cazul lui Pintescu).

Ce acuzaţii li se aduc de procurori

Anchetatorii susţin că în cursul anului 2010, învinuiţii Todaşcă, Pintescu, Florescu şi Şincari, deşi erau angajaţi ai OS Vatra Dornei, primul chiar şef de ocol, au achiziţionat diferite suprafeţe de teren cu vegetaţie forestieră (sau numai vegetaţia forestieră în anumite cazuri) pe care le-au exploatat, implicându-se personal în unele dintre demersurile necesare (fie au realizat chiar ei marcarea arborilor, fie au întocmit actele de punere în valoare ori au eliberat autorizaţii de exploatare, au predat parchetul spre exploatare, au făcut verificarea exploatării ori acte de constatare a stadiului exploatării sau reprimirea parchetului).

De asemenea, Todaşcă, Pintescu, Florescu şi Şincari vor fi judecaţi şi pentru faptul că au determinat ori chiar un întocmit în fals documentaţia de exploatare pe numele foştilor proprietari de la care au cumpărat suprafeţele de pădure respective.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava susţin, de asemenea, în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată că inculpaţii Pintescu, Florescu, Şincari şi Cojoc „s-au implicat personal în activităţi şi au îndeplinit acte de exploatare forestieră prin care s-a realizat un folos material pentru rude ale lor sau afini până la gradul II”.

Cine se afla în spatele firmelor sprijinite de inculpaţi

În actele de sesizare a instanţei se arată ce firme erau sprijinite de inculpaţi şi cine se afla în spatele acestora. Gheorghe Pintescu, de exemplu, trăgea pentru SC Silvapin SRL, societate administrată de socrul său, Daniel Constantin Florescu avea interes să crească profiturile SC Cosminel Com SRL, firmă condusă de mama sa, Dumitru Şincari era suspect de implicat în activităţile SC Concept Prod SRL, societate administrată de fratele său, iar Iulian Cojoc punea umărul la dezvoltarea SC Cruceniţa SRL, firmă printre ai căror administratori se numără şi tatăl său.

Fostul şef de ocol de la Vatra Dornei, Adrian Todaşcă, este acuzat că a achiziţionat mai multe suprafeţe de pădure de la persoane fizice şi a exploatat în interes personal masa lemnoasă, o parte dintre documentele necesare aprobându-şi-le singur. Şi Todaşcă este acuzat că a sprijinit indirect din calitatea sa de şef de ocol o societate comercială, SC Aramaforest SRL, firmă condusă de soţul cumnatei sale, însă nu s-a aflat sub incidenţa conflictului de interese, întrucât, potrivit legislaţiei, nu este considerată legătură de afinitate între cei doi.

Adrian Todaşcă, şef de ocol şi la un an de la izbucnirea scandalului

Scandalul afacerilor necurate de la Ocolul Silvic Vatra Dornei a început în primăvara anului trecut, ancheta fiind demarată de poliţia din localitate. La scurt timp, şi-au înaintat demisiile Gheorghe Pintescu şi Daniel Constantin Florescu, care, din informaţiile pe care le deţinem, lucrează acum în cadrul unor firme de prestări servicii cu specific silvic.La câteva luni după aceea şi-a depus demisia Iulian Cojoc, care s-a angajat la un ocol silvic privat.

Angajaţi ai Direcţiei Silvice au rămas şi în prezent Adrian Todaşcă şi Dumitru Şincari, amândoi păstrându-şi funcţiile, primul şeful Ocolului Vatra Dornei, al doilea şef de district în cadrul aceluiaşi ocol. Todaşcă are contractul de muncă suspendat, fiind în concediu medical de mai multe luni, după un accident la coloană, la conducerea Ocolului Silvic Vatra Dornei fiind numit un şef interimar.

Miheţiu: „Vom demara ancheta administrativă”


Şeful Direcţiei Silvice Suceava, Mihai Miheţiu, a declarat, ieri, că va demara în perioada următoare o minuţioasă anchetă administrativă la Ocolul Silvic Vatra Dornei. „Cercetările penale au primat în faţa celor administrative. Acum, că s-au finalizat cercetările procurorilor, vom demara ancheta administrativă. Urmează ca prin Consiliul de Disciplină, în funcţie de gravitatea faptelor, să luăm măsurile care se impun şi care pot merge până la desfacerea contractului de muncă”, a precizat Mihai Miheţiu.




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei