Amenda de 80.000 de lei aplicată Primăriei Vatra Dornei rămâne în picioare

0
Vremuri tulburi în Primăria din Vatra Dornei, după ce Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a respins contestaţia depusă de reprezentanţii administraţiei locale.

În urma unui control efectuat în urmă cu aproximativ jumătate de an, inspectorii ANRMAP au ajuns la concluzia că licitaţia privind atribuirea unor lucrări în valoare de patru milioane de euro, inclusiv TVA, pentru proiectarea, modernizarea, repararea şi întreţinerea drumurilor şi străzilor, s-a derulat fără respectarea normelor legale.

Ca urmare, Primăria Vatra Dornei a fost amendată cu 80.000 de lei, cei de la ANRMAP oferind şi justificarea pentru sancţiunea aplicată: „Întrucât ofertantul SC Asfalt Super SRL nu a îndeplinit criteriile de calificare referitoare la standardele de asigurare a calităţii şi standardelor de protecţie a mediului (ISO 9001/2001, ISO 14001), oferta depusă de acesta era inacceptabilă. Ca urmare, autoritatea contractantă a fost sancţionată cu amendă în cuantum de 80.000 de lei”.

ANRMAP a mai descoperit şi faptul că Primăria Vatra Dornei a publicat anunţul de atribuire după expirarea termenului de 48 de ore de la finalizarea procedurii, neregulă sancţionată cu un avertisment.

Chestionat pe marginea acestui subiect, primarul Ioan Moraru a spus că nu este la curent cu respingerea contestaţiei, iar dacă acest amănunt se verifică, există şi alte căi de a ataca sancţiunea aplicată de inspectorii ANRMAP. Moraru a ţinut să precizeze din nou că licitaţia a fost corectă şi că toate acţiunile pe această temă nu au avut decât scopul de a-l denigra.

Referitor la amendă şi plata ei, primarul din Vatra Dornei a anunţat că o va supune dezbaterii Consiliului Local şi fie va fi achitată din bugetul instituţiei pe care o conduce, fie va fi imputată persoanelor care au făcut parte din Comisia de Licitaţie.

O licitaţie câştigată de o firmă înfiinţată de trei zile

Licitaţia pentru care s-a aplicat amenda de către ANRMAP s-a derulat în cursul lunii februarie 2011. Cu titlul „Proiectarea, modernizarea, repararea şi întreţinerea drumurilor şi străzilor”, Primăria Vatra Dornei a pus la bătaie 186 de miliarde de lei vechi, inclusiv TVA, pentru o perioadă de patru ani. Ce nu a spus primarul Ioan Moraru este că licitaţia a fost organizată cu încălcarea prevederilor Legii 215/2001 a Administraţiei Publice Locale.

La secţiunea lucrări publice, această lege prevede următorul aspect: „Lucrările de construcţie şi reparaţii de interes public finanţate din bugetele comunelor, oraşelor sau judeţelor, se execută doar pe baza unor documentaţii tehnico-economice, avizate sau aprobate de Consiliul Local”. Ori, în acest caz nu s-a întâmplat acest lucru.

Un alt act normativ încălcat este Legea 273/2006 a Finanţelor Publice, referitor la aprobarea proiectelor de investiţii locale. Conform acestui act normativ, pot fi cuprinse în programul de investiţii publice numai obiectivele pentru care sunt asigurate integral surse de finanţare. Ori, în şedinţa de Consiliu Local din 24 februarie 2011, când s-a votat bugetul pe anul în curs, nu s-a făcut referire la sumele necesare pentru lucrările de reparaţii stradale. Mai mult, licitaţia se desfăşurase deja de două săptămâni, pe 10 februarie 2011.


Iar bomboana pe colivă a fost aceea că societatea câştigătoare a fost înfiinţată cu doar trei zile înaintea licitaţiei, de firma SC Asfalt Super SRL, condusă de Gheorghe Şulţ, un controversat om de afaceri din sudul ţării.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei