Otrăvurile din Călimani

0
Directorul Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Suceava, Vasile Oşean, a declarat, luni, că în judeţ există 71 de perimetre miniere cu activitatea sistată şi aproximativ două sute de spaţii unde sunt depozitate deşeurile rezultate din activitatea minieră desfăşurată în zonă.

El a precizat că deşeurile miniere sunt depozitate în 190 de halde de steril provenit din exploatarea substanţelor minerale, volumul total al acestora fiind de 45,5 milioane de metri cubi. Totodată, în judeţul Suceava mai sunt opt iazuri de decantare, unde sunt depozitate 14,6 milioane de metri cubi de steril provenit din activitatea minieră.

Potrivit directorului APM Suceava, prin dimensiuni, cantitatea de deşeuri depozitate, conţinutul de substanţe poluante şi efectul asupra mediului şi populaţiei în cazul producerii unor accidente sau avarii, iazurile de decantare reprezintă un factor major de risc.

„Trebuie acordată o atenţie deosebită atât în faza de construcţie - operare, cât mai ales în faza de închidere şi de monitorizare post-închidere. După intrarea în conservare a iazurilor, efectul poluării poate dura zeci de ani, în funcţie de compoziţia sterilului depus, natura reactivilor folosiţi la preparare, dinamica precipitaţiilor, a apelor de suprafaţă, a apelor freatice, precum şi a celor de mare adâncime”, a spus Oşean, menţionând că unul dintre cele mai mari iazuri de decantare unde este depozitat steril este cel de la Tărnicioara, cu o suprafaţă de 28,5 hectare şi 15,5 milioane de tone de steril.


Potrivit lui Oşean, începând cu anul 2008, au fost realizate lucrări de stabilizare şi reabilitare ecologică a acestui iaz, o parte din lucrări, în valoare de 5,34 milioane lei, fiind finalizate în luna iulie 2011.

Directorul APM Suceava a susţinut că o altă zonă din judeţ ce prezintă risc pentru mediu este fosta exploatare a sulfului din Călimani, închisă în anul 1997, unde lucrările de reabilitare ecologică au fost începute în anul 2008, dar sistate în anii 2010 şi 2011. În opinia sa, pentru finalizarea lucrărilor de închidere şi ecologizare la fosta exploatare Călimani ar fi necesară suma de 51,17 milioane de lei.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei