Trei ani de închisoare cu suspendare pentru un şofer beat, care a omorât un copil

Şoferul care a accidentat mortal un băiat în vârstă de 14 ani în timp ce conducea beat turtă şi care primise iniţial doar şase luni de închisoare cu suspendare a fost condamnat definitiv. La recurs, Curtea de Apel Suceava a decis ca pedeapsa de şase luni să fie înlocuită cu una mult mai mare, trei ani de închisoare, însă tot cu suspendare.

Tragedia care a însemnat moartea unui minor în vârstă de 14 ani s-a produs pe 23 iulie 2010, pe strada Foresta din Vatra Dornei, la ieşirea din staţiune spre Dorna Arini. Anton David, un băiat în vârstă de 14 ani, mergea cu o bicicletă, undeva la limita dintre trotuar şi şosea.

Conform anchetei ofiţerilor de la Biroul Rutier al Poliţiei municipiului Vatra Dornei, Marius George Pâslariu, în vârstă de 26 de ani, şi el localnic, circula cu viteză excesivă la volanul unui autoturism Ford Mondeo, pe direcţia Vatra Dornei - Dorna Arini. Intrat într-o curbă deosebit de periculoasă, acesta a scăpat maşina de sub control, spre stânga şi de aici tragedia nu a mai putut fi evitată. Şoferul a intrat pe sensul opus de mers şi l-a lovit în plin pe băiatul de 14 ani. Maşina a trecut cu roţile peste corpul minorului, oprindu-se după ce s-a izbit violent de un stâlp din beton. Copilul a fost târât până în curtea cimitirului din apropiere, decesul survenind instantaneu.

Şoferul era în stare avansată de ebrietate. Proba de sânge recoltată la spital a arătat o concentraţie de 2,25 grame per litru alcool în sânge.

Conduită exemplară, atitudine sinceră de recunoaştere şi regret

Pe 10 martie 2011, Judecătoria Vatra Dornei avea să emită o condamnare scandaloasă împotriva şoferului. Şase luni de închisoare cu suspendare. Magistraţii şi-au motivat decizia cu o sumedenie de argumente mai mult sau mai puţin discutabile.

Lipsa antecedentelor penale, atitudinea sinceră de recunoaştere şi regret a faptelor, conduită exemplară în familie şi societate (tânărul de 26 de ani lucrând ca educator social cu copii abandonaţi), faptul că acesta a ajutat financiar familia decedatului, toate acestea au fost argumente care i-au făcut pe magistraţi să considere că „se poate accepta coborârea pedepsei sub minimum special prevăzut de lege, iar pedeapsa se poate executa cu suspendare”.

Termen de încercare de şase ani, cu măsuri stricte de supraveghere

Atât Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, care a instrumentat probele şi a dispus trimiterea în judecată a şoferului, cât şi inculpatul au făcut recurs împotriva deciziei, acesta fiind judecat de Curtea de Apel Suceava. Pe 11 mai, magistraţii de aici au decis să accepte recursul procurorilor, mărind pedeapsa până la trei ani de închisoare. Ei au admis totuşi doar în parte motivarea colegilor de la Vatra Dornei, fiind de acord cu suspendarea pedepsei.

Marius George Pâslariu a primit un termen de încercare de şase ani de zile, perioadă în care i s-au stabilit măsuri stricte de supraveghere. El trebuie să se prezinte, la datele fixate, la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Suceava, să anunţe, în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte opt zile, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă şi, mai ales, să nu conducă nici un autovehicul. Această decizie este definitivă şi irevocabilă.

Învinuitul, judecat într-un proces civil cu miză de 150.000 de euro


Separat de acest proces, şoferul condamnat se judecă şi cu tatăl copilului decedat. David Augustin solicită de la învinuit despăgubiri de 150.000 de euro. Bărbatul de etnie romă solicită 100.000 de lei, sumă care să reprezinte contravaloarea unui monument funerar pentru băiatul decedat, 5.000 de lei pe an pentru pomenirile anuale de până la şapte ani, plus, până la 150.000 de euro, contravaloarea întreţinerii lui la bătrâneţe.

Pentru o imagine cât mai clară asupra atitudinii acestuia, David Augustin a lăsat la aprecierea instanţei dacă şoferul să fie condamnat cu executare sau suspendare şi nu a făcut recurs după pedeapsa de şase luni cu suspendare emisă de Judecătoria Vatra Dornei.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei