Cutremur cu magnitudinea de 4,5 grade in Bucovina - Nordul Moldovei

Un cutremur crustal de magnitudinea in jur de 4,5 grade s-a produs in dupa-amiaza zilei de vineri, 24 iunie, in regiunea Bucovina - Nordul Moldovei, fiind resimtit usor in zona epicentrala.

Cutremurul a avut loc la ora 13h08h40sec timp universal, respectiv 16h08min40sec timp local (Romania), iar epicentrul sau a fost localizat in judetul Suceava, in perimetrul delimitat de localitatile Gura Humorului si Campulung Moldovenesc.

Conform datelor publicate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul s-a produs la o adancime de 6 km si a avut magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter, epicentrul fiind localizat in apropierea localitatii Ostra din judetul Suceava.

Cutremurul nu a provocat pagube materiale, dar a fost resimtit in mai multe localitati din apropierea epicentrului, dar si in localitati mai indepartate, de la Vatra Dornei pana la Botosani.

Bucovina este o regiune caracterizata printr-o seismicitate mai scazuta. Totusi, de-a lungul timpului, in zona s-au produs cutremure crustale, la adancimi de 5-20 km, in special in arealul Suceava - Radauti. Ultimul cutremur mai important in Bucovina a avut loc la 10 iulie 1970; magnitudinea acestui seism a fost de 4,8 grade pe scara Richter, iar intensitatea in zona epicentrala (Radauti) a fost de VII grade pe scara Mercalli.

Update: Cutremurul de magnitudine 4,5 produs in dupa-amiaza zilei de 24 iunie in regiunea Bucovina, zona GURA HUMORULUI - CAMPULUNG MOLDOVENESC a fost precedat, la ora 13h06min UTC, de un seism de magnitudine 2,0 produs in aceeasi zona, la adancimea de 5 km. De asemenea, un alt cutremur, cu magnitudinea de 2,4 grade, a urmat socului principal, la ora 13h31min UTC. Aceste manifestari seismice sunt tipice pentru modul de desfasurare a secventelor de cutremure crustale, caracterizate prin socuri principale, pre-socuri si post-socuri seismice.




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei