Şase luni de închisoare cu suspendare, după ce, beat la volan, a călcat un copil pe trotuar

0
Condamnările date de instanţele de judecată din judeţ împotriva şoferilor care omoară oameni nu încetează să surprindă neplăcut. Şoferi băuţi care au accidentat mortal pietoni care se deplasau regulamentar au scăpat doar cu pedepse de doi-trei ani de închisoare cu suspendare, prevederile Codului Penal, blânde cu acest tip de infracţiune, fiind invocate cel mai adesea. O ultimă decizie a judecătorilor le întrece însă pe toate: un şofer beat turtă, care a trecut peste un copil pe trotuar, a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare.

23 iulie 2010. Strada Foresta din municipiul Vatra Dornei, la ieşirea din staţiune spre Dorna Arini.

Anton David, un copil în vârstă de 14 ani, mergea cu o bicicletă, pe trotuar, în apropiere de locuinţa familiei sale. Conform anchetei agenţilor de la Biroul Rutier al Poliţiei municipiului Vatra Dornei, Marius George Pâslariu, în vârstă de 26 de ani, şi el localnic, circula cu viteză excesivă la volanul unui autoturism Ford Mondeo, pe direcţia Vatra Dornei - Dorna Arini. Intrat într-o curbă deosebit de periculoasă, acesta a scăpat maşina de sub control, spre stânga, iar tragedia nu a mai putut fi evitată. Şoferul a intrat pe sensul opus de mers, apoi a urcat pe trotuar şi l-a lovit în plin pe copilul de 14 ani. Maşina a trecut cu roţile peste corpul minorului, oprindu-se după ce s-a izbit violent de un stâlp din beton.

Ca o ironie a sorţii, din impact, copilul a fost târât până în curtea cimitirului din apropiere. Personalul medical ajuns la faţa locului nu a mai putut face nimic. Cu leziuni grave la cap şi cu corpul zdrobit, acesta a murit în scurt timp.


Şoferul a stat în spital, apoi în arest preventiv

Şoferul a fost rănit în urma impactului, ajungând la spital. Rezultatele probelor biologice de sânge au arătat de ce şoferul nu şi-a mai putut controla maşina. Proba ajunsă la poliţiştii anchetatori a arătat o concentraţie de 2,25 grame per litru alcool în sânge.

Tânărul şofer a stat în spital mai bine de două săptămâni, la Suceava şi apoi la Iaşi. Cum au considerat că au în faţă un caz de ucidere din culpă extrem de grav, fără circumstanţe atenuante, având în vedere starea avansată de ebrietate a şoferului, poliţiştii din Vatra Dornei l-au arestat pe acesta, pe 9 august 2010, la ieşirea din spital, pe baza ordonanţei de reţinere pentru 24 de ore.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei l-au prezentat apoi instanţei locale, cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii din Vatra Dornei au acceptat atunci propunerea, astfel că inculpatul a stat în arest preventiv de pe 13 august şi până pe 10 septembrie 2010. În total aşadar, aproape o lună de arest preventiv.

Condamnat la şase luni cu suspendare şi la plata spitalizării

Pentru familia victimei, lovitura avea să vină din partea aceleiaşi Judecătorii Vatra Dornei, pe data de 10 martie 2011. Pentru ucidere din culpă în formă agravantă pe fond de consum de alcool, Marius George Pâslariu a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendare. Conform aceleiaşi decizii, inculpatul a fost obligat să-şi plătească spitalizarea, având de achitat Spitalului Judeţean Suceava suma de 657,78 lei şi Spitalului Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iaşi suma de 1.123,18 lei. De asemenea, inculpatul a mai fost pus să plătească 550 de lei cheltuieli de judecată.

Cât despre pretenţiile civile ale părinţilor copilului de 14 ani, instanţa a decis disjungerea cauzei, aceasta judecându-se separat.

Procurorii au făcut recurs

Nemulţumit de decizia instanţei de a-l condamna la şase luni de închisoare cu suspendare, procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei, care a instrumentat dosarul, a făcut recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Suceava.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei