Primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă, l-a cunoscut pe Filaret Moţco, românul ucis în Afganistan

0
Trupul neînsufleţit al lui Filaret Moţco (43 de ani), românul ucis săptămâna trecută în Afganistan, va fi repatriat, cel mai probabil, în cursul zilei de mâine. Diplomatul român va fi înhumat în cimitirul din localitatea natală, Izvoarele Sucevei, judeţul Suceava.

Printre cei care l-au cunoscut pe Filaret Moţco se numără şi primarul comunei Poiana Stampei, Elisei Todaşcă.

"Eram maistru forestier la Sectorul Coşna şi aveam la lucru foarte mulţi muncitori harnici din Izvoarele Sucevei, printre care era şi Ion Moţco, tatăl lui Filaret, împreună cu fraţii mai mari ai acestuia, Niculai şi Ioan. În timpul vacanţelor Filaret venea în pădure, la tatăl şi fraţii lui, pentru a-i ajuta la muncă, reuşind astfel să-şi facă singur bănuţi pentru continuarea studiilor. Văzându-i dorinţa pentru studiu şi învăţătură, familia l-a ajutat foarte mult, pentru a ajunge "om cu carte" şi să scape de sărăcie şi munca grea de la pădure, prin ploi şi frig, zăpadă şi ger", a povestit primarul Todaşcă.

Filaret Moţco va fi declarat, postmortem, cetăţean de onoare al comunei natale. "Este un om care ne-a reprezentat cu cinste pe unde a mers. Datoria noastră este să facem măcar puţin în memoria sa", a declarat primarul Mihail Mechno.

Potrivit Biroului de presă al Centrului de Informare al ONU la Bucureşti, repatrierea trupului neînsufleţit al diplomatului Filaret Moţco va fi făcută de ONU care a făcut deja demersurile necesare în acest scop şi se ocupă de eliberarea de acte şi paşaport mortuar, în cooperare cu Ambasada României din Pakistan.


Deoarece cortegiul funerar va trebui să treacă pe drumul dintre Pojorâta şi Izvoarele Sucevei, care arată în anumite zone mai rău ca după bombardamente, autorităţile judeţene au trimis ieri drumarii să refacă drumul.
"Au trimis utilaje şi muncitori care se ocupă de drumul principal, iar cei de la Direcţia Silvică se ocupă de drumul comunal care face legătura cu casa lui Filaret Moţco. Este de muncă destul de mult, dar sperăm că până în ziua în care va fi adus acasă sicriul drumul să fie cât de cât practicabil", a declarat primarul din Izvoarele Sucevei, Mihail Mechno.

SURSA: EVZ.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei