La Ciocăneşti, a VIII-a ediţie a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate - VIDEO

0
Timp de trei zile, în comuna muzeu Ciocăneşti s-a desfăşurat Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, prima manifestare din cadrul Programului de promovare a turismului şi tradiţiilor din zonă „Paştele în Bucovina”.

Programul manifestării a început vineri, 4 martie, la Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate cu un colocviu dedicat oului încondeiat şi tradiţiei plutăritului pe Valea Bistriţei Aurii. Moderatoarea discuţiilor despre ouăle încondeiate, dar şi despre tradiţiile de Paşte în România şi în lume a fost prof. dr. Minorica Dranca, muzeograf la Muzeul Etnografic din Vatra Dornei, care a prezentat şi referatul „Simbolistica oului încondeiat”.

Expoziţia de ouă încondeiate de la Muzeul din Ciocăneşti a fost considerată de Pavel Blaj, de la Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava, „un succes naţional şi internaţional”.

Conform primarului comunei Ciocăneşti, Gheorghe Tomoiagă, în această localitate există o comunitate de peste 100 de persoane care trăiesc din arta încondeiatului ouălor, iar plutăritul s-a născut a doua oară, în urmă cu trei ani, după ce ultima cursă din "era industrială" a plutăritului a avut loc în 1969.

„Ciocăneşti este o comună muzeu, unul dintre cele mai frumoase sate din România, unicat în ţară şi în lume datorită celor trei forme de exprimare a motivelor naţionale: oul încondeiat, costumul popular şi casele cu motive naţionale”, a precizat primarul Tomoiagă.

Într-o altă secţiune a manifestării au fost prezentate şi instrumente muzicale tradiţionale din judeţul Suceava, cum ar fi bucium, tulnic, corn, drâmbă, ocarină, cobză şi trâmbiţă. Prof. Marian Proboteanu, de la Clubul Copiilor Vatra Dornei, a împărtăşit celor care au trecut pragul Muzeului din Ciocăneşti din vastele sale cunoştinţe despre cobză, lăută şi drâmbă, iar împreună cu eleva Doina Ivaşcu a realizat şi o demonstraţie de interpretare.


ARTICOL COMPLET: MonitorulSV.ro


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei