Pregătiri pentru sărbătorile iernii la Poiana Stampei

0
La Poiana Stampei au început deja pregătirile pentru sărbătorile de iarnă, comuna fiind printre cele incluse în acest an în proiectul „Crăciun în Bucovina”.

De la primarul Elisei Todaşcă, am aflat că în perioada 5.12.2010-3.01.2011, Primăria şi Consiliul Local, Căminul Cultural, biserica, Şcoala cu Clasele I-VIII Poiana Stampei vor fi implicate în activităţi culturale şi religiose specifice sărbătorilor de iarnă. De la Sf. Nicolae până la Crăciun, colindele se vor face auzite în casele creştinilor sau locaşele de cult, femeile, indiferent de vârstă, şi fetele de măritat vor continua tradiţia şezătorilor, iar feciorii şi copiii vor pregăti măştile şi ustensilele specifice pentru dansul caprelor, mascaţilor, urşilor, pluguşorul sau sorcovitul. În toată această perioadă, turiştii care tranzitează comuna sau sunt oaspe-ţii pensiunilor din zonă vor putea asista la repetiţiile şi pregătirile făcute de artişti la casa-muzeu, pe scena din parcul primăriei sau în sala de festivităţi a primăriei.

„Poartă de intrare în Bucovina dinspre Ardeal, comuna Poiana Stampei, este una dintre cele mai frumoase vetre etnofolclorice din Ţara Dornelor. Zestrea materială şi spirituală adunată în acest minunat «colţ de Rai» a impresionat de-a lungul timpului trecătorii şi turiştii, ospitalitatea şi bunătatea localnicilor fiind cunoscute peste tot în ţară şi în lume” ne-a declarat Petrică Chiforescu, directorul Căminului Cultural Poiana Stampei.

Ca în fiecare an, cel mai important eveniment va avea loc pe 25 decembrie în cadrul Spectacolului extraordinar „Sfântă seară de Crăciun” ediţia a XI-a, când, pe scena în aer liber din parcul primăriei, alături de cetele de colindători şi urători, vor evolua Grupul vocal „Flori de pe Dorna” şi Ansamblul „Poieniţa” al Căminului Cultural Poiana Stampei, care va prezenta un spectacol special de Sărbători, din care nu vor lipsi jocul caprelor, jocul mascaţilor şi al ursului, urăturile şi scenetele pregătite de artistul popular Niculai Rusu. Conducerea muzicală şi coregrafia aparţin profesorilor Dănuţ Lăcătuş, Vasile Chiforescu, Dorina Paicu şi Petrică Chiforescu. Parteneri şi colaboratorii, ca la fiecare eveniment important desfăşurat în comună, sunt filiala ANTREC Bucovina, Asociaţia Culturală „Roua cerului”, pensiunile şi agenţii economici locali.

„Organizatorii acestui eveniment la nivel local, Primăria şi Consiliul Local Poiana Stampei, primarul Elisei Todaşcă şi viceprimarul Viluţ Mezdrea, îi invită pe toţi iubitorii de frumos, de tradiţii, datini şi obiceiuri la Poiana Stampei, pentru că aici, omenia, bunătatea şi ospitalitatea se împletesc cu frumosul şi arhaicul, într-o unitate specific bucovineană. De asemenea, frumoasele costume populare şi bucatele tradiţionale întregesc imaginea unui mic paradis, de care turiştii se despart cu greu. Veniţi în Bucovina, vă aşteptăm cu mare drag la Poiana Stampei!”, ne-a sugerat primarul Elisei Todaşcă.

SURSA: CraiNou.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei