Nouă inculpaţi trimişi în judecată în dosarul tăierilor ilegale de arbori prin înscenarea unor calamităţi naturale

Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a finalizat ancheta în dosarul tăierilor ilegale de arbori prin înscenarea unor calamităţi naturale.
Parchetul de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei a finalizat ancheta în dosarul tăierilor ilegale de arbori prin înscenarea unor calamităţi naturale. Mai mulți silvicultori, administratorul de la SC Green Forest SRL, doi muncitori necalificați de la această firmă au fost trimiși în judecată. Aceștia sunt acuzați că au pus la cale o schemă prin care au reușit să producă o pagubă destul de însemnată. Concret, ei ar fi doborât mai mulți copaci din parcelele administrate de OS Vatra Dornei, pe care le-au declarat rebuturi, arborii erau ulterior vânduți la preț mic către Green Forest, care la rândul ei vindea lemnul obținut la prețul pieței.

Procurorii au dispus trimiterea în judecată a inculpaților Mihai – Mirel Bulughiană, Silviu –Nicușor Monor, Ionuț Zoița, Constantin Turcanu, Petrică Pața, Mihai Danea, Viorel Gurău, Lăcrămioara Bulughiană, Ion Roșu, SC Green ­Fo­rest SRL, în dosarul defrișărilor de pădure din bazinul Dornelor simulate în dezastre naturale. Faţă de lista iniţială, dintre suspecţi a dispărut numele şefului Ocolului Silvic Vatra Dornei, Ionuţ Abutnăriţei, care nu apare printre cei trimişi în judecată.




Mirel Mihai Bulughiană va fi judecat pentru instigare la tăierea, ruperea, distrugerea, degradarea ori scoaterea din rădăcini, fără drept, de arbori, pentru două episoade infracţionale. În martie 2016, el i-ar fi determinat pe doi dintre angajaţii săi (Mihai Danea şi Viorel Gurău, trimişi şi ei în judecată) să scoată din rădăcini mai mulți molizi din Cantonul silvic 2, Rusca I, din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei. El a vrut să însceneze unele calamități naturale, pregătind astfel terenul pentru unele tăieri ilegale. În august 2016, la cererea lui Bulughiană, muncitorii ar fi tăiat 151 de arbori, dintr-un total de peste 200 marcaţi, paguba fiind de 14.628 de lei.

El va mai răspunde şi pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, fiind acuzat că, ulterior tăierii, pe 1 septembrie 2016, la solicitarea şefului de District Nicuşor Silviu Monor, a completat în fals o cerere de marcat, în încercarea de a da o aparentă legalitate marcării ilegale, în vederea tăierii ilegale. Monor va da socoteală pentru complicitate la tăiere, abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, favorizarea făptuitorului, influenţarea declaraţiilor sau fals intelectual. Succint, inginerul silvic este acuzat că a facilitat tăierile dispuse pe Bulughiană prin marcarea unor arbori în lipsa cererii de marcat de către persoana îndreptăţită.

În judecată a mai fost trimis şi pădurarul titular al Cantonului silvic nr. 2, Rusca I din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei, Ionuţ Zoiţa, pentru abuz în serviciu, complicitate la tăiere de arbori şi fals intelectual. Pădurarul este acuzat că nu a asigurat integritatea şi paza fondului forestier şi a ascuns la controalele de fond doborâturile controlate prin tragerea cu şpranga, faptă ce a condus în cele din urmă la un prejudiciu de 14.628 de lei, şi de complicitate ulterioară la crearea unei aparenţe de legalitate.

Un alt angajat al Ocolului Silvic Vatra Dornei trimis în judecată este Constantin Ţurcanu, inginer silvic responsabil cu activitatea de pază şi protecţia pădurilor din cadrul Ocolului Silvic Vatra Dornei. El este acuzat de neglijenţă în serviciu şi fals intelectual, principala acuzaţie fiind că nu a parcurs zona pe care o avea în responsabilitate pentru a sesiza neregulile.

Ultimul pe lista silvicultorilor este Petrică Paţa, lucrător silvic desemnat pentru a asista la efectuarea controlului de fond în Cantonul silvic 2 Rusca. Acuzaţiile împotriva sa sunt tot de neglijenţă în serviciu şi fals intelectual.

CITEȘTE MAI MULTE PE: ZiarulEvenimentul.ro



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei