Zilele ,,Matei Vișniec" la Vatra Dornei, astăzi 13.05.2016 la Casa de Cultură

La Casa de Cultură ”Platon Pardău” din Vatra Dornei sunt programate astăzi 13.05.2016, începând cu ora 18.00, următoarele spectacole:
Cea de-a patra ediție a Zilelor Matei Vișniec îl readuce pe distinsul scriitor și dramaturg bucovinean acasă, în Bucovina, cu un nou proiect cultural remarcabil. In acest an, evenimentul a început pe data de 8 Mai și se va desfășura până pe 15 mai 2016, la Rădăuți, Suceava, Piatra Neamț, Gura Humorului, Vatra Dornei, Bistrița și Horodnicul de Sus.

La Casa de Cultură ”Platon Pardău” din Vatra Dornei sunt programate astăzi 13.05.2016, începând cu ora 18.00, următoarele spectacole:

Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă…, Editura Cartea Românească 2016

Omul de zăpadă care voia să întâlnească soarele / Le bonhomme de neige qui voulait rencontrer le soleil, Editura Arthur 2016. Ediţie Bilingvă.

Cabaretul Cuvintelor – TIP Bucureşti, Teatrul Mignon și 8pt.

Rinocerii (Eugen Ionesco) – Jean Marie Sirgue – Théâtre de la Fronde.




Cabaretul cuvintelor este o piesă cu aspect ludic, în care jocul cu limbajul creionează o altă lume a actorilor. Un spectacol în viziunea regizorală a lui Ovidiu Lazăr, cel care semnează şi scenariul teatral după volumul omonim, cu o scenografie spectaculoasă concepută de Andra Bădulescu şi o creaţie muzicală originală oferită de Ciprian Manta. In CONFESIUNI (fragmente din jurnalul de repetiții), Ovidiu Lazar spunea: „Vreau să resuscitez o formulă de spectacol care, la începutul secolului trecut, făcea furori în Europa: teatrul poetic. Oameni ai scenei, scriitori, artiști plastici, muzicieni căutau și construiau cu ardoare imagini teatrale pornind de la forța emoțională a cuvintelor și, mai ales, de la puterea acestora de a provoca stări prin evadarea într-un imaginar al tuturor posibilităților. Lumea contorsionată în care trăim pare să fi uitat acel fior al mirării în fața lucrurilor esențiale… Nu cred însă că e vorba de o amnezie definitivă. Matei Vișniec are o fanatică încredere în cuvinte. Le iubește atât de mult, încât le-a transformat în personaje. Personaje care trăiesc prin sine, prin ceilalți, cu ceilalți. Acest lucru m-a contaminat și m-a pus pe gânduri. Trebuie să ne recăpătăm încrederea în cuvinte, să nu le mai abreviem, să nu le mai neglijăm, să nu le mai ostracizăm în fel și chip. Să le tratăm ca pe o necesitate a viețuirii și a devenirii ființelor noastre. Să le tratăm ca pe propriul trup și, măcar din când în când, ca pe semenii noștri pierduți prin memoria afectivă… Nu mă interesează firul epic sau o poveste teatrală spusă în dulcele stil clasic, ci o panoramă vie, dinamică prin sine, a stărilor pe care le poate induce spectatorului defilarea ritmată a cuvintelor deghizate în personaje și a actorilor deghizați în personaje.”

În cadrul Zilelor Matei Vișniec, în premieră absolută la Vatra Dornei, vine şi spectacolul Rinocerii, o producţie Théâtre de la Fronde, Franta, în regia şi interpretarea lui Jean Marie Sirgue. Spectacolul a fost creat pe 5 iulie 1996 în cadrul Festivalului de la Almada, Portugalia, după o nuvelă a lui Eugen Ionesco, publicată în 1957. Regizorul Jean-Marie Sirgue a montat în întregime nuvela „Rinocerii“ şi i-a adaugat ultima scenă a celebrei piese de teatru omonime (creată în 1959). Spectacolul are un singur personaj, Béranger, care povesteşte cum colegii şi prietenii săi s-au transformat progresiv în rinoceri. Piesa este o metaforă a instaurării totalitarismului în zorii celui de-al Doilea Război Mondial şi abordează teme ale acceptării şi rezistenţei.

Obiectivele proiectului Zilele „Matei Vişniec” sunt:

- revitalizarea mişcării teatrale din Bucovina;

- promovarea profesionalismului şi calităţii din lumea teatrului;

- aducerea în prim plan a dramaturgiei bucovinene de valoare; promovarea, în spaţiul unde s-a născut dramaturgul Matei Vişniec, a spectacolelor montate după piesele sale şi jucate în alte limbi şi pe alte continente;

- atragerea tineretului spre teatru, promovarea valenţelor teatrului şi rolul lor în dezvoltarea spirituală a tinerilor.

Evenimentele se adresează tinerilor, elevi şi studenţi, dar şi publicului larg de orice vârstă, textele semnate de Matei Vişniec fiind receptate şi apreciate de toţi cei care intra în contact cu opera lui.

Accesul la spectacole este gratuit, în limita locurilor disponibile.

Mai multe detalii despre întregul proiect puteți citi pe SVnews.ro !





Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei