Actuala administrație este aproape să rateze o finanțare europeană de peste 5 milioane euro ... Vezi, în schimb, ce se va construi la Câmpulung

În acest articol ne vom referi la proiectul numit "Crearea unui spațiu de agrement și loisir în stațiunea balneară Vatra Dornei" prin care se dorește reabilitarea bazei sportive dornene (în zona actualului stadion)
În ultima perioadă pe site-ul primăriei, pe facebook și în toate ieșirile pe TV, primarul Ilie Boncheș prezintă mândru, abia acum, două proiecte cu fonduri europene pe care își dorește să le depună în luna iunie pentru obținerea finanțării. Toate bune și frumoase, orice proiect este binevenit, dar în acest caz, dacă se dorea și dacă erau competențele necesare, se putea face mult mai mult pentru că Dorna merită și este eligibilă pentru acest lucru. Cele două mult lăudate proiecte par a avea lacune destul de mari și par a fi făcute la repezeală tocmai pentru a fi lansate exact în campania electorală, fără a se ține cont prea mult de consecințe.

În acest articol ne vom referi la proiectul numit "Crearea unui spațiu de agrement și loisir în stațiunea balneară Vatra Dornei" prin care se dorește reabilitarea bazei sportive dornene (în zona actualului stadion). Conform prezentării proiectului de pe site-ul primăriei, acesta poate fi finantat prin Programul Operational Regional 2014-2020, Axa prioritara 7 - Diversificarea economiilor locale prin dezvoltarea durabilă a turismului, prioritatea de investiții 7.1 (Investiții în infrastructură de turism). ”Prin acest proiect, UAT Municipiul Vatra Dornei vizează creșterea atractivității stațiunii turistice balneare și prelungirea duratei medii a sejurului prin dezvoltarea infrastructurii turistice de agrement. Scopul proiectului este acela de a crea o alternativă pentru petrecerea timpului liber a turiștilor veniți în stațiune pentru tratamentul balnear, cât și pentru cei care vizitează stațiunea în scopul practicării turismului activ: schi alpin, excursii montane/alpinism, river-rafting, parapanta, nordic walking, mountain biking, etc.” se precizează în prezentarea proiectului.




Valoarea investitiei va fi de 568.920 Euro, rata de confinanțare din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) și Guvernul Romaniei fiind de 98%. Rata de cofinantare a Municipiului Vatra Dornei va fi de 2%. Exact aici este și problema cu acest proiect, cu suma totală care se dorește să fie atrasă de către Primăria Vatra Dornei. Practic, actuala administrație în frunte cu primarul Ilie Boncheș se mulțumește doar cu o sumă ce depășește cu puțin jumătate de milion de euro în timp ce valoarea maximă care ar putea fi atrasă pe această axă de finanțare și pentru care Dorna este eligibilă, ar fi de peste 5 milioane de Euro cu 2% cofinanțare din partea bugetului local ( adică doar aprox. 100.000 Euro). Chiar nu știm cum să încadrăm alegerea actualilor noștri ”conducători” de a refuza șansa Dornei de a se dezvolta. Să fie incompetență, neputință, nepăsare sau ce ar putea fi ? Adică avem posibilitatea, în calitate de stațiune turistică, să atragem o sumă de peste 10 ori mai mare, să facem un proiect cât mai complex care să acopere cât mai multe mijloace de agrement atât de necesare în orașul nostru și edilii noștri se mulțumesc cu o sumă derizorie și cu un proiect aruncat așa ”la întâmplare”, să ia ochii în campania electorală, care cuprinde doar un teren de tenis, un teren multifuncțional, niște spații de joacă pentru copii și câteva alei.

Puteți vedea o schiță cu acest proiect, la care primarul Boncheș ”ține mult”, postată pe profilul său de facebook:



Pentru a veni în sprijinul afirmațiilor noastre și pentru a vă dovedi că alte orașe, chiar învecinate, au primari mult mai capabili care chiar lucrează în sprijinul comunității, vă prezentăm în continuare ce proiect își propune să implementeze, pe aceeași axă de finanțare, primarul Mihăiță Negură la Câmpulung Moldovenesc. Vă relatăm din prezentarea proiectului de pe site-ul primăriei din Câmpulung:

Titlu proiect: CONSTRUIRE CENTRU DE AGREMENT MULTIFUNCTIONAL, ÎN MUNICIPIUL CÂMPULUNG MOLDOVENESC

Prin implementarea proiectului se are în vedere realizarea unui centru de agrement multifuncțional în municipiul Câmpulung Moldovenesc prin crearea de spații și terenuri special amenajate conform normelor europene privind accesibilitatea populației la facilități pentru practicarea activităților sportive și de recreere, inclusiv activități conexe care facilitează desfășurarea antrenamentelor și a competițiilor sportive. Investiția va fi amplasată în proximitatea imediată a actualului stadion municipal din Câmpulung Moldovenesc, realizându-se astfel o grupare de funcțiuni cu caracter sportiv.

Zona bazei sportive ocupă partea de vest a terenului, având o suprafață de 9689.00 mp. Aceasta se împarte în 3 subzone:

1. Zona de agrement – cuprinde spațiile dedicate înotului, respectiv un bazin semiolimpic, 2 bazine de agrement (unul pentru adulți, unul pentru copii), 3 bazine cu apă cu săruri/ termală, spațiu pentru șezlonguri, spațiu de lectură și de relaxare.

2. Zona de sport cuprinde o școală de scrimă, teren de baschet, sală de forţă, sală de fitness, sală de gimnastică.

3. Zona funcţiunilor conexe face referire la ansamblul spaţiilor care deservesc funcţiunile principale ale centrului (vestiare, filtre, grupuri sanitare, spații administrative, holuri, spații de depozitare).

Valoarea totală a investiției este de 24.358.713 lei, adică de aprox. 5,5 milioane Euro

Puteți vedea, mai jos, pe pagina de facebook a primarului Negură câteva imagini cu propunerea de proiect ce ar urma să se implementeze la Câmpulung:



Deci, după cum puteți vedea, într-un oraș aflat la doi pași de noi, în Câmpulung Moldovenesc, se poate face mult mai mult atât pentru localnici cât și pentru turiști pentru că se vrea și pentru că are cine. Gura Humorului are de mult complex de agrement cu bazine și câte și mai câte pentru că a avut primar capabil, Câmpulungul, după cum ați văzut, vine și el din urmă cu acest proiect ambițios propus de un alt primar competent, Fălticeniul ne-a ”furat” Lunca Dornelor, cu acceptul actualei administrații, și inaugurează complexul Nada Florilor prin vrednicul primar Cătălin Coman, iar noi cu primarul Ilie Boncheș ce facem ... amenajăm două terenuri sportive și niște spații de joacă ! Cum vom rezista noi ca și stațiune turistică și cum va contribui acest proiect la atragerea turiștilor în Vatra Dornei ? Cum vom concura cu restul stațiunilor și orașelor ?




Partea proastă, dacă primarul Boncheș insistă totuși să depună acest proiect ”la care ține mult” neținând cont de nimeni și nimic, este că odată obținută finanțarea pentru extraordinara sumă de 500 mii Euro, municipiul Vatra Dornei nu va mai putea beneficia în viitor de alt proiect pe aceeași axă de finanțare, deci diferența până la plafonul maxim, de care am putea beneficia acum fără mari greutăți, este pierdută pentru totdeauna. Astfel, primarul Boncheș ar tăia orice altă șansă de a atrage fonduri pe această axă și pentru viitorul primar, indiferent cine va fi acesta, pe principiul ”după mine potopul” !

Facem apel public la domnul primar Boncheș să se mai consulte și cu alții pe tema acestui proiect, cu oamenii de afaceri dorneni, cu ONG-uri, cu specialiști, cu opinia publică, cu colegul său primar liberal de la Câmpulung, chiar și cu alți candidați la funcția de primar și dacă chiar își dorește binele Dornei, măcar pe final de mandat, îl rugăm să nu întreprindă astfel de acțiuni doar în scop electoral pentru că acestea pot avea ulterior consecințe dezastruoase pentru orașul nostru care și-așa este în cădere liberă.

Această modalitate de a arunca ”praf în ochii” dornenilor, mai ales în campaniile electorale, s-a folosit și observăm că încă se folosește și de actualul primar fără a ține cont de repercusiuni. Avem totuși dreptul, în calitate de cetățeni dorneni, să primim răspunsuri la căteva întrebări: Stimați aleși locali începem să dezvoltăm și noi Dorna sau ce facem ... cât mai așteptăm să cadă ? Până când vom mai fi păcăliți și luați de ”fraieri” ? Până când va mai fi ”greaua moștenire” și datoriile lăsate de foștii primari motive de scuză pentru nerealizări, neputință și incompetență ? Cât va mai trebui să fie Dorna exploatată de anumite clanuri de interese care nu se mai satură odată ? Când vom avea și noi un primar capabil care să aducă Vatra Dornei unde îi este locul ? Ne întrebăm, oare ce ar zice vrednicul primar Vasile Deac dacă ar putea vedea cum a ajuns astăzi ”mândrul” său oraș pentru care s-a zbătut atât ?

Stimați dorneni nu vă mai lăsați amăgiți și nu mai tolerați astfel de practici și mentalități ... este momentul să luăm atitudine, să fim mult mai atenți cui dăm votul pe data de 05 Iunie 2016 și apoi să le cerem mult mai mult noilor noștri aleși ... alte orașe care erau mult în spatele nostru acum câțiva ani au demonstrat că se poate ! Repetăm, MARE ATENȚIE CUI DAȚI VOTUL !





Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei