Campanie a poliţiei pentru prevenirea furturilor şi înşelăciunilor în mediul rural

Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a anunţat duminică demararea unei campanii de prevenire a furturilor şi înşelăciunilor în mediul rural, numărul faptelor de acest gen înregistrate de la începutul acestui an fiind de ordinul zecilor. Practic, nu există săptămână în care cel puţin un bătrân din judeţ să nu fie înşelat şi furat de bani ori alte bunuri de valoare de către fel de fel de escroci care bat la porţile persoanelor în vârstă.
Biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava a anunţat duminică demararea unei campanii de prevenire a furturilor şi înşelăciunilor în mediul rural, numărul faptelor de acest gen înregistrate de la începutul acestui an fiind de ordinul zecilor. Practic, nu există săptămână în care cel puţin un bătrân din judeţ să nu fie înşelat şi furat de bani ori alte bunuri de valoare de către fel de fel de escroci care bat la porţile persoanelor în vârstă.

„Având în vedere situaţiile în care sucevenii, în special persoane vârstnice din mediul rural, au căzut victime ale unor indivizi care, sub pretextul vânzării unor bunuri sau al efectuării unor lucrări casnice, au pătruns în locuinţe sustrăgând importante sume de bani, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava – Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a iniţiat o campanie de informare a populaţiei cu privire la riscurile la care se expun cetăţenii prin ignorarea unor reguli preventive minime”, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al poliţiei judeţene, subcomisarul Ionuţ Epureanu.



Acesta a subliniat că prin campania „Siguranţa depinde şi de tine!” îşi propune responsabilizarea grupurilor vulnerabile (bătrâni, persoane care locuiesc în case izolate etc.) şi creşterea gradului de informare în ceea ce priveşte măsurile preventive ce trebuiesc adoptate.

„Campania a debutat în data de 26 iunie 2015, fiind marcată prin activităţi desfăşurate cu prilejul Zilelor Sucevei, poliţiştii de prevenire şi de proximitate distribuind în perioada 26 – 28 iunie peste 1.500 de materiale preventive persoanelor care au participat la manifestările organizate în municipiul Suceava. De asemenea, activităţi similare au fost desfăşurate şi în municipiul Vatra Dornei şi în comunele învecinate, poliţiştii distribuind peste 500 de scrisori informative şi pliante preventive persoanelor aflate în gări, autogări, pieţe”, a precizat subcomisarul Epureanu, arătând că în mediul rural poliţiştii au discutat cu persoane vârstnice despre modul în care acţionează infractorii de acest gen.

„Persoanele în vârstă sunt cele mai vulnerabile”

Nu mai departe de săptămâna trecute, doi bătrâni din Udeşti au fost lăsaţi fără 10.000 de lei, după ce la gospodăria lor au venit doi necunoscuţi, chipurile intersaţi să cumpere cupoane de călătorie pentru pensionari. Acasă era doar bătrâna, soţul ei fiind la cosit. După ce-au văzut locul în care cei doi bătrâni îşi ţin banii, unul dintre necunoscuţi, profitând de neatenţia bătrânei, a furat respectiva cutie în care se aflau toate economiile proprietarilor, dar şi documente personale. Când bătrânii şi-au dat seama că au fost furaţi şi au anunţat poliţia, hoţii erau plecaţi de mult din zonă.

„Persoanele în vârstă sunt cele maivulnerabile Din cauza vârstei înaintate, de cele mai multe ori nu pot oferi detalii exacte polițiștilor cu privire la semnalmentele infractorilor sau alte aspecte legate de aceștia, lucru care face mai dificilă ancheta”, a mai arătat reprezentantul IPJ Suceava.

Cum acţionează hoţii

Subcomisarul Ionuţ Epureanu a prezentat şi unul dintre modurile de operare ale infractorilor, folosit în ultimele luni, în mediul rural.

1. Mai întâi, bat la porțile cetățenilor sub diverse pretexte:

- sunt vânzători ambulanți și oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte etc.);

- solicită achiziționarea unor produse obținute în gospodăria proprie, în baza unor anunțuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi etc.);

- pretind că sunt reprezentanți ai unor instituții publice și oferă diverse informații, ajutoare pentru bătrâni;

- solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică;

- alte “povești” menite a facilita interacțiunea cu potențiala victimă și comiterea infracțiunii.

2. Observă unde își ține banii victima – corp de clădire, camera, locul în cameră, etc.;

3. Distrag atenția victimei și dacă reușesc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup – în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situații, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârșit în acele momente.

4. Dacă nu reușesc să comită furtul în acel moment, hoții se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-și finaliza acțiunea infracțională.

SURSĂ ARTICOL: MonitorulSV.ro






Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei