Nordic walking in Vatra Dornei, Bucovina

0
   Mersul nordic a fost importat din Finlanda, unde îl practică peste un milion de persoane. Mulţi dintre japonezi, americani şi o parte dintre europeni au devenit chiar pasionaţi. La noi, deocamdată l-au descoperit numai o mână de oameni - unii încearcă, astfel, să slăbească, iar alţii reuşesc să-şi vindece problemele cu coloana. Şi mai există o categorie care nu încearcă nici una, nici alta. Sunt oamenii care pur şi simplu îl practică pe post de jogging. Sau, împătimiţi ai muntelui fiind, folosesc beţele nordice să se caţere pe poteci.

   În Bucovina, cel puţin, este de aşteptat ca mersul nordic să se dezvolte mai repede decât în alte părţi. Asta, mai ales după ce zona a fost inclusă în harta europeană a turismului activ, prin intermediul a trei parcuri naturale. Turismul activ presupune mişcarea în aer liber şi, printre altele, şi practicarea nordic walking. Pentru asta, deja au fost marcate trasee cu lungimea totală de 111,3 kilometri (în Vatra Dornei, Gura Humorului şi Suceviţa). În aceste trei puncte ar trebui să existe şi centre pentru închirierea beţelor nordice sau a bicicletelor.

Cu 50% mai eficient decât mersul pe jos

   Mersul nordic este considerat al doilea sport, după înot, care solicită cele mai multe grupe de muşchi (peste 90% dintre ele). Arde cu aproape 50 la sută mai multe calorii decât mersul pe jos şi se poate practica pe orice fel de vreme - chiar şi iarna, dacă eşti echipat mai bine. Merge şi pe teren drept sau accidentat, dar şi pe gheaţă.

   În România, de regulă pasionaţii de drumeţii fac acest sport pentru a reuşi să urce potecile fără să-şi solicite prea mult ligamentele. Echipamentul (beţe, mănuşi, bocanci speciali şi altele) îl cumpără mai degrabă de afară, căci e mai uşor de găsit. În ţară, una dintre puţinele firme distribuitoare se află în Deva. Potrivit lui Marius Danciu, reprezentantul firmei, "folosirea beţelor pe teren accidentat, la munte, are următoarele avantaje: în primul rând, echilibrul corpului este mult mai bine asigurat. Multe accidente au fost evitate pe cărări de munte, astfel. Apoi, braţele preiau o parte din greutatea rucsacului, repartizată pe şolduri şi pe picioare. Prin mişcarea braţelor, irigarea cu sânge a umerilor este mai bună, ajutând la diminuarea senzaţiei de anchilozare şi de oboseală. Beţele vă ajută să vă măriţi rezistenţa la efort, să reduceţi disconfortul din genunchi, articulaţii şi coloană, să urcaţi mai uşor pantele, să câştigaţi stabilitate la traversarea unui teren instabil, să vă menţineţi mai uşor postura verticală şi să respiraţi mai bine. Beţele sunt uşoare, rabatabile, putând fi băgate în rucsac".

Alte beneficii ale noului sport: măreşte ritmul cardiac, tonifică musculatura umerilor, a pieptului, a spatelui şi re-duce suprasolicitarea articulaţiilor ge-nunchiului. De aceea se recomandă celor supraponderali, femeilor însărcinate sau persoanelor care intenţionează să se apuce de jogging, ca încălzire.

ARTICOL COMPLET: Gandul.info

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei