Caravana Cinematografică „Anul Nou care n-a fost” vine la Vatra Dornei pe 27 Aprilie, ora 18:30

 Echipa filmului „Anul Nou care n-a fost” invită spectatorii  de toate vârstele la o proiecție specială, cu intrare liberă pe 27 aprilie la Casa de Cultură „Platon Pardău” din Vatra Dornei, de la 18:30. Evenimentul face parte din Caravana Cinematografică „Anul Nou care n-a fost”, care își propune să prezinte, gratuit, spectatorilor din mai multe orașe, atât filmul care are în palmares 21 de premii internaționale și 13 nominalizări la Premiile Gopo, cât și o serie de elemente ce au făcut parte din scenografie, precum și să inițieze dezbateri relevante despre importanța cunoașterii trecutului istoric, a unui regim totalitar pe finalul căruia are loc acțiunea filmului, și a aprecierii libertății.

Astfel, pe 27 aprilie, publicul din Vatra Dornei poate vedea o parte din obiectele ce fac parte din expoziția „Erori au fost, erori sunt încă” dedicată universului realizării filmului (curatoriate sau create special de scenografii Iulia și Victor Fulicea). Proiecția filmului „Anul Nou care n-a fost”, scris, produs și regizat de Bogdan Mureșanu, va începe la ora 19:00. La finalul acesteia, va avea loc o dezbatere moderată de Andrei Giurgea, la care vor participa: regizorul Bogdan Mureșanu, actorul Ion Sapdaru, jurnalistul Mihai Cioată, istoricul Ciprian Vrânceanu, istoricul Bogdan Jitea (IICCMER) și cercetătorul Andrei Galiță (CNSAS).

Caravana Cinematografică „Anul Nou care n-a fost”, unul din cele mai premiate filme ale anului trecut, este un proiect educațional dedicat recunoașterii trecutului istoric și discuțiilor despre libertate: o serie de evenimente cu caracter itinerant care se adresează mai multor categorii de public. La dezbaterile moderate de Andrei Giurgea, vor participa, în această caravană, alături de regizorul Bogdan Mureșanu și o parte din actorii din distribuția filmului, politologi, istorici, profesori, critici de film și alte personalități publice, ce vor pune accentul pe modul în care tinerii de astăzi văd și înțeleg trecutul istoric. Spectatorii sunt încurajați să participe la aceste discuții, după vizionarea filmului.

„Anul Nou care n-a fost” a primit în această lună premiul „Diplomație prin cultură” la Gala News.ro și a câștigat premiul categoriei Film la Gala Premiilor Radio România Cultural.

Caravana Cinematografică „Anul Nou care n-a fost” este organizată  împreună cu Ministerul Educației și Cercetării, IICCMER (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), CNSAS. Cu sprijinul: CPI Property Group, E.ON Energie România și Jidvei, în mai multe localități din România, în colaborare cu Primăria Municipiului Brașov, Centrul Cultural Apollonia, Casa de Cultură a Studenților Brașov, Asociația Artis, Serile Filmului Românesc, Primăria Municipiului Focșani, Mountain Lake JBS, Consiliul Județean Suceava, Primăria Municipiului Fălticeni, Asociația Fălticeni Cultural, Pensiunea Iristar, Primăria Vatra Dornei, Casa de Cultură Vatra Dornei, Visit Vatra Dornei, OMD, Țara Dornelor, Orion FM, Monitorul de Dorna, Agenția Națională a Zonei Montane, Hotel Belvedere.

Intrarea este liberă!

„Anul Nou care n-a fost” ne poartă în urmă cu 35 de ani. Vedem cum România fierbe, dar nimeni nu vorbește despre asta. Viața pare să continue ca de obicei, cu piese de teatru cenzurate, case demolate, proletari adunați pentru o mare demonstrație, momente artistice ale studenților care ironizează comunismul, în același timp cu spectacolele TV care se pregătesc de Anul Nou pentru glorificarea lui Ceaușescu. În disconfortul casele lor neîncălzite, oamenii se luptă cu problemele vechi de când lumea: diferențele de opinie dintre tată și fiu, nostalgia după un fost iubit sau ura față de mama soacră. Dar, mai presus de toate, Securitatea veghează vigilent. Șase personaje și poveștile lor de viață aparent paralele se întâlnesc în anumite puncte invizibile ale acestei tragicomedii, iar la explozia unei petarde toate duc la o rezoluție comună: sfârșitul unei lumi, căderea regimului comunist în România.

Imaginea filmului „Anul Nou care n-a fost” este semnată de Boróka Biró și Tudor Platon, iar Vanja Kovacevic și Mircea Lăcătuș au realizat montajul. De sunet s-au ocupat: Alex Dragomir, Iolanda Gârleanu; de montaj, design & mixaj sunet: Sebastian Zsemlye/Raza Studio. Iulia și Victor Fulicea semnează scenografia, iar Dana Anghel, Iulia Roșeanu și Domnica Bodogan au realizat costumele, machiajul, respectiv coafura.

Ada Solomon (Nomada Solo), Viorel Chesaru (Chainsaw Europe), Vanja Kovacevic (All Inclusive, Serbia), sunt coproducătorii filmului, iar Irina Enea, Bogdan Luca și Adriana Bumbeș sunt producătorii executivi ai filmului. Producători asociați: Theo Nissim, Claudia Nedelcu Duca, Dan Burlac, Adrian Văncică.
   

Proiectul noului Spital din Vatra Dornei: realitate sau doar promisiune din nou? Vezi reacțiile apărute! (FOTO)

Un proiect ambițios, estimat la peste 32 de milioane de euro fără TVA, promite să transforme infrastructura medicală din Vatra Dornei. Planurile pentru ipoteticul nou spital din Vatra Dornei includ o clădire modernă, care va fi primul bloc turn din oraș, având un regim de înălțime S+P+8. Amplasat pe un teren de 6.075 mp la baza muntelui Runc, proiectul este conceput ca o extindere a actualei unități medicale, care funcționează într-o clădire istorică din 1905.

Detalii tehnice ale proiectului

Clădirea ar trebui să aibă o suprafață desfășurată de 12.661 mp și o arie utilă totală de 9.203 mp. La parter și etajele intermediare vor fi amenajate spații pentru un număr total de 165 paturi, structurate pe diverse secții medicale: 75 pentru Medicină Internă, 30 pentru Chirurgie Generală, 24 pentru Obstetrică-Ginecologie, 18 pentru Pediatrie, 6 pentru ATI și Neonatologie. Ultimul etaj va fi destinat spațiilor administrative. Accesul pacienților, personalului medical și aparținătorilor va fi gestionat prin sisteme moderne, precum lifturi speciale și restricții bazate pe carduri de acces.

În teorie totul sună minunat, dar cât de aproape este de realitate acest proiect?

Spital nou Vatra Dornei

Reacția consilierului local Adrian Țarcă

Consilierul local PSD Adrian Țarcă a comentat pe marginea proiectului, subliniind atât nevoia urgentă de modernizare a infrastructurii medicale, cât și scepticismul localnicilor.

„Este mare nevoie de un spital nou la Vatra Dornei, mai ales că cel actual, ce funcționează într-o clădire de peste un secol, pare mai degrabă o lecție de istorie decât o soluție pentru realitățile medicale din 2025. Totuși, după avalanșa de promisiuni și «planuri mărețe» din ultimii aproape 20 de ani, încrederea... ei bine, e aproape inexistentă”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Țarcă a recunoscut că proiectul actual pare mai bine fundamentat decât încercările anterioare, având inclusiv simulări grafice și studii de fezabilitate mai detaliate. Cu toate acestea, consilierul atrage atenția asupra incertitudinilor legate de finanțare și asupra amplasamentului „îngrămădit”, care ar putea sufoca și mai tare centrul orașului.

Istoricul unui vis nerealizat

Promisiunile legate de un spital nou la Vatra Dornei datează încă din 2005, când au fost inițiate primele studii de fezabilitate. De-a lungul anilor, politicienii locali au adus subiectul în prim-plan în timpul campaniilor electorale, însă fără rezultate concrete. Fostul primar Ilie Boncheș și președintele Consiliului Județean, Gheorghe Flutur, au susținut în toate campaniile necesitatea acestui proiect, dar demersurile s-au limitat doar la declarații politice și documentații nefinalizate.

Consilierul Adrian Țarcă reamintește: „De la primele studii de prin 2005, apoi 2008-2009, la declarațiile cu patos din 2016 și până azi, un lucru a rămas constant: LIPSA UNUI SPITAL NOU. Dornenii rămân în continuare cu nevoia și speranțele spulberate.”

Viitor incert

Deși licitația pentru proiectare și execuție este în desfășurare, contestațiile deja apărute ar putea amâna și mai mult procesul. Potrivit termenelor teoretice actuale, lucrările ar putea începe cel mai devreme în 2026, sub rezerva obținerii finanțării care este încă incertă. Până atunci, Vatra Dornei continuă să spere că acest proiect nu va rămâne doar o altă promisiune politică neîmplinită.

„Țara Dornelor merită un spital modern și de încredere. Dar până atunci, să nu uităm că sănătatea înseamnă mai mult decât imagini frumoase și veșnice studii de fezabilitate. Să sperăm că măcar de data aceasta proiectul va trece din stadiul de «plan» în cel de «realitate»,” a concluzionat Adrian Țarcă în postarea sa pe facebook, de mai jos:

🌟 𝐕𝐢𝐬𝐚̂𝐧𝐝 𝐜𝐮 𝐨𝐜𝐡𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐬̦𝐢 𝐥𝐚 𝐮𝐧 𝐧𝐨𝐮 𝐬𝐩𝐢𝐭𝐚𝐥 𝐢̂𝐧 𝐕𝐚𝐭𝐫𝐚 𝐃𝐨𝐫𝐧𝐞𝐢!? ⏳ 𝗥𝗘𝗭𝗨𝗠𝗔𝗧: De peste 20 de ani, promisiunile despre un...

Publicată de Adrian Țarcă pe Joi, 9 ianuarie 2025

În timp ce mulți dintre dorneni așteaptă cu interes să vadă dacă această inițiativă se va concretiza, trecutul plin de promisiuni neîmplinite îi face pe mulți să fie rezervați. Va fi acesta momentul în care Vatra Dornei își va vedea visul transformat în realitate sau trăim doar încă un capitol dintr-o poveste fără sfârșit?

Spital Nou Vatra Dornei

Spital Nou Vatra Dornei

Spital Nou Vatra Dornei

Spital Nou Vatra Dornei

Spital Nou Vatra Dornei

Spital Nou Vatra Dornei


În continuare aveți o scurtă cronologie a promisiunilor care au apărut de-a lungul timpului pe tema unui spital nou în Vatra Dornei:

👉 Istoricul actualei clădiri a spitalului: https://www.monitoruldedorna.ro/?p=8687

👉 HCL22/2005 - http://www.vatra-dornei.ro/documente_online/hotarari_cl/Hotarari%202005/HCL22.htm

👉 HCL171/2006 - http://www.vatra-dornei.ro/documente_online/hotarari_cl/Hotarari%202006/HCL171.htm

👉 Declaraţie politică având ca subiect "Spital nou la Vatra Dornei" - http://www.cdep.ro/pls/steno/steno.stenograma?ids=6587&idm=1,45&idl=2

👉 Articol din 2009: https://www.newsbucovina.ro/social/26619/noul-spital-din-vatra-dornei-va-fi-construit-i-cu-implicarea-financiara-a-primariei

👉 Interviu din 2016 Gheorghe Flutur: https://youtu.be/ZNvXv9aF9UM?t=2342

👉 Articol din 2018: https://www.radiotop.ro/stiri/flutur-promite-un-spital-regional-la-vatra-dornei.html

👉 Articol din ianuarie 2020: https://www.monitorulsv.ro/Local/2020-01-20/Presedintele-CJ-Suceava-considera-ca-Vatra-Dornei-are-nevoie-de-un-spital-nou

👉 Articol din ianuarie 2021: https://www.newsbucovina.ro/actualitate/309791/presedintele-gheorghe-flutur-a-avut-intalniri-cu-mai-multi-ministri-pentru-asigurarea-finantarii-unor-investitii-de-la-spitalele-de-boli-infectioase-si-de-copii-din-suceava-la-tabara-internationala-b   

   

Intervenții pe DN 18: Arbori cu risc de prăbușire și pietre căzute îndepărtate de DRDP Iași

Echipele Direcției Regionale de Drumuri și Poduri (DRDP) Iași – Secția Drumuri Naționale Câmpulung Moldovenesc au intervenit astăzi pe DN 18, sectorul Șesuri - Cârlibaba, pentru îndepărtarea arborilor cu risc de prăbușire și a pietrelor căzute de pe versant.

Interventii DN18 Carlibaba

Zona de munte a județului Suceava se află sub incidența unei atenționări 🟡 cod galben 🟡 de intensificări ale vântului și viscol, condiții care sporesc riscul producerii unor astfel de incidente.

DRDP Iași recomandă participanților la trafic să circule cu maximă atenție și să adapteze viteza la condițiile de drum, mai ales în zonele montane. Siguranța rămâne o prioritate, iar autoritățile sunt pregătite să intervină pentru a menține drumurile deschise și sigure. ⚠️

 

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei