Achiziție cu cântec făcută de Primăria Vatra Dornei ... tocătură în valoare de 1.470.000 lei fără TVA cu negociere directă

În data de 3 mai, Primăria Municipiului Vatra Dornei, condusă de liberalul Ilie Boncheş, a achiziţionat, de la şase societăţi comerciale şi o persoană fizică autorizată, tocătură de lemne de răşinoase, pentru centrala termică a Municipiului Vatra Dornei. Contractele, în valoare de 1.470.000 de lei fără TVA, au fost atribuite prin negociere directă.
Dintr-un articol publicat în Jurnalul Național, aflăm că primăria Vatra Dornei a achiziționat fără licitație publică, ci prin negociere directă, tocătură pentru centrala termică în valoare de 1.470.000 lei fără TVA, adică de aproape 18 miliarde lei vechi (cu tot cu TVA).

Vă redăm exact textul publicat: ”În data de 3 mai, Primăria Municipiului Vatra Dornei, condusă de liberalul Ilie Boncheş, a achiziţionat, de la şase societăţi comerciale şi o persoană fizică autorizată, tocătură de lemne de răşinoase, pentru centrala termică a Municipiului Vatra Dornei. Contractele, în valoare de 1.470.000 de lei fără TVA, au fost atribuite prin negociere directă.

Am făcut câteva cercetări și am constatat că acest lucru este adevărat, anunțul de atribuire al acestui contract, cu numărul 168753 / 04.05.2016, fiind prezent pe portalul e-licitatie.ro, sistem electronic de achiziţii publice (SEAP), utilizat de către instituţiile publice din România. Aveți mai jos detalii despre acest anunț în care puteți vedea și cine a fost ales de către actualul executiv, prin negociere directă, să livreze tocătura:



Am mai făcut câteva cercetări pe portalul e-licitatie.ro privind achizițiile actualei administrații și am mai găsit câteva lucruri foarte interesante care ridică niște semne de întrebare:




De exemplu, din 2012 și până acum singurele contracte cu negociere directă încheiate de actuala administrație sunt cele de achiziție tocătură, rumeguș sau combustibili. Ne punem întrebarea, oare de ce aceste achiziții nu s-au făcut prin licitație publică și s-a ales varianta negocierii directe ? Nu se pot face aceste achiziții, de astfel de produse, prin licitație publică ?

Și încă un semn de întrebare ... dacă în anii trecuți rumegușul și tocătură se achiziționa în mod normal prin lunile octombrie - noiembrie, anul acesta contractul s-a încheiat în luna mai. Cum se explică această ”grabă” din acest an, 2016 ? De ce a dorit actuala administrație să facă această achiziție pe final de mandat, cu două zile înainte de a intra în campania electorală ? Și dacă în anii trecuți valoarea achizițiilor de tocătură erau de aprox. 700.000 - 800.000 lei, de ce în acest an valoarea este aproape dublă ?

Deasemenea, tocătura achiziționată încă nu se vede lângă centrala termică. Care sunt oare termenii de livrare și cel mai interesant, ce cantitate s-a cumpărat de banii aceștia și unde va fi depozitată ? ... În mod normal, de valoarea de 18 miliarde lei vechi ar trebui să se livreze o cantitate impresionantă de tocătură și ar trebui un teren de câteva hectare unde să fie depozitată. Cum prețul mediu de tocătură este undeva în jurul valorii de 50 lei / metru ster, înseamnă că ar trebui să se livreze o cantitate de aprox. 35.000 metrii steri.

Sunt câteva întrebări interesante legate de această achiziție care nu au deocamdată răspuns, însă sperăm ca acestea să se afle cât mai rapid ... din punctul nostru de vedere toate aceste lucruri ar fi trebuit să fie mult mai transparente și nu să le aflăm în urma unei anchete demarate de Jurnalul Național, care a descoperit astfel de practici pentru mai multe primării din țară. Dumneavoastră stimați cititori dorneni ce credeți ? Care să fie răspunsurile la toate aceste întrebări ? Care sunt oare dedesubturile acestei achiziții, dacă ele există ?





Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei