Medicii de familie nu vor elibera rețete compensate și gratuite astăzi și luni

Medicii de familie susțin că vineri și luni nu vor elibera rețete compensate și gratuite. Aceștia protestează din nou, nemulțumiți de condițiile din contractul-cadru pe care l-a propus Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Medicii de familie protestează din nou, nemulțumiți de condițiile din contractul-cadru pe care l-a propus Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Medicii susțin că vineri și luni nu vor elibera rețete compensate și gratuite.

Ei refuză să semneze cu casele județene de Asigurări de Sănătate niște acte adiționale la contractul-cadru. Motivul: ar trebui să semneze retroactiv, așa că preferă să aștepte câteva zile și să le semneze de săptămâna viitoare.

„In semn de protest, noi mâine (n.r. – astăzi) și luni nu vom lucra în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, adică nu vom elibera rețete compensate și bilete de trimitere, în schimb vom fi la serviciu, vom consulta pacienți, vom rezolva urgențe și așa mai departe. Pe toate canalele de radio s-a difuzat știrea că pacienții ar fi bine să-și cumpere ceva pastile până marți, când probabil vom reuși să semnăm aceste adiționale. Nu avem încotro până la urmă, să fie înțelegători, dar cei care sunt urgențe și care trebuie văzuți imediat pot să vină, deci la cabinete noi vom fi, vom face consultații, vom face de toate, dar fără să eliberăm în contract cu Casa de Asigurări niciun act.


Ideea este că vrem să ne facem auziți ca să fie modificate acele hotărâri abuzive din contractul-cadru care pe noi, în primul rând, o să ne ducă la faliment și în al doilea rând, ne denigrează demnitatea de medici, arată că nu se dă doi bani pe noi, nu contăm deloc, suntem pedepsiți pentru orice și se iau o grămadă de bani pentru niște vini minore. S-au făcut nenumărate abuzuri în acest sens până acum. Avem un sistem informatic care nu merge deloc și pentru care trebuie să stai nu știu cât ca să-ți valideze nu știu ce. Serviciile cu cardul sunt inacceptabile aproape, ne chinuim o grămadă de vreme, cardurile care vin la persoane acuma sunt invalide, trebuie să trimitem din nou la CAS, să le validăm cardurile care vin noi, este o bătaie de joc de meseria noastră. Suntem supuși la niște sarcini pe care n-ar trebui să le avem, legate de manevrarea acestui sistem informatic, care scârțâie grozav și pentru care abia acum se face licitația de mentenanță, de aceea merge așa de prost”, a declarat secretarul general al Colegiului Județean al Medicilor Suceava, doctorul Irina Badrajan.

„Deși nu avem contract adițional semnat, vom oferi consultații. Pacienții ne înțeleg. Stiu că este o situație temporară și acest lucru este și un semnal de alarmă pe care îl adresăm că legislația trebuie să fie coerentă și să lucrăm liniștiți. Deocamdată consultăm din inimă, gratuit. Oamenii nu sunt lăsați fără consultație. Este un semnal de alarmă că trebuie să existe normalitate și adevăr și legislația trebuie să protejeze și pacientul și medicul. Nu avem contract cu Casa, nu putem să oferim rețete compensate sau gratuite. Ne dorim să intrăm în normalitate și să nu mai fim puși să semnăm retroactiv. Prevederile contractului să fie modificate, să nu mai existe ambiguități. Aceste imputări le-a făcut Curtea de Conturi Casei Naționale, Casa le-a trimis medicilor de familie. Aceste lucruri nu sunt normale. Aceste probleme legislative nu s-au rezolvat încă. Nu mai putem lucra cu teroarea că vom fi puși în astfel de situații”, a declarat președintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu.

Medicii îi roagă pe pacienți să aibă răbdare și să revină la începutul săptămânii pentru rețetele gratuite sau compensate. În cazul unor urgențe, pacienții vor fi redirecționați către spitale.

Medicii și-au exprimat nemulțumirile încă de săptămâna trecută, când au pichetat Ministerul Sănătății.



Ei cer să li se mărească bugetul acordat asistenței primare și nu sunt de acord cu noile prevederi ale contractului-cadru.

CITEȘTE CONTINUAREA PE: ObiectivDeSuceava.ro





Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei