Călare pe vârf de munte, la peste 2.000 de metri

Cu un peisaj montan foarte diversificat, România le oferă turiștilor peisaje uimitoare cu stânci ascuțite, dar și trasee mai domoale. Acestea din urmă sunt perfecte pentru turismul ecvestru, care a început să se dezvolte tot mai serios în ultimii ani și la noi în țară, în special în Munții Apuseni, în Munții Călimani sau la poalele Munților Făgăraș.

„De la an la an se simte un progres”, arată Cătălin Ursache din satul Neagra Şarului, aflat la 16 kilometri de Vatra Dornei, în județul Suceava. De șapte ani, clubul său organizează excursii călare pe trasee montane din Munții Călimani și Munții Bistriței.

„Avem avantajul peisajelor foarte frumoase și al zonelor încă sălbatice”, spune el despre potențialul turismului ecvestru în zonele montane din România. Dacă în lunile mai, iunie și octombrie excursiile au loc în weekend, în lunile iulie-septembrie vin turiști aproape zilnic. În total, în fiecare vară, sute de vizitatori vin în zonă pentru a face trasee călare pe huțuli.


„Huțulii, cei mai buni cai pentru munte”

Cei mai potriviți cai pentru turism ecvestru sunt huțulii, spune Ursache. Huțulii săi provin din herghelia Lucina din județul Suceava. „Huțulii sunt cei mai buni pentru munte și pentru începători. Sunt o rasă de munte, sunt obișnuiți cu muntele, sunt foarte docili, rezistenți la climă, nepretențioși în privința hranei și au mersul sigur. Se spune că huțulul vede cu copita”, explică el.

Ursache are șapte cai și colaborează cu Parcul Național Călimani. Uneori, când numărul turiștilor este mare, caii clubului sunt completați de cei aflați în proprietatea Parcului Național. Pe traseu, vizitatorii sunt însoți permanent de doi ghizi specializați în turism ecvestru.

Excursiile călare pot dura între o zi și o săptămână, iar pentru începători există lecții de o oră în manej (instructorii le explică noţiunile de bază, le prezintă echipamentele, îi învață cum să se urce în șa, care este poziţia corectă în timpul călăriei, mersul corect la trap și la pas, le prezintă comenzile verbale şi fizice).

O oră de echitație costă 40 de lei (dacă grupul are cel puțin patru persoane) sau 50 de lei (sub patru persoane). Excursiile de o zi, în care se merge pe traseu de dimineața până seara, iar turiștii trebuie să își aducă ei mâncare, costă 150 – 200 de lei. Traseele de o zi trec prin mai multe sate, urmează diferite drumuri forestiere și pot ajunge la obiective turistice precum Rezervația geologică „12 Apostoli”, unde eroziunea rocilor vulcanice a creat forme ciudate (Sfinxul sau Moșul).

Călare pe vârful Călimanul Cerbului

În cazul excursiilor de mai multe zile, masa, cazarea (la cort, cabană sau pensiune, în funcție de cât de multă aventură își doresc turiștii) și deplasarea cu mașina (care este necesară pe unele porțiuni de drum) sunt asigurate de organizatori și sunt incluse în preț. O zi de excursie costă între 80 și 100 de euro. Dimineața și la prânz turiștii primesc ceai și sandvișuri, iar seara se gătește mâncare la ceaun, se fac grătare și focuri de tabără.

Echipamentul pus la dispoziție de clubul de turism conține cască de protecție, pelerină de ploaie, foaie de cort și piese de harnașament (frâu, căpăstru, șa). Turiștii pot alege ce tip de șa doresc: englezească sau western. De exemplu, turiștii americani preferă șaua western, care are un mâner în față, explică Ursache.

Traseele se desfășoară în Munții Călimani și în Munții Bistriței, iar în excursiile de șapte zile călăreții trec prin patru județe: Suceava, Harghita, Mureș și Bistrița-Năsăud.


Traseele din munți îi poartă pe turiști la Rezervația „12 Apostoli”, la Rezervaţia de jnepeniş din Munții Călimani, la iezere, lacuri sau la fosta exploatare de sulf Călimani, unde pot vedea o secțiune printr-un munte vulcanic, spune Ursache. Pe vârful Călimanul Cerbului, ei ajung la peste 2.000 de metri altitudine deoarece relieful domol permite urcarea până pe creastă.

„Un efort mai mare decât mersul pe jos”

Ursache a avut turiști din România, SUA, Noua Zeelandă, Norvegia, Rusia, Franța sau Elveția. De regulă, turiștii străini sunt interesați de excursii de cel puțin trei-patru zile. „Sunt și familii cu copii, și cupluri tinere, și persoane singure. Noi mergem și cu un turist pe un traseu de o zi”, arată el.

Este mai dificil pentru turiștii care nu au deloc experiență. „Facem câteva ore înainte de pregătire. Dacă nu au experiență și au și trac, e mai dificil. E un efort mai mare decât mersul pe jos, e obositor, mai ales dacă se merge la trap și la galop. Dacă nu au experiență cu caii, măcar să aibă condiție fizică”, recomandă el.

De obicei, într-o zi se parcurg 25 – 50 de kilometri. Dacă traseul este dificil, cu multe porțiuni cu pantă accentuată, numărul de kilometri este mai mic. Porțiunile abrupte sunt traversate pe jos (la urcat este greu pentru cal, iar la coborât este periculos pentru călăreț deoarece calul se poate împiedica).



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei