Festivalul „Porniţi plugul, Feţi‑Frumoşi!”, la Vatra Dornei

Sâmbătă, 29 decembrie, Primăria Vatra Dornei, împreună cu Fundaţia Culturală „Dorna Dorului” şi Casa de Cultură „Platon Pardău”, organizează Festivalul naţional de datini şi obiceiuri populare de iarnă „Porniţi plugul, Feţi‑Frumoşi!”. Manifestarea reuneşte mii de participanţi, dar şi turişti din toate colţurile ţării.


Este anunţată participarea unor ansambluri artistice reprezentative de datini şi obiceiuri populare de iarnă, a unor grupuri de colindători, urători, formaţii de căiuţi, interpreţi ai jocurilor caprei, ursului, cerbului, cu dansul măştilor, steaua, sorcova şi alte obiceiuri tradiţionale de iarnă.

A XVI‑a ediţie a festivalului va începe cu parada portului popular, prezentată de formaţiile artistice pe traseul Biblioteca „G. T. Kirileanu” – Primăria Vatra Dornei, după care, în faţa clădirii administraţiei locale, vor evolua formaţii de datini şi obiceiuri din judeţele Suceava, Iaşi, Botoşani, Bistriţa‑Năsăud, Maramureş şi Neamţ.

De la Violeta Codorean, directoarea Casei de Cultură „Platon Pardău”, am aflat că prestigioasa manifestare a dornenilor va fi deschisă de buciumaşii de la Gura Humorului şi de călăreţi, după care vor urma urăturile copiilor care vor reprezenta anul 2012 şi anul 2013. În faţa spectatorilor din faţa Primăriei Vatra Dornei vor evolua, cu obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou, Ansamblul Folcloric „Dorna Dorului” din Vatra Dornei, Ansamblul „Poieniţa” din Poiana Stampei, Ansamblul „Plaiurile Dornelor” Vatra Dornei, Ansamblul „Codruleţul” din Vorona, Botoşani, Grupul de datini şi obiceiuri din Târgu Neamţ, Ansamblul din Miroslăveşti, judeţul Iaşi.

Din judeţul Iaşi vor mai urca pe scenă Cerbul de la Costeşti şi Cerbul de la Balş, apoi Ansamblul Folcloric „Prislopu” din Borşa, Maramureş, Grupul de colindători din Şieu şi Ansamblul „Floare de colţ” din Rodna, ambele din judeţul Bistriţa‑Năsud. Din judeţul Suceava vor mai evolua Grupul de colindători din Neagra Şarului, Grupul de colindători din Broşteni, Formaţia de datini şi obiceiuri din Ciocăneşti, Grupul de datini din Coşna, Ansamblul „Brăduleţul” din Dorna Arini, Grupul de colindători din Panaci, Grupul de colindători din Capu Codrului, Păltinoasa, şi Grupul de datini din Dorna Candreni.


Festivalul este realizat cu scopul „permanentizării valorii datinilor, portului popular, a păstrării obiceiurilor de iarnă, atât din Bucovina, cât şi din celelalte colţuri ale ţării”.



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei