Efectul unui singur tur: primarul din Vatra Dornei, instalat cu un procent infim

Alegerile de duminică scot la iveală un efect dăunător al schimbării sistemului de vot de la două la un singur tur de scrutin: unii primari vor avea o legitimitate de numai o cincime din numărul alegătorilor

Unul dintre primarii cu cea mai slabă legitimitate în urma alegerilor locale desfăşurate anul acesta după o nouă regulă - într-un singur tur de scrutin - este cel din Vatra Dornei, cunoscutul oraş-staţiune din judeţul Suceava. Ilie Boncheş (56 de ani) a fost ales de numai o cincime din cetăţenii cu drept de vot.

Astfel, el a primit duminică 2.364 de voturi din totatul de 8.830 înregistrate în localitate. Drept urmare, a ieşit pe locul întâi, cu 26,77% din voturile valabil exprimate. Raportată la numărul total al celor înscrişi pe listele electorale - 14.300 - cifra nu reprezintă însă decât 16,53% din electorat.

De la PSD la PDL

Fost consilier local al PSD între 2004-2008, Boncheş a trecut recent la PDL care l-a desemnat candidat la Primărie. El s-a impus după o luptă strânsă cu fostul primar, liberalul Ioan Moraru, care a obţinut 2.012 voturi, adică 22,78%.

Boncheş a mai candidat şi la alegerile locale din 2008, când a fost învins în turul al doilea chiar de cel pe care l-a detronat acum. Duminică, alţi doi candidaţi, independenţii Cezar Ioja şi Mihai Cioată, au fost votaţi de câte 1.748 şi respectiv 1.737 de cetăţeni.

Edilul milionar

Noul edil din Vatra Dornei lucrează de 30 de ani la fabrica de lapte şi brânzeturi din localitate, iar recent şi-a cumpărat oi şi a concesionat de la Primăria pe care o va conduce o suprafaţă importantă de păşune, 130 de hectare. Boncheş controlează, printre altele, şi telescaunul pârtiei Negreşti, una dintre cele mai lungi şi mai căutate din România. El este asociat acolo cu un frate şi cu un văr. În iarna 2010-2011, telescaunul a generat venituri de 333.000 de euro.





Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei