Trasee montane închise pe Rarău şi Giumalău

Serviciul Public Salvamont al județului Suceava ne-a informat că stratul de zăpadă este de circa 50 - 60 cm în Călimani și 40 - 50 cm în masivele Giumalău, Rarău, Suhard şi Bistriței şi este posibil să devină mai consistent în următoarele zile. Zăpada poate ajunge la 1,5 m, predominant pe jgheaburi sau la limita gol alpin – pădure, unde a viscolit

Problemele de deplasare se se întâmpină în zona de trecere la golul alpin, unde există acumulări mai mari de zăpadă viscolită, sau în zona de creastă, unde turiştii sunt expuşi rafalelor de vânt şi a valurilor de ceaţă. „Recomandăm turiştilor care vor să urce pe traseele montane ca în prima zi să abordeze un traseu mai uşor spre cabane, iar în zilele următoare, dacă și condiţiile meteo sunt favorabile, să abordeze trasee montane mai dificile, înfuncţie de pregătirea lor şi a echipamentului din dotare.

Trebuie să se țină cont și de faptul că timpul de parcurs al unui traseu se poate dubla, faţă de timpul de parcurs în timpul verii. Nu recomandăm traseele de creastă, în condiţii de vizibilitate redusă şi vânt puternic, deoarece o parte din marcaje sunt acoperite de zăpadă. Este bine ca în cazul abordăriiunui traseu mai dificil, cineva din grup să fi făcut acel traseu vara, pentru o orientare mai bună în teren, sau pentru o retragere în condiţii de siguranţă în cazul în care vremea este nefavorabilă.

Se impune ținuta de iarnă ( ghete 3 sezoane, mănuşi, căciulă, polar, hanorac de vânt, parazăpezi, suprapantalon), cu colțari şi piolet în Călimani. Turiștii trebuie să se informaze prealabil despre traseu și să îl abordeze cât mai matinal. Se impune și evitarea consumului de alcool în timpul drumeției”, ne-a spus șeful servciului, Voicu Raia.

Aceeași sursă a explicat că accesul auto pe Rarău este posibil pe ruta Izvorul Alb - Cabana Rarău cu mașini cu tracțiune integrală echipate de iarnă. Drumul Pojorâta - Rarău este accesibil în aceleși condiții, dar ar putea fi temporar închis în caz de viscol, din cauza nămeților care se formează în astfel de situații. Drumul Chiril – Cabana Rarau este deschis până la Mănastirea Rarău, după care produce mari probleme, mai ales dacă ninge, din cauza inclinării acestuia spre aval, care favorizează derapajele. In masivul Giumalău, accesul auto este posibil pe Pârâul Rusca – Cabana Giumalau numai pe 4 - 5 km.

Sunt declarate închise în perimetrul Rarău - Giumalău traseele Valea Seacă – Poiana Sihăstriei (marcaj triunghi galben), Rusca – Cabana Giumalau – Valea Putnei (marcaj banda galbenă), Vatra Dornei – Obcina Mică (marcaj banda albastră) și Poliţa Caprelor – Cabana Giumalău (marcaj cruce roție).

În masivul Călimani este declarat traseu închis Drumul Maria Tereza, între şaua Negoiu şi Poiana Izvoarele, din cauza pericolului de avalanşă. Accesul auto este posibil până la șantier. În masiv, spun salvamontiștii, marcajele sunt deteriorate iar multe poteci sunt închise de vegetație. Pentru că lipsesc refugiile, traseele din Călimani sunt recomandate numai celor experimentați și necesită echipament de bivuac.

În masivul Suhard, probleme sunt de la vârful Omu, pe o distanţă de circa 2 km. spre vârful Fărăoane, întrucât poteca este închisă de vegetaţie și marcajele sunt vechi, deteriorate. Nici în acest masiv nu sunt refugii iar parcurgerea traseelor, recomandată doar celor experimentați, necesită echipament de bivuac.


Salvamontiștii suceveni ne-au mai precizat că pârtiile de schi din județ vor fi funcționale dacă temperaturile vor permite aplicarea unui strat suplimentar de zăpadă cu ajutorul tunurilor, în stațiunile Vatra Dornei și Gura Humorului. „Pentru a contacta salvamontiștii, turiștii pot apela oricând numărul 112, pentru cazurile ce implică acţiunea comună a mai multor servivcii de urgenţă și 0salvamont – pentru cazurile ce implică acţiunea salvatorilor montani”, a mai precizat Voicu Raia.




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei