Drumul Panaci - Bilbor, care leaga judetele Suceava şi Harghita, o prioritate pentru autorităţile din cele două judeţe

0
Lucrările de modernizare a drumului dintre Suceava şi Harghita prin pasul Bilbor au fost declarate o prioritate de autorităţile din cele două judeţe. Preşedinţii Consiliilor Judeţene din Suceava şi Harghita, Gheorghe Flutur, respectiv Borboly Csaba, s-au întâlnit în cursul zilei de ieri la graniţa dintre cele două judeţe, în pasul Bilbor, pentru a pune la punct un plan comun cu privire la modernizarea acestui drum.

Şeful administraţiei judeţene sucevene, Gheorghe Flutur, a arătat că lucrările de modernizare a drumului pe porţiunea din judeţul Suceava vor începe cel mai probabil săptămâna viitoare, investiţia urmând a se realiza prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii. Flutur a arătat că o porţiune de 22 de kilometri, de la Vatra Dornei şi până la Panaci, a fost modernizată prin Programul Operaţional Regional.

Făcând referire la porţiunea de drum rămasă până la graniţa cu judeţul Harghita, Flutur a spus că investiţia va presupune modernizarea a încă opt kilometri de drum, valoarea fiind de circa şapte milioane de euro.

„Suceava este judeţul care începe seria de investiţii prin PNDI, şi vorbim de aproape 100 de milioane de euro pentru toate lucrările care se realizează prin acest program în judeţul Suceava. Anunţăm de aici, de la graniţa celor două judeţe, că vom începe drumul care face legătura din Suceava şi Harghita. Este singura legătură rutieră directă între cele două judeţe. Era nevoie de o asemenea investiţie pentru că noi eram doar cu numele judeţe învecinate, dar nu am avut niciodată un drum direct de legătură. Acum vedeţi că acest proiect se materializează. Şi vom începe de urgenţă modernizarea drumului care face legătura între Vatra Dornei şi Topliţa, prin pasul Bilbor”, a declarat Gheorghe Flutur.

„Sunt convins că acest drum va atrage investitori”

El a adăugat că investiţia presupune modernizarea drumului pe două tronsoane, fiecare de câte patru kilometri. Preşedintele CJ Suceava a arătat că modernizarea unui tronson va costa aproximativ două milioane de euro, în timp ce lucrările de construcţie a drumului care urcă muntele vor fi de cinci milioane de euro.

„Este o porţiune de patru kilometri, dar este cel mai greu drum din acest tronson. Am fost criticat de opoziţie, dar îi invit să vină aici pe traseu să vadă ce înseamnă o investiţie în zona de munte. Vor fi construite nouă serpentine, peste 650.000 de metri cubi de stâncă trebuie dinamitaţi şi mutaţi de aici, şi vor fi şi foarte multe lucrări de artă”, a spus Flutur.

EL a arătat că, odată cu finalizarea acestui drum, locuitorii bazinului Dornelor vor parcurge spre Bucureşti cu peste 100 de kilometri mai puţin şi, mai mult, vor putea fi dezvoltate relaţii economice între cele două judeţe.

Gheorghe Flutur a spus că zona Dornelor va putea fi pusă în valoare mai bine din punct de vedere economic şi turistic. „Sunt convins că acest drum va atrage investitori, inclusiv în domeniul turismului. Dar mai vorbim şi despre potenţialul uriaş al munţilor Călimani, despre potenţialul crescătorilor de animale şi despre izvoarele de apă minerală din această zonă”, a arătat preşedintele CJ Suceava.

Prezent la întâlnirea dintre şefii celor două judeţe, deputatul PD-L din colegiul Vatra Dornei, Dumitru Pardău, a spus că modernizarea acestui drum este un proiect aşteptat de toţi locuitorii din bazinul Dornelor, început încă din primul său mandat de parlamentar.

De precizat că proiectul de modernizare a drumului are la bază Legea nr. 391/2005, iniţiată de Dumitru Pardău, prin care Primăria Panaci a fost scutită de taxa de expropriere pentru terenul pe care se modernizează drumul.

„Concretizarea acestui proiect a avut loc datorită sprijinului primit din partea domnului Gheorghe Flutur atât în perioada cât a fost ministru al Agriculturii, cât şi acum, când este preşedinte al Consiliului Judeţean. Şi vrem să-i mulţumim atât eu, cât şi locuitorii din zona Dornelor. Acum realizăm o promisiune făcută cu câţiva ani în urmă şi de care vor beneficia atât agenţii economici, cât şi populaţia”, a declarat Dumitru Pardău.


Preşedintele CJ din Harghita: Modernizarea drumului este importantă din punct de vedere al turismului

La rândul său, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a spus că modernizarea drumului va fi o prioritate şi pentru instituţia pe care o conduce, arătând că odată finalizată această cale rutieră vor putea fi dezvoltate o serie de proiecte comune, atât turistice, cât şi economice şi culturale. El a arătat că drumul dintre cele două judeţe este important în special din punct de vedere turistic, precizând că judeţele Suceava şi Harghita pot deveni o alternativă viabilă la Valea Prahovei.

„Tot ce nu s-a făcut în 20 de ani, timp în care mulţi politicieni au promis că vor face acest drum, reuşim acum să realizăm împreună”, a spus preşedintele CJ Harghita.

El a propus constituirea unor comisii comune, între specialiştii celor două administraţii judeţene, pentru dezvoltarea unor proiecte comune turistice, culturale şi economice.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei