COMUNICAT: Campania de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului ,,SĂRBĂTORI ÎN SIGURANŢĂ !” - VIDEO

0
R O M Â N I A
INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE
  INSPECTORATUL DE POLIŢIE JUDEŢEAN SUCEAVA

COMPARTIMENTUL DE ANALIZA SI PREVENIRE A CRIMINALITATII



PREVENIREA FURTURILOR DIN GENŢI ŞI BUZUNARE

Comunicat de Presă – Vatra Dornei Live 21.04.2011


           Având în vedere apropierea Sărbătorilor de Paşti 2011, sub deviza ,,Sărbători în Siguranţă!”, în perioada 18 aprilie – 02 mai 2011, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava derulează o campanie de prevenire a infracţionalităţii prin promovarea unor recomandări menite să diminueze riscul victimal specific în această perioadă a anului.
          Infracţionalitatea este un fenomen care evoluează şi suferă modificări alături de societatea în care se manifestă. Previzionarea unor elemente ne natură economică şi socială poate constitui, totodată, baza prognozării evoluţiei fenomenului infracţional.
           Perioada Sărbătorilor celebrate la nivel local sau naţional (Sărbători de Iarnă, Sărbători Pascale, Sărbători ale Oraşului, hramuri, etc.) coincide, deseori cu organizarea unor evenimente ce implică aglomerări de persoane dar şi creşterea afluxului de cumpărători în magazine şi hypermarket-uri. În plus, în toate aceste perioade, pe raza judeţului nostru se înregistrează o creştere semnificativă a numărului  de turişti.
           Din păcate, spiritul sărbătorilor se răsfrânge uneori şi în mod negativ asupra cetăţenilor, prin scăderea gradului de prudenţă şi atenţie a acestora faţă de potenţialele pericole şi ameninţări.
          O analiză a situaţiei infracţionale realizată pe o perioadă de doi ani a scos în evidenţă faptul că lunile de primăvară (în special aprilie – mai) reprezintă începutul ascendent al fenomenului infracţional în situaţia operativă anuală.
           Aglomeraţia şi agitaţia care se creează în preajma Săbătorilor de Paşti, în special în zona urbană, atrag ca un magnet „şuţii”, adică hoţii de buzunare, poşete, genţi. De aceea trebuie să fiţi foarte atenţi pentru a evita evenimente neplăcute. Pentru că pentru unii câţiva lei furaţi dintr-un portofel nu înseamnă mare lucru, dar gândiţi-vă atunci la acte, la efortul şi timpul pierdut pentru refacerea lor!
          Opinia publică tratează furturile din genţi şi buzunare ca infracţiuni minore. Este o percepţie falsă, indusă probabil de valoarea, de regulă mică, a prejudiciului. Pericolul social al faptei este, însă, unul foarte mare. Doar neatenţia victimei împiedică un contact vizual şi fizic direct cu infractorul. De la un furt din buzunare la tâlhărie poate fi un singur pas. Nu se poate aprecia reacţia infractorului în cazul în care este surprins cu mâna în buzunarul sau geanta victimei. Pentru a-şi asigura scăparea nu se va sfii să împingă, să lovească, să agreseze.
           În anul 2010, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava s-au înregistrat 77 de infracţiuni de furt din genţi şi buzunare. Pentru evitarea unor astfel de situaţii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii face următoarele precizări şi recomandări:
           Hoţii din buzunare/genţi, atât femei cât şi bărbaţi - acţionează cel mai adesea în locuri aglomerate: pieţe, magazine, mijloace de transport în comun, în grupuri de 3-5 persoane, fiecare ştiind forte bine ce are de făcut. Unul dintre ei creează o diversiune – se împinge, de exemplu, altul, bine antrenat în acest sens, sustrage portofelul şi îl dă mai departe, la a doua sau a treia mână. Cel care sustrage portofelul are, de regulă, o haină sau o pungă/plasă cu care maschează mâna cu care „operează”.
          Pentru a evita aceste evenimente, recomandăm doamnelor şi domnişoarelor să să fie mai precaute la modul în care poartă poşeta: întotdeauna aceasta să fie imobilizată de braţ sau să o ţină în partea din faţă a corpului, lipită de haină.
          De asemenea, evitaţi transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!! Dacă , totuşi, aveţi asupra Dvs.aceste sume, nu ţineţi toţi banii într-un singur loc!
          Bărbaţii ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din faţă, cât mai aproape de corp! În nici un caz nu purtaţi banii în buzunarele din spate sau în cele laterale!!
          Nu purtaţi portofelul în plase! uneori hoţii taie cu o lamă sacoşa şi veţi ajunge acasă făfră bani/acte! de asemenea
          În mijloacele de transport în comun sau atunci când staţi la rând pentru cumpărături, nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi!
          Nu păstraţi în acelaşi loc banii, actele şi cheile de la casă! Dacă totuşi aţi făcut această imprudenţă şi vi s-au sustras cheile şi actele, schimbaţi de îndată sistemul de închidere a uşii locuinţei şi anunţaţi furtul actelor de identitate!
          Când faceţi o plată, nu scoateţi toţi banii pe care îi aveţi, nu-i număraţi în văzul tuturor!
          ATENŢIE !!! Reţineţi cât mai multe semnalmente ale autorului : înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi sesizaţi în cel mai scurt timp Poliţia la tel. 112, pe cât posibil chiar de la locul producerii faptei! Indiferenţa nu face decât să sprijine infractorii!

 
Inspectoratul de Poliţie Judeţean Suceava vă urează
Sărbători Fericite – Sărbători în Siguranţă !









Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei