Vatra Dornei, gătită pentru Anul Nou

1
Nordul Bucovinei vă invită în acest sfârşit de săptămână la o excursie în trecut. Chiar dacă nu este zăpadă pentru schi sau săniuş, Vatra Dornei are multe de oferit.

Primul popas este la Muzeul de Etnografie, situat pe strada Mihai Eminescu, la numărul 17, în incinta Palatului Primăriei.
Doar aici „alaiul caprei“ este ca acum 100 de ani, când mergeau strămoşii noştri prin sate de Anul Nou. Coarnele nu sunt împodobite doar cu panglici, ci şi cu busuioc şi mentă creaţă. În jurul ei, copii miniaturizaţi se bucură de colaci şi nuci.

„Muzeul este în aşa fel aranjat încât să se păstreze autenticitatea şi tradiţiile specifice zonei. Are anual în jur de 6.000 de vizitatori, dintre care 200 sunt străini. Cel mai mulţi rămân uimiţi de ştergarele făcute în zona Neagra Şarului“, spune Cătălin Voievodu, muzeograf. Tot aici sunt expuse şi obiecte vechi din ceramică, culese din zonele Rădăuţi, Păltinoasa şi Marginea, satul în care se mai lucrează şi astăzi ceramica neagră.
Aceste vase au fost făcute de familia Magopăţ, care duce tradiţia mai departe. „Bunicul meu, care a trăit 83 de ani, a fost olar. La fel şi tatăl şi străbunicul meu. Am făcut facultatea la Bucureşti şi am ales să mă întorc. Sunt singurul băiat din familie. Păstrăm modelele moştenite din generaţie în generaţie. Totul se face manual“, povesteşte Corneliu Magopăţ, cel mai tănăr olar de ceramică neagră din Europa.



Cazare la pensiune cu 50 de lei pe noapte
La muzeul Etnografic din Vatra Dornei mai puteţi admira expoziţia de ţesături, cu lăicere, cergi, năframe şi alte veşminte uzate de vreme.

Şi obiectele din lemn atrag atenţia în mod deosebit. Unicate în lume sunt scafaiele sau covatele, făcute în Broşteni din anomaliile fagului şi ale paltinului. În colecţie mai există şi un budai, vas pentru laptele pus la prins, specific satului Gura Negrii. Nici măştile nu lipsesc. Câteva zeci de sculpturi în lemn îmbogăţesc colecţia.

Muzeul este deschis de luni până sâmbătă, între orele 8.00 şi 16.00, iar biletul costă 2 lei. Cei care doresc să rămână sâmbătă seara în Vatra Dornei se pot caza cu 50 de lei la una dintre pensiunile din oraş (http://www.cazarevatradornei.ro/).

( Hide )
  1. Când au loc ,,Serbările Iernii,, 2011?!Poate sunt turiști care doresc să știe din timp pentru planificarea concediilor!!!

    RăspundețiȘtergere

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei