Primăria Vatra Dornei a recepţionat o lucrare inexistentă

1
Risipa de bani publici este la ea acasă la Vatra Dornei. Un proces verbal de recepţie semnat de administraţia dorneană obligă primăria dorneană la plata unei sume uriaşe de 6,6 miliarde de lei vechi. Lucrările pe care administraţia le-a recepţionat nu s-au executat niciodată, dar firma constructoare a emis câteva facturi şi se judecă acum cu Primăria Vatra Dornei pentru a încasa banii. Viceprimarul Mircea Rusu, cel care a semnat procesul verbal de recepţie, s-a arătat deranjat de faptul că i se adresează „întrebări acuzatoare şi tendenţioase” şi susţine şi acum că lucrările pentru care a semnat chiar există în realitate. Asta deşi realitatea din teren şi oamenii care locuiesc în zonă îl contrazic. O simplă privire aruncată în zona Ansamblului Transilvania, la intrarea în Vatra Dornei dinspre Bistriţa, în zona blocurilor ANL, este suficientă pentru a vedea că este vorba de o imensă bătaie de joc.

Un proiect demarat pe vremea primarului Huţanu

Proiectul privind sistematizarea pe verticală a Ansamblului Transilvania a fost încheiat în vara anului 2007, în perioada când în fruntea Primăriei Vatra Dornei se afla social democratul Constantin Huţanu. Potrivit contractului încheiat între primărie şi SC Construcţii Feroviare Grup Colas SA Iaşi, administraţia din Vatra Dornei trebuia să achite pentru lucrările programate suma de 8,6 miliarde de lei vechi, inclusiv TVA. O parte din bani, mai exact 30%, urmau să se achite în avans, ceea ce s-a şi întâmplat, în conturile firmei ieşene intrând suma de 2,59 de miliarde de lei vechi. Contractul prevedea amenajarea căilor de acces către Ansamblul Transilvania, alei pietonale la blocuri, locuri de parcare, spaţii verzi şi rigole deschise pentru captarea apelor pluviale.

Ce au văzut reprezentanţii Primăriei Vatra Dornei şi noi nu vedem

În 2008, conducerea Primăriei Vatra Dornei s-a schimbat, iar în 14 noiembrie 2008 o comisie formată din viceprimarul Mircea Rusu, în calitate de preşedinte, şi alte patru persoane, respectiv Cristina Lostun, şef Serviciu Urbanism, Gabriela Negrea, şef Serviciu Contabilitate, Gligor Hopulele Zamfira, de la Serviciul Urbanism şi Eugenia Agapi, de la Serviciul Urbanism, s-a deplasat la faţa locului, unde a semnat pentru recepţia lucrărilor.

„Au fost executate lucrările cuprinse în ofertă şi în notele de lucrări suplimentare, spaţiile verzi au fost executate (parţial - acest cuvânt este completat ulterior cu pixul). Nu au fost executate lucrările de aşternere a straturilor de asfalt. Conform ofertei şi situaţiilor de lucrări suplimentare, valoarea lucrărilor executate este de 666.008,99 de lei (6,6 miliarde de lei vechi), valoare ce include TVA”, se arată în procesul verbal de recepţie semnat de viceprimarul Mircea Rusu.

Al doilea om din ierarhia Primăriei Vatra Dornei a admis recepţia la terminarea lucrărilor motivând că „lucrările executate sunt de calitate”.

Cum stă situaţia în realitate

La faţa locului, în Ansamblul Transilvania, situaţia este cu totul diferită de cea prezentată în acte. În afara câtorva borduri aruncate parcă în bătaie de joc şi a unui spaţiu de joacă amărât, nu am găsit nimic altceva. Nu căi de acces betonate sau asfaltate, nu parcări amenajate, nu rigole pentru scurgerea apelor. În loc de spaţii verzi am găsit buruieni crescute ici colo. Şi cam atât.

Nici oamenii care locuiesc în zonă nu au văzut altceva. Radu Văcăriuc spune că de fiecare dată când plouă oamenii înoată prin noroaie, şi asta s-a întâmplat mereu. Şi Constantin Ştefănescu, proprietarul unui bar situat lângă blocurile ANL, nu a văzut lucrările pe care Primăria Vatra Dornei le-a certificat ca existente.

„Nu am văzut să se excaveze aici. Sunt doar câteva borduri şi acel spaţiu de joacă. În rest, nu s-a făcut nimic. În loc de asfalt şi locuri de parcare, avem noroi când plouă şi praf când este cald”, a precizat Constantin Ştefănescu.

Ce spune viceprimarul Mircea Rusu

L-am sunat şi pe viceprimarul Mircea Rusu, care a semnat recepţia lucrărilor în calitate de preşedinte al comisiei, pentru a ne oferi lămuriri despre situaţia bizară înregistrată la Ansamblul Transilvania. Vizibil deranjat de întrebările adresate, Rusu a admis că ar fi fost la faţa locului şi a semnat în cunoştinţă de cauză procesul verbal de recepţie.

„Sunt la Constanţa acum şi nu pot spune cu exactitate ce am semnat atunci. Plus că aveam două săptămâni şi un pic de când eram în funcţie (n.a. – procesul verbal a fost semnat în noiembrie 2008, iar Mircea Rusu a fost instalat în funcţie la sfârşitul lunii iunie 2008). Nu-mi aduc aminte ce operaţiuni s-au făcut, dar ştiu că existau bordurări şi alte lucrări”, a dat din colţ în colţ Mircea Rusu.

Nu aceeaşi părere are şi primarul Ioan Moraru. Acesta a declarat că lucrările efectuate în Ansamblul Transilvania nu erau de calitate, ceea ce a reprezentat un motiv pentru neplata unor facturi emise de constructor, SC Construcţii Feroviare Grup Colas SA Iaşi.
ARTICOL COMPLET: MonitorulSV.RO

( Hide )
  1. Specific politrucilor zilelor noastre: se arunca vina pe cei dinaintea lor , vorbesc mult si degeaba.
    Pana cand ne mai aburiti cu vorbele voastre goale?
    Ar trebui sa va puneti pe treaba si sa faceti ceea ce trebuie pana la capat si la adevarata valoare a lucrurilor.
    De exemplu: trecerea la nivel cu calea ferata de la Unicarm.
    De ani de zile ne rupem masinile in gropile de acolo si voi a-ti gasit ca solutie sa le astupati cu nisip care este spalat de prima ploaie. Mai mare rasul (ha, ha, ha). Nu trebie sa fii INGINER ca sa-ti dai seama ca banii aruncati cu lopata ar fi asfaltat o strada intreaga. Asta denota dezinteresul edililor fata de comunitate. E criza si trebuie sa cumpatam bine banii comunitatii.
    Lasati interesele personale si apucati-va de treaba cum trebuie, astfel va trebui sa va gasiti de lucru, caci nimeni nu va v-a mai asculta aburelile electorale la urmatoarea legislatura.
    NE-AM SATURAT SA NE CUMPARATI CU PIXURI SI GALETI SAU ALTE ACCESORII ELECTORALE.
    LA TREABA CU VOI!

    RăspundețiȘtergere

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei