Bilanţul acţiunii desfăşurate în perioada 31 mai -5 iunie 2010 în pădurile din Bazinul Dornelor

0
Un şef de ocol silvic, un şef de district şi un pădurar s-au ales cu dosar penal şi vor fi cercetaţi pentru un lanţ întreg de infracţiuni, se arată într-un comunicat remis, ieri, de către Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), care prezintă bilanţul acţiunii desfăşurate în perioada 31 mai -5 iunie 2010 în pădurile din Bazinul Dornelor, la care au participat peste 100 de oameni ai legii, marea majoritate aduşi din alte judeţe, precum şi un elicopter din cadrul Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Bilanţul acţiunii cuprinde şi confiscarea a peste 1000 de metri cubi de material lemnos în urma celor 35 de controale desfăşurate în zona Vatra Dornei, la instalaţii de debitat lemn rotund şi ocoale silvice de stat şi privat, precum şi constarea a 14 infracţiuni.

Au fost confiscaţi 311 metri cubi de cherestea, 660 de metri cubi de lemn de lucru şi 171 metri cubi lemn de foc, în valoare totală de peste 291.000 de lei, se precizează în comunicatul IGPR.

Pentru neregulile constatate s-au aplicat 59 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 247.600 de lei, şi a fost ridicat un atestat de exploatare în vederea suspendării activităţii unei societăţi comerciale.

În urma acţiunii, a fost închis un gater, care funcţiona fără autorizaţie.

Poliţiştii au mai confiscat, pe lângă cei peste 1.143 de metri cubi de material lemnos, un tractor şi un TAF, a căror valoare se ridică la 31.300 de lei.

Printre cei care s-au ales cu dosar penal în urma acţiunii coordonate direct de IGPR se numără şi administratorul unei societăţi comerciale din Vatra Dornei, care a „uitat” să treacă în contabilitatea firmei veniturile realizate din vânzarea materialului lemnos, învârteli prin care a prejudiciat statul cu peste 170.000 de lei.

Patronul unei alte societăţi de profil va da cu subsemnatul la poliţie, fiind suspectat de falsificarea borderourilor de achiziţie a materialului lemnos.

De asemenea, în urma verificării provenienţei materialului lemnos depozitat în curtea societăţii, s-a stabilit că acesta provine de la un ocol silvic, cu complicitatea şefului de ocol, a şefului de district şi a pădurarului titular de canton.

Aceştia din urmă sunt cercetaţi pentru fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, neglijenţă în serviciu, primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni la Legea Codului Silvic.

Administratorul unei firme de exploatare şi comercializare a materialului lemnos, cu sediul în localitatea Ciocăneşti, face parte şi el din lista de exemple oferite de Poliţia Română, acesta fiind bănuit că în perioada ianuarie 2009 – februarie 2010 a efectuat livrări de mărfuri (materiale lemnoase), fără a aplica T.V.A. pe facturi. Astfel, societatea nu a colectat TVA-ul aferent, ceea ce a dus la rambursări ilegale de la bugetul de stat în sumă de peste 54.000 de lei.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei