Vatra Dornei, neafectată de tăierea subvenţiilor la căldură

0
   Preţul real de producere al energiei termice în municipiul Vatra Dornei este de numai 105,4 lei pe gigacalorie, cu tot cu TVA, fiind cel mai scăzut din judeţ şi unul din cele mai scăzute din ţară. Posibile creşteri de preţ vor putea să apară în toamnă, în funcţie de distanţa de la care va fi adusă materia primă. Viceprimarul Mircea Rusu spune că încă nu este sigură această scumpire şi chiar dacă aceasta se va produce, Vatra Dornei va continua să aibă cel mai scăzut preţ al energiei termice

   Municipiul Vatra Dornei este singura localitate suceveană care are un sistem centralizat de termoficare şi care nu va fi afectată de tăierea subvenţiilor. Asta pentru că preţul real de producere era, după cum a explicat viceprimarul Mircea Rusu, mult mai mic decât plafonul minim pentru care se pot obţine de la Guvern subvenţii pentru combustibil.
În municipiul Vatra Dornei, preţul pentru producerea şi furnizarea energiei termice în sistem centralizat este de 105,4 lei. Fiind un preţ suportabil în comparaţie cu alte localităţi cum ar fi Gura Humorului unde preţul real este de 388 de lei, la Vatra Dornei nu au fost necesare acordarea de subvenţii pentru a se asigura serviciul de termoficare. Astfel, măsura anunţată de preşedintele României, Traian Băsescu, privind tăierea subvenţiilor acordate producătorilor de energie termică nu are cum să îşi producă efecte şi la Vatra Dornei.
   Cum s-a ajuns la această situaţie? Ei bine, cu peste cinci ani în urmă a fost demarat un proiect finanţat în mare măsură cu bani alocaţi de Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE) în baza căruia a fost construită o centrală termică nouă care producea agent termic doar pe bază de rumeguş. Din moment ce acest tip de combustibil se găseşte din belşug în zona Dornelor, producerea şi furnizarea energiei termice s-a făcut la preţuri foarte mici în comparaţie cu cele vehiculate prin ţară. „Preţul de 105,4 lei pentru o gigacalorie este cel calculat cu aproape doi ani în urmă, dar până în prezent nu au fost necesare ajustări de calcule”, a declarat viceprimarul Mircea Rusu.
   Totuşi, există riscul ca începând din acest an să aibă loc o anumită majorare a preţului. Asta în condiţiile în care în bazinul Dornelor au apărut mai mulţi agenţi economici interesaţi să utilizeze rumeguşul rezultat în urma prelucrării lemnului. Necesarul anual la centrala termică a municipiului Vatra Dornei este de 120.000 de tone de rumeguş. Până nu demult, lipsa unei concurenţe puternice făcea ca rumeguşul să poată fi asigurat destul de uşor şi de la distanţe care nu depăşeau, de regulă, 40 de kilometri. Dacă nu se va putea asigura şi anul acesta în aceleaşi condiţii de preţ cantitatea optimă de rumeguş, atunci este posibil ca să se cumpere de la distanţe mai mari şi preţul să crească. „Nu este încă sigur acest lucru, dar avem în vedere şi varianta achiziţionării de rumeguş extinzându-ne aria de achiziţie la 80 de kilometri, ceea ce ar însemna o cheltuială mai mare cu transportul şi care ar duce la o anumită creştere a preţului încălzirii. Nu este însă sigur acest lucru şi abia în luna septembrie vom stabili dacă majorăm sau nu preţul la energie termică”, a declarat viceprimarul Mircea Rusu. Potrivit acestuia, creşterea preţului ar fi, cel mai probabil, până în 140 de lei pentru o gigacalorie. Asta ar însemna că municipiul Vatra Dornei va continua să aibă cel mai scăzut preţ din judeţ pentru încălzire şi unul din cele mai mici din ţară.
   În prezent, mai bine de jumătate din populaţia de circa 17.500 de locuitori ai municipiului Vatra Dornei beneficiază de încălzire în sistem centralizat. Majoritatea sunt proprietari de apartamente, fiind însă şi beneficiari din rândul unor instituţii sau a proprietarilor unor case. Mai sunt zone din oraş unde nu s-a putut asigura încălzirea în sistem centralizat, fie pentru că imobilele sunt situate la distanţă mare de reţeaua de termoficare, fie pentru că aveau deja un sistem propriu de încălzire.


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei