Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești, a XV-a ediţie între 24 - 25 Martie 2018

Comuna Ciocăneşti va găzdui, în perioada 24 – 25 martie 2018, cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate, eveniment ce face parte din manifestările incluse în programul ”Paștele în Bucovina”
Comuna suceveană Ciocăneşti va găzdui, în perioada 24 – 25 martie 2018, cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate, eveniment ce face parte din manifestările incluse în programul ”Paștele în Bucovina”

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Ciocăneşti, Consiliul Judeţean Suceava, Centrul Cultural “Bucovina” prin Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Asociaţia Culturală FairPlay Gura Humorului.

Iniţiat în urmă cu 15 ani, cu scopul de a menţine şi de a promova unul dintre cele mai răspândite şi cunoscute meşteşuguri din Bucovina, ce se păstrează cu sfinţenie în acest spaţiu, fiind transmis din generaţie în generaţie, Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate are un program variat, care cuprinde, în afara tradiţionalelor concursuri de ouă încondeiate şi de încondeiat ouă, expoziţii, lansări de carte, o serie de activităţi cu caracter informativ, precum şi spectacole ce promovează folclorul specific.




După deschiderea oficială programată sâmbătă, 24 martie, la ora 11,30, pe Platoul „Ştefan cel Mare”, de la ora 12,00 vor avea loc trei concursuri de încondeiat ouă: Concursul „Tradiţie-Valoare Sacră”, ediţia a VI-a, găzduit de Şcoala Gimnazială Ciocăneşti; Concursul de încondeiere a ouălor „Dr. Anton Setnic”, ediţia a III-a, şi Concursul de încondeiere a ouălor „Înv. Novac Norbert”, ediţia a II-a, ambele desfăşurându-se la Casa de Cultură „Florin Gheucă”.

Tot la ora 12,00 va începe Simpozionul „Influenţa istoriei poporului român asupra evoluţiei artei încondeierii ouălor”, lansarea ultimelor apariţii editoriale care poartă semnătura scriitorilor Gheorghe Paţa, Elena Alina Andruhovici, Gheorghe Vicol, Sorin Poclitaru, urmată de spectacolul oferit de Cristi Milici – vioară şi Andreea Lupescu – nai. La ora 14,30, va avea loc inaugurarea Centrului pentru tineret „Casa Şezătorii” din Botuş. Ziua se va încheia cu festivitatea de premiere a participanţilor la concursurile de încondeiat şi spectacolele susţinute de Ştefania Iacob şi Ştefan Hruşcă.

Prima parte a zilei de duminică, 25 martie, este dedicată Târgului de ouă încondeiate şi Târgului meşterilor populari, de la ora 13,00 fiind programată, la Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din Botuş, aniversarea la împlinirea a 100 de ani a doamnei Leontina Dranca. De la ora 14,00, pe Platoul „Ştefan cel Mare” va avea loc spectacolul de cântece patriotice şi religioase susţinut de David Ţăran, Ana Maria Chiloti, Georgiana Lobonţ, Oana Bozga Pintea şi cunoscutul solist din nordul Bucovinei, Grigore Gherman.

CITEȘTE MAI MULTE PE: MonitorulSV.ro



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei