Preasfințitul Damaschin Dorneanul – noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin (Ioan Daniel) Luchian de la mănăstirea Sihăstria Putnei ca Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților. Noul Episcop-vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
În ziua de 4 iulie 2017, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În cadrul acestei ședințe a avut loc alegerea Episcopului-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și a Episcopului-vicar pentru Arhiepiscopia Aradului.

Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin (Ioan Daniel) Luchian de la mănăstirea Sihăstria Putnei ca Episcop-vicar pentru Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, cu 39 de voturi din 45 de voturi valid exprimate. Noul Episcop-vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte ­Da­maschin Dorneanul.




In vârstă de 37 de ani, PS Părinte ­Da­maschin Dorneanul este de loc din Dornești, și a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sihăstria Putnei în 2005. Alături de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Damaschin Luchian, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților l-a mai propus drept candidat pentru postul de Episcop-vicar și pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Grichentie Natu, de la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.

În Biserica Ortodoxă Română, vicarul unei arhiepiscopii poartă numele de episcop vicar, iar vi­carul unei episcopii se numește arhiereu vicar. Episcopul vicar (sau auxiliar) este un cleric hirotonit în treapta episcopatului fără a avea o funcție administrativă proprie, ci desfășurându-și activitatea sub autoritatea unui episcop, arhiepiscop, mitropolit sau patriarh, ca ajutor al acestuia în activitățile cano­nice și administrative.

De regulă, ca și în cazul Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, la hirotonie episcopului i se adaugă în titulatură și numele unui oraș sau regiuni din teritoriul eparhial al episcopiei unde va activa și după cum se poate vedea s-a ales regiunea Dornelor. Această menționare în titulatură este pur onorifică, vicarul neavând nici o jurisdicție administrativă sau canonică asupra orașului sau regiunii respective.



CITEȘTE MAI MULTE PE: ObiectivDeSuceava.ro



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei