Vatra Dornei, exemplu negativ într-un reportaj Pro TV despre domeniile schiabile din România (VIDEO)

În cadrul Știrilor Pro TV de aseară a fost difuzat un reportaj care a avut în prim plan și municipiul Vatra Dornei. Mai exact, este vorba despre o campanie de presă desfășurată de Pro TV care își dorește să arate modul defectuos prin care s-a încercat dezvoltarea domeniului schiabil din țara noastră.
În cadrul Știrilor Pro TV de aseară a fost difuzat un reportaj care a avut în prim plan și municipiul Vatra Dornei. Mai exact, este vorba despre o campanie de presă desfășurată de Pro TV care își dorește să arate modul defectuos prin care s-a încercat dezvoltarea domeniului schiabil din țara noastră, fiind făcută în acest sens o comparație cu Austria care, spre diferență de noi, își valorifică la maxim acest potențial. Realizatorii precizează că am fi putut avea în România 2000 de kilometri de pârtie, pe munții noștri, dacă am înțelege că din turism putem să facem bani și mai ales dacă ne-am apuca de treabă.


Din păcate această situație aproape dezastruoasă se aplică și stațiunii Vatra Dornei, în reportajul realizat de Pro TV fiind bine reflectată lipsa de viziune și poate neputința tuturor celor care s-au tot succedat ”la putere” în orașul nostru și mai sus sau au avut legătură și încă au cu acest domeniu. Pe lângă aceasta este regretabil că există și mari probleme de comunicare care ne decredibilizează și mai mult și probabil ar trebui luată în calcul varianta ca astfel de interviuri să fie date de către cineva care să ”aibă cuvintele la el” atunci când trebuie, pentru că riscăm altfel să ne facem și mai mult de râs.

Vă prezentăm mai jos detalii despre acest reportaj, atât în format video cât și text:




Bucovina: un colt de rai. Calimani, Rarau, Giumalau, Suhard sunt munti pe care noi romanii am putea sa amenajam partii, sa schiem, sa atragem turisti, sa dam de munca oamenilor din zona. Din pacate, in nordul tarii partiile sunt putine si foarte scurte.
Vatra Dornei are cele mai lungi partii din nordul tarii. Din pacate aici se vede cel mai bine modul in care facem noi romanii turism. Sunt 3 partii paralele cu 3 proprietari care nu reusesc sa bata palma intre ei si sa uneasca partiile si sa faca un domeniu schiabil mai mare.
Cu toate ca sunt 3 partii in localitate, cu greu dai de ele. Un indicator ruginit te indreapta catre teleferic, asa cum se numea pe vremuri instalatia de urcat pe munte. Odata ajuns in parcare trebuie sa-ti urci echipamentul in carca pana la telescaun.
O instalatie construita in vremurile de glorie ale comunismului te urca pe partia Dealul Negru. Luca Bonches e administratorul telescaunului si actionar la firma care-l detine.
Ne punem pe drum spre varful muntelui. 25 de minute. Atat dureaza urcatul cu telescaunul de jos din vale pana sus in Dealul Negru. In 25 de minute ai timp sa admiri peisajul, dar si sa ingheti pur si simplu pe acest scaun de lemn plin de gheata, un scaun care are 35 de ani.
Din pacate asta este nivelul turismului care se face aici. Un turism de inceput de anii '80. In 25 de minute iti cam piere cheful de schiat. Instalatia poate cara 240 de oameni pe ora. De sarbatori, coada a fost uriasa. S-a stat o ora si jumatata pentru o urcare.
Ilie Bonches este primar in Vatra Dornei si fratele administratorului de la teleschi. Si primarul, acum la al doilea mandat, este actionar la firma care detine telescaunul si se lauda ca urca muntele de 10 ori pe zi cu telescaunul.
Bani au venit in acest loc din fonduri europene. Mai bine de un milion de euro. S-a construit o pista de tubing si doua instalatii de teleschi care zac in zapada.
Ilie Bonches, primar Vatra Dornei: "Pentru ca a fost o investitie gresita. E un fel de groapa cu lei. E pentru sportivi de performanta. Si avem prea putini turisti care vor sa schieze acolo." Prin urmare, instalatia sta nefolosita. In Austria, in Tirol, pe fiecare vale sau versant pe unde se poate schia e partie si in fiecare statiune, se construiesc instalatii noi. 1.800.000 de oameni aleg in fieacare an sa schieze in acest loc.
La Vatra Dornei, primarul nu stie clar cati turisti le calca pragul.
In localitate sunt alte doua partii: Parc si Veverita, cu administratori diferiti si separate intre ele de un sant pe care tursitii il traverseaza cu schiurile in carca. Partia Veverita apartine primarie si a fost construita pe fonduri europene: 3 milioane de euro. Este una dintre cele mai bune din Romania, dar scurta, 800 si ceva de metri.
Petru Ariciuc este seful Salvamontului din zona si se ocupa si de administrarea partiei. Se chinuie sa-i convinga pe proprietarii celor 3 partii sa le uneasca, sa faca aici un domeniu schiabil.
Puse cap la cap, partiile din localitate ajung la 5 km si jumatate. Daca le-ar uni si ar construi legaturi intre ele s-ar putea schia aici pe aproape 10 km. Legatura s-ar face prin padure si din primele calcule nu ar trebui sa coste prea mult. Deocamdata, oportunitatea e analizata.
...
Primarii nostri inca mai cauta solutii, se impotmolesc in birocratie si batalii politice, se investec bani multi degeaba, iar oamenii locului se vaita ca nu au unde sa munceasca.
In Vatra Dornei sunt 700 de someri inregistrati, in Campulung 1200, iar in tot judetul Suceava peste 15.000. In Austria, oamenii au inteles ca pot sa traiasca foarte bine din turism. La noi, nu.



La final, nu putem decât să ne exprimăm mâhnirea. Avem un potențial extraordinar dar din păcate cei care trebuiau să-l valorifice nu au fost în stare să o facă. Unii poate au impresia că suntem ”foarte tari” și se mulțumesc cu faptul că avem 2-3 pârtii, că am făcut anul ăsta cum am făcut, cu foarte mulți bani investiți, un mult lăudat și pompos numit ”Winterfest” și niște Serbări cu un program cel puțin discutabil care ne-au umplut totuși câteva zile orașul cu turiști. Când suntem însă puși în balanță cu alții ajungem la concluzia amară că suntem încă departe de turismul profesionist care se face prin alte locuri și mai avem foarte mult până să recuperăm, sigur dacă vom putea recupera vreodată, că în stilul asta de automulțumire e foarte greu atâta timp cât Vatra Dornei arată mai rău ca înainte de 1989 și trăiește mai mult din amintiri. Sperăm totuși ca acest reportaj să fie un duș rece pentru cei implicați și să primească astfel imboldul necesar de a se apuca serios de treabă cât mai urgent.

CITEȘTE MAI MULTE PE: StirileProTV.ro





Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei