Apele Române trimit utilaje pentru dislocarea gheţurilor de pe râurile Dorna şi Bistriţa

Apele Române vor începe să spargă podurile de gheaţă cu utilajele şi angajaţii din judeţul Suceava, urmând ca în perioada următoare în zonă să fie aduse două utilaje grele pentru intervenţii mai complexe
Şeful administraţiei judeţene, Gheorghe Flutur, a declarat astăzi că Administraţia Naţională Apele Române va trimite utilaje suplimentare în judeţ pentru dislocarea podurilor de gheaţă de la confluenţa râurilor Dorna şi Bistriţa, pentru prevenirea unor inundaţii în această zonă. Gheorghe Flutur a spus că astăzi, la Vatra Dornei, a avut loc o şedinţă comună a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi a Comitetului Local din municipiul Vatra Dornei, pentru a vizualiza pe teren situaţia exactă a zăpoarelor de pe râurile Dorna şi Bistriţa, şi de la confluenţa acestora.




Flutur a precizat că începând de astăzi Apele Române vor începe să spargă podurile de gheaţă cu utilajele şi angajaţii din judeţul Suceava, urmând ca în perioada următoare în zonă să fie aduse două utilaje grele pentru intervenţii mai complexe. „Este vorba despre două excavatoare cu braţ hidraulic pentru dislocarea gheţarilor din zona cu blocaje, de la confluenţa celor două râuri. În urma întâlnirii de astăzi de la Dorna au fost stabilite zonele în care vor acţiona cele două utilaje. Vreau să mulţumesc celor de la Apele Române că au înţeles urgenţa şi că trebuie să intervenim de pe acum, pentru că se anunţă iar încălzirea vremii şi nu vrem să ajungem la evaluări de pagube”, a spus Flutur, care a mai adăugat că „în continuare trebuie făcut culoar spre Rusca şi Dorna Arini, prin dinamitarea podurilor de gheaţă, cu atenţie şi supraveghere din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului, pentru a nu se distruge fauna”.

În acelaşi timp, preşedintele CJ Suceava a precizat că pentru prevenirea unor inundaţii, pentru viitor se are în vedere construcţia unui baraj în amonte de Vatra Dornei, pe râul Dorna, care va avea rolul de a opri zăpoarele, astfel încât să se evite blocajele de gheţuri de la confluenţa cu râul Bistriţa. „Vrem să evităm astfel ceea ce s-a întâmplat anul acesta. Acum a fost un an cu alternativă bruscă îngheţ-dezgheţ, care a dus la o situaţie ce nu s-a mai întâlnit. Râul Dorna Dorna s-a dezgheţat mai repede decât Bistriţa, iar acolo a apărut situaţia fără precedent în care Bistriţa îngheţată nu a putut primi gheţarii de pe Dorna”, a explicat Gheorghe Flutur. El a mai spus că alte lucrări care vor trebui făcute, împreună cu Primăria Vatra Dornei, sunt cele de consolidare a digurilor din zonele cu locuinţe şi din zona industrială.

CITEȘTE MAI MULTE PE: SVnews.ro




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei