Spitalul din Vatra Dornei funcționează fără unitate de transfuzie autorizată

Ministerul Sănătății a centralizat situația autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Datele furnizate ministerului de către Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele au fost comparate cu unită­țile care primesc sânge și produse san­guine de la Institutul Național de Hema­tologie și Centrele de Trans­fuzii.
Ministerul Sănătății (MS) a centralizat situația autorizării unităților de transfuzii din spitalele românești publice și private. Datele furnizate ministerului de către Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) din toate județele au fost comparate cu unită­țile care primesc sânge și produse san­guine de la Institutul Național de Hema­tologie și Centrele de Trans­fuzii, precizează MS. Rezultatul arată că 108 unități publice și 34 private funcționează fără unități de transfuzii autorizate de Direcțiile de Sănătate Publică.

Pe lista spitalelor neautorizate pen­tru transfuzii figurează și trei spitale din județul Suceava: Spi­ta­lul Municipal Vatra Dornei, Spitalul Municipal Fălticeni și Spitalul Bethesda. Toate cele trei unități au primit sânge în anul 2016. Trebuie făcută mențiunea că Spitalul privat Bethesda a fost încadrat de Mi­nis­terul Sănătății în categoria unităților neautorizate din cauza faptului că DSP Suceava nu a putut transmite că­tre București datele necesare des­pre acest spital sucevean.




Ministrul Sănătății, Vlad Voi­culescu, a hotărât ca, în perioada 2-12 august, departamentele de supra­veghere din Direcțiile de Sănătate Publică să verifice toate unitățile de transfuzii neautorizate, precizează MS.

Vor fi investigate motivele pentru care aceste unități de transfuzii nu au autorizație, iar DSP-urile vor sta­bili planuri de conformare în ve­derea autorizării cu termen de ma­xi­mum trei luni, mai arată ministerul.

Potrivit MS, unitățile neautorizate se vor supune unui plan de tran­ziție care va stabili cum se vor des­fășura transfuziile până la înde­plinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în consi­derare asigurarea serviciilor de că­tre un alt spital cu Unitate de Trans­fu­zie Sanguină autorizată sau de că­tre Centrul de Transfuzie județean, redirecționarea pacienților cu intervenții chirurgicale care nu repre­zin­tă urgențe către alte unități sanitare, arată MS.

“Termenul nenegociabil este da­ta de 1 noiembrie. Dacă vor exista unități de transfuzii care nu înde­plinesc planul de conformare, a­tunci ministerul va cere Institu­tului Național de Hematologie să nu mai livreze sânge și produse san­guine acestor unități. Atunci vor fi luate în considerare și alte posibile măsuri”, mai anunță Mi­nisterul Sănătății.

CITEȘTE MAI MULTE PE: ObiectivDeSuceava.ro





Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei