Plutonierul-major care i-a umilit pe soldații de la o unitate militară din Vatra Dornei și-a aflat pedeapsa

Plutonierul-major Constantin Daniel Pintilei a fost condamnat de Tribunalul Militar Iași la un an, șase luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare pentru „lovirea superiorului sau inferiorului” și „abuz de autoritate”. Acesta este acuzat că i-a umilit pe soldații de la o unitate militară din Vatra Dornei, pe care i-a pus să se dezbrace, i-a bătut și i-a obligat să alerge cu masca de gaze pe față.
Judecătorii de la Tribunalul Militar Iași l-au condamnat pe plutonierul major Cons­tan­­tin Daniel Pintilei la un an, șase luni și 20 de zile de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de doi ani de zile sub aspectul comiterii infracțiunilor de „lovirea superiorului sau inferiorului” și „abuz de autoritate”. In plus, Pintilei trebuie să presteze 40 de zile de muncă în folosul comunității la Primăria municipiului Câm­pu­lung Moldovenesc sau DGASPC Su­ceava – Centrul de recuperare și reabilitare neuropsihiatrică Pojorâta. Decizia magistraților ieșeni nu este definitivă, ea poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Plutonierul major Constantin Daniel Pintilei a fost acuzat că i-a terorizat pe militarii aflați în subordinea sa. Conform pro­cu­rorilor de la Parchetul de pe lângă Tribu­nalul Militar Iași, o parte dintre militari erau pur și simplu dezbrăcați în pielea goală în fața colegilor, loviți și puși să alerge cu mas­ca de gaze pe față, fiind amenințați cu ins­trucție specială sau evaluări negative. Sătui de umilințele la care erau supuși, soldații au făcut mai multe sesizări la Parchetul Militari Iași, iar după ancheta făcută de procurori, Pintilei s-a trezit trimis în judecată.




In perioada 2013 – 2015, plutonierul major Constantin Daniel Pintilei, de la UM 02480 Câmpulung Moldovenesc – Colegiul Militar „Stefan cel Mare”, ar fi amenințat și lovit mai mulți militari din cadrul UM 01508 Argestru – Vatra Dornei, unde a activat până la sfârșitul anului 2015. Pintilei abuza de gradul său și nu de puține ori îi controla abuziv pe tinerii care desfășurau activitatea de pază, motivând că aceștia au telefoane mobile, deși nu aveau voie. In vara anului 2013, trei caporali au fost dezbrăcați până în lenjerie intimă de plutonierul major Pintilei. Acesta le-a controlat buzunarele hainelor, rucsacurile și chiar bocancii, însă nu a găsit nimic.

„Tot în aceeași perioadă, într-una din zile, înainte de a pleca din unitate la o ședință de tragere cu întreg plutonul, in­culpatul subofițer, aflându-se la aduna­rea militarilor, i-a ordonat persoanei vătămate, caporal C.A., să iasă în fața plutonului și să se dezbrace de pantaloni pentru a arăta colegilor penisul, ordin ce nu a fost executat de către sus-numit, considerându-l ilegal”, se arată în rechizitoriu.

Caporalul și mai mulți colegii de-ai săi ar fi declarat în fața anchetatorilor faptul că C.A. ar fi fost umilit de Pintilei deoarece caporalul avea o relație cu o colegă de la unitate.

„Menționez că în, permanență, acesta ne amenința că ne va întâlni pe traseu și ne va evalua în mod negativ la finele anului, chiar la un moment dat ne-a amenințat cu persoane civile drept «cuțitari» din muni­cipiul Suceava, cu care este prieten și se va răzbuna pe noi. M-a amenințat că mă dă afară din armată”, a declarat caporalul în fața procuro­rilor.

În perioada iunie – iulie 2013, pe motiv că un militar nu și-ar fi dat jos boneta de pe cap, l-ar fi lovit cu pumnul în stomac, „mo­ment în care acesta și-a pierdut răsuflarea și a avut o stare de leșin”. La data de 4 martie 2015, după ce în unitate s-a dat alarma, Constantin Daniel Pintilei a dispus adunarea militarilor și a ordonat ca doi dintre ei să se dezbrace complet pentru a verifica dacă au telefoane mobile. Mai mult, pe unul dintre ei l-ar fi trântit de un vestiar metalic. Pentru că nu a găsit niciun mobil, a aruncat măștile de gaze, a lovit cu picioarele în ușă și i-a ame­nințat pe cei doi militari cu „o pregătire specială viitoare, referindu-se la o instrucție dură”. „Consider că subofițerul și-a bătut joc de noi prin ordonarea dezbrăcării complete de haine și ne-a umilit în fața celorlalți colegi”, a povestit unul dintre tineri.

Un alt caporal le-a spus anchetatorilor că, în anul 2010, după ce s-a angajat la unitatea militară, pentru că ar fi întârziat la serviciu, plutonierul-major l-ar fi pus să alerge câteva minute prin unitate cu masca de gaze pe față. Anchetatorii au arătat în rechizitoriu că, pentru o parte din faptele comise în 2013, Cons­tantin Daniel Pintilei a fost sancționat disciplinar, pe atunci neexistând infracțiunea de abuz de autoritate.




În fața procurorilor, plutonierul-major Pintilei a recunoscut faptele, susținând că re­gre­tă că le-a ordonat unora dintre subordo­nații săi să se dezbrace și că l-a lovit „în mod amical” cu pumnul în abdomen pe un caporal. „Mi-am cerut scuze față de fiecare dintre acești militari, pe motiv că, într-adevăr, am greșit când am ordonat dezbrăcarea completă a acestora”, a declarat Constantin Daniel Pintilei în fața anchetatorilor.

CITEȘTE MAI MULTE PE: ObiectivDeSuceava.ro

Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei