Soluţii de intrare în legalitate pentru groapa de gunoi de la Mestecăniş

Specialiştii Consiliului Judeţean (CJ) Suceava au identificat o modalitate ca să intre în legalitate cu proiectul finanţat de Uniunea Europeană, groapa de gunoi ecologică din vârful Pasului Mestecăniş, iar ultimul cuvânt îl vor avea consilierii locali din Pojorâta.
Se limpezesc apele în cazul gropii de gunoi ecologice din vârful Pasului Mestecăniş. Specialiştii Consiliului Judeţean (CJ) Suceava au identificat o modalitate ca să intre în legalitate cu proiectul finanţat de Uniunea Europeană, iar ultimul cuvânt îl vor avea consilierii locali din Pojorâta.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Rădulescu, a iniţiat un proiect de hotărâre prin care cere transferul terenului de sub depozit, din domeniul public al comunei Pojorâta în domeniul public al Consiliului Judeţean. Este vorba despre o suprafaţă de 9 hectare de teren. Propunerea va fi dezbătută în şedinţa de mâine a Consiliului Judeţean.



Iniţiatorul proiectul de hotărâre este, momentan, extrem de zgârcit în declaraţii. „Tot ce voi avea de spus cu privire la acest proiect, voi spune la şedinţă. Vă rog să mă înţelegeţi”, a declarat Rădulescu. În expunerea de motive a proiectului de hotărâre se arată că depozitul ecologic a fost construit în proporţie de peste 95% şi că proiectul este de importanţă judeţeană.

Chiar dacă proiectul va fi aprobat de Consiliul Judeţean, ultimul cuvânt în ceea ce priveşte transferul terenului îl va avea Consiliul Local Pojorâta. Contactat telefonic, primarul comunei Pojorâta, Bogdan Codreanu, a declarat că nu a primit niciun document de la CJ referitor la transferul terenului. „Cei 13 consilieri ai comunei Pojorâta vor dezbate propunerea şi vor lua o decizie”, a spus Codreanu.

Dacă situaţia terenului de sub depozitul ecologic de la Pojorâta nu se va clarifica, există riscul ca Uniunea Europeană să ceară înapoi banii alocaţi pentru construcţia obiectivului. Este vorba despre 7 milioane de euro.

S-a ajuns în această situaţie după ce mai mulţi localnici din Pojorâta au atacat în instanţă hotărârea Consiliului Local din 2010, prin care a fost transferat terenul se sub depozit, din administrarea comunei în cea a Consiliului Judeţean. Curtea de Apel Cluj le-a dat câştig de cauză nemulţumiţilor, pe motiv că primăria nu a consultat populaţia înainte de demararea investiţiei. Altfel spus, acum depozitul se află „în aer”.

Mult mediatizata groapă de gunoi despre care ecologiştii spun că a sluţit Bucovina este construită printr-un mare program cu finanţare europeană numit Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Programul este gestionat de Consiliul Judeţean. Valoarea totală a SMID este de 51 de milioane de euro.


Prin SMID, sunt construite două depozite ecologice de gunoi, unul la Pojorâta şi celălalt la Moara, mai multe staţii de sortare şi depozitare temporară a deşeurilor. În plus au fost închise şi vechile gropi de gunoi din judeţ, care nu mai erau conforme. Construcţia SMID a început în 2009. Proiectul trebuia să fie gata la sfârşitul anului trecut, dar lucrările au fost întârziate.

CITEȘTE MAI MULT PE: ZiarulEvenimentul.ro





Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei