Interviu de "râsu - plânsu" cu Primarul Boncheș și Senatorul Flutur

În acest weekend a fost difuzat la postul local, Orion TV, un interviu cu actualul primar, Ilie Boncheș, candidat PNL pentru un nou mandat, și cu senatorul Gheorghe Flutur, propunerea PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.
În acest weekend a fost difuzat la postul local de televiziune, Orion TV, un interviu cu actualul primar, Ilie Boncheș, candidat PNL pentru un nou mandat, și cu senatorul Gheorghe Flutur, propunerea PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean.

Interviul a fost mai mult decât savuros, nu atât din cauza promisiunilor electorale făcute în cadrul acestuia, cât mai mult din cauza modului de exprimare al actualului primar, care a oferit niște răspunsuri din care foarte greu poți să pricepi ceva, și din cauza stării vizibile de agitație a senatorului Flutur, care, cu toate că a avut o prestație puțin mai bună decât a primarului Boncheș, pe alocuri și-a găsit cu greu cuvintele. Inițial, am vrut ca în acest articol să vă prezentăm doar ideile despre care s-a discutat, dar pentru că ne-a fost foarte greu să le sintetizăm și ca nu cumva să fim acuzați că îi scoatem vorbele din context, am decis ca pur și simplu să transcriem exact declarațiile primarului Boncheș, cuvânt cu cuvânt, și astfel fiecare este liber să creadă ce dorește despre acestea.




În acest articol ne vom concentra mai mult pe declarațiile făcute de primarul Boncheș, iar cu mai multe detalii despre răspunsurile oferite de Gheorghe Flutur vom reveni, probabil, într-un alt articol  ... oricum, multe dintre declarațiile acestuia au fost făcute mai mult la nivel general, pentru întregul județ Suceava, doar câteva referindu-se strict la municipiul Vatra Dornei și la starea în care se află în acest moment localitatea.

Prima întrebare din cadrul interviului adresată primarului Ilie Boncheș a fost în legătură cu subiectul tabu al Dornei și anume, aducerea gazului în Vatra Dornei. Mai exact, acesta a fost întrebat cum de susține iarăși acest proiect, iar răspunsul a fost:

„Eu am fost omul care am stat de multe ori în umbră și nu mi-a plăcut, așa zis, frontul de linia întâi, însă în momentul în care am acceptat propunerea domnului președinte am plecat într-un vis, convins că voi face ceva pentru dorneni. Fiindcă după alegerile din 2012, un pic visul s-a rupt și am rămas orfan acum văd că se leagă și reînvie visul meu și am convingerea că nu degeaba domnul președinte este brandul Bucovinei noastre și a Sucevei și va aduce din nou ceea ce dorneanul își dorește. Sunt convins că alături de domnul președinte al Partidului Liberal și viitor președinte al Consiliului Județean vom avea realizări cu adevărat lăudabile pentru tot dorneanul și pentru toată Bucovina.”

Întrebat despre alternativele la actuala centrală termică, primarul Ilie Boncheș a spus:

„În momentul în care am venit la primărie lucram cu stocul de azi pe mâine, în afară de datoriile enorme care erau nu aveam măcar o mașină plină de rumeguș care să stea ... care se descărca intra deja în buncăr și trebuia băgată pe șnekuri. Am convingerea că la ora actuală trebuie să mergem pe un proiect urgent de reabilitare și aducere a două cazane noi că cele vechi deja și-au cam expirat și nu mai poți face fată mare din ... bătrână și vreau neaparat să continuăm aceste proiecte pentru centrala noastră pe rumeguș și avem șanse să putem aproviziona inclusiv cu tocătură și materie primă pentru că stăm într-o zonă foarte bine dotată cu asemenea materie primă, deci aici este șansa noastră până domnul președinte deschide ușile și merg cu dumnealui ... eu îl aștept la geam dacă este să intre din nou, știu că are puterea și vom avea gazul la Vatra Dornei ... de aceea mi-a reînviat speranța de gaz, altfel nu mai aveam curajul să mai promit în fața oamenilor.”

Întrebat despre starea în care a găsit primăria în anul 2012 și dacă acest mandat a avut de suferit din cauza datoriilor rămase, Boncheș a răspuns:




„În mare parte da, deci știm acuma majoritatea dornenilor că 150 de miliarde de plătit în varianta arieratelor, deci dacă din 2012 a venit o lege corectă și bună, zic eu, că nu se mai putea face datorii cât dorești în funcție de ce ai, noi aveam atunci un grad de îndatorare de 57%, iar la ora actuală am ajuns la 29%, dar în 2013 cu ordonanța 13 a trebuit achitate 85% din arierate până la 31 martie. Ne-am mai împrumutat încă cu 50 de miliarde, două împrumuturi la finanțe și cu datoriile vechi care le mai aveam cred că eram cea mai datoare primărie din țară și ... așa greu cum a fost, în întunericul care am găsit-o și știți că nu era nici Luxten-ul plătit, ne-a ajutat în iarna precedentă tot domnul președinte Flutur pentru a ajunge lumina în primărie, am reușit să echilibrăm total și să eșalonăm datoriile și astăzi să ajungem, deci de la 53% grad de îndatorare la 29%, iar toate plățile și toți furnizorii sunt la zi, datorii, facturi, zero, la Primăria Vatra Dornei la ora actuală. Tot ce-a fost factură s-a achitat în cele 30 de zile, nu mai avem nici un arierat.” (Cât a fost oare gradul de îndatorare până la urmă: 57% sau 53% ?!)

Primarul a mai fost întrebat, de ce nu a reușit în patru ani de zile să externalizeze către o firmă centrala termică, respectiv serviciul de încălzire centralizată, așa cum este în alte orașe . Răspunsul a fost:

„Aveam cea mai mare liniște dacă eu reușeam externalizarea acestui serviciu, dar cine îți ia un deșeu, sau ... un bici care n-ai cum pocni din el, obligatoriu trebuie făcută, deci, reînvierea acestei centrale și nu este altă șansă că cea veche este deja ca și casată ... nu putem să ne mai bazăm pe centrala actuală ... mulțumim că am ieșit din iarna aceasta și cred că nu mai are cum să se întoarcă, chiar dacă a păpat-o lupul în mare parte și am avut o iarnă blândă, dar n-a fost ușoară pentru mulți din primărie.”

Întrebat despre proiectul „Suceava - Utilități și Mediu”, despre eventuala retragerea din acesta, anunțată la un moment dat, și de cât este de plătit pentru acest proiect, primarul Boncheș a precizat:

„Aici a fost problema că nu am fost înțeleși bine și toată lumea credea că noi vrem să ieșim din acest proiect și să renunțăm la gaz. (De fapt, administrația dorneană chiar era hotărâtă să iasă din proiect, după cum declarase domnul Chiforescu, consilierul personal al primarului, în Monitorul de Dorna, dar în urma presiunii opiniei publice și a presei locale, s-au răzgândit.) Nu, total greșit, deci văzând că de atâția ani avem de plătit doar dobânzile și datoriile către bănci pentru proiectul făcut, ce e drept a fost o garanție guvernamentală și încă în momentul de fată mai plătește guvernul, cu toate că suntem avertizați că din anul acesta s-ar putea să nu mai țină palma și să plătim noi ... ar fi o catastrofă pentru Dorna pentru că sunt aproape 82 milioane de Euro, optzeci și ceva de miliarde (?!) și ne-ar debusola total, dar noi plătim, pentru că e cu întârziere această plată făcută de guvern, plătim dobânzile aferente și sunt și aici câteva miliarde bune care se plătesc anual numai pentru că nu se plătește la termen și banca îți ia dobânda. Sunt cam 6 miliarde anual numai pentru dobânzi”. Flutur intervine: „Peste 1 milion de Euro, da ?”  Boncheș: „Da, aproape două miliarde într-un an ... îs două rate semestriale, patruzeci de miliarde, ... patruzeci de miliarde și ceva într-un an, ... da, 1 milion de euro” Ce să întelegem de aici ? Cât se plătește: 6 miliarde, 2 miliarde, 40 de miliarde ?!?  Sau a plătit de fapt guvernul ?

În legătură cu proiectele care vor fi implementate în următorul mandat, primarul Boncheș este invitat să enumere căteva. Iată ce a răspuns:




Vreau să amintesc dornenilor că le voi prezenta obligatoriu ceea ce-am găsit, ceea ce-am făcut și ceea ce voi face. Mai am încă timp suficient să ajung pe la locuințele dumnealor, pe la mediile unde își petrec timpul și o să am timp să le prezint realitatea din localitatea noastră. Inclusiv în acești patru ani de zile s-au atras fonduri nerambursabile de peste 700 de milioane ... de miliarde de lei vechi ... vorbesc în bani vechi, peste 700, aproape 770 de miliarde vechi care mai avem încă în desfășurare, nu sunt contractele toate desfășurate, că mai avem cele 15 strazi care ... am fost acuma zilele trecute și am semnat contractul de finanțare pentru anul acesta ... încă 80 de miliarde, dar din celelalte care s-au executat și sunt în executare, drumul spre Gheorghițeni iar este licitat și urmează să începem lucrările ... sunt 700 de miliarde și vom merge înainte cu încă multe miliarde, milioane de euro, deci cam spre patru milioane de euro ne gândim la proiectul de iluminat, unde vom schimba toate becurile cu led și va fi un consum mult mai mic și ... stâlpi noi ... am cumpărat de la Luxten și am terminat contractul care era până în 2022 (nu suntem siguri dacă am înțeles corect anul), am reușit să negociem, să-l reziliem ... nu puteam schimba un bec până nu dădeai telefon la Bacău ... numai pentru schimbat un bec era 100 de lei și n-aveai voie decât cu știrea dumnealor și în continuare nu puteam să facem nici un proiect. Deci am cumpărat toți stălpii care i-a avut E-On-ul prin Iași (păi parcă erau stâlpi noi), am negociat și i-am cumpărat la un preț foarte mic, acuma am început lucrările la proiect, avem proiect de anvelopare care este în lucru pentru blocurile din Vatra Dornei, exact cum spunea domnul președinte, iernile sunt de jumătate de an la Vatra Dornei, vom da drumul la acest proiect și vom încerca să facem anchete pentru fiecare asociație de proprietari și începem dialogul cu dumnealor, că deja ghidul este venit, 60% finanțare din partea europeană, 25% din partea asociațiilor dar aici vom face analiza și vom interveni noi ca să putem ajuta noi persoanele care se încadrează, 100% se încadrează toată populația dorneană, că nu suntem niște oameni bogați și diferența să fie suportată de la primărie. O să le explic corect dornenilor și o să vadă că ne luptăm și ne zbatem pentru binele dumnealor. Inclusiv, deci trebuie să continuăm cu proiecte de asfaltare pentru toată zona Dornelor, să terminăm cu această stațiune de interes național și s-o avem cu adevărat eliberată din praful care l-am avut tot timpul și ... ceva atracții pentru tineret cu o modernizare, cât de cât, cu niște terenuri și bază sportivă, să aibă unde veni să se distreze în perioade care sunt în afara altor programe din Dorna, Casa de Cultură este făcută și o să-i așteptăm cu niște programe bune și am refăcut-o total ... avem obiective cred că foarte multe care nu știu dacă e momentul să le anunț acuma.”

Consilierul personal al primarului, Stelian Chiforescu, a declarat la un moment dat că s-ar dori construirea unei noi centrale pe biomasă pe platforma de lângă actuala centrală. Întrebat despre acest aspect, Ilie Boncheș a declarat:

„Avem posibilitatea unde s-a depozitat tocătura, este un platou foarte bun, acolo au venit și proiectanții și au considerat că este poziția cea mai bună, mai avem chiar și în zona de lângă cazanele actuale, unde sunt montate, este posibil dacă aducem un cazan să înlocuim în orice fază, pe urgență, chiar în interiorul centralei, deci avem trei variante din care vom lua alternativa cea mai bună.”

Întrebat despre eventuala implementare a unui proiect ce ar implica găsirea unei surse alternative pentru alimentarea cu apă potabilă a populației, mai ales în contextul actualei infestări a râului Bistrița cu bacteria clostidrium (citește aici), primarul a precizat următoarele:




„Într-adevăr, apa este sănătatea omului și cred că cea mai importantă din alimentele noastre, dar trebuie să vedem ce-ar însemna proiectul respectiv și să vedem când ne permitem să pornim spre el ... e cu adevărat prioritar, trebuie întâi analizat și continuat urgențele celelalte, tinând cont că am început acuma oleacă de reabilitare, inclusiv avem proiect pentru decolmatarea bazinului de la Roșu, și am reușit să terminăm acuma și stația de captare și stația de epurare ... sunt deja încheiate cu proiectul respectiv și atunci, zic, trebuie să crească obligatoriu calitatea ... poate ne gândim să facem și niște sondări, să găsim niște puțuri bune care să ne garanteze o apă sigură și gata filtrată, să avem pentru anumite zone dornene.” (Proiectul de modernizare a stației de captare și epurare, precum și extinderea rețelei de apă și apă uzată, a fost de fapt implementat de către ACET și nu de către primărie, după cum v-am și informat în acest articol, dar observăm că primarul nu ezită să-și aroge merite care nu i se cuvin.)

Printre alte declarații făcute, mai menționăm doar câteva și anume:

- Primarul consideră că a renovat total Casa de Cultură și acum acolo te poți bucura de un confort „excelent” atât ca artist cât și ca spectator.

- A finalizat lucrările de la Școala nr. 4 cu ajutorul Consiliului Județean condus de Cătălin Nechifor.

- Urmează să se intabuleze străzile și proprietățile, iar pădurile sunt „măsurate și verificate și bătut cu ciocanul metrul pătrat tot roată”, aceasta fiind exprimarea exactă a primarului !

- Mai sunt încă vreo 50 de km de drumuri de asfaltat în Vatra Dornei.

- Trebuie spălată și aranjată fiecare stradă să nu mai avem probleme cu praful.

După cum am precizat la început, nu ne vom referi foarte mult în acest articol la declarațiile făcute de Gheorghe Flutur, dar totuși vă precizăm câteva idei. Întrebat, la un moment dat, pe parcursul interviului, de ce l-a ales pe actualul primar drept candidat pentru încă un mandat, Gheorghe Flutur a precizat, cam bâlbâindu-se și el: „Păi cred că v-a răspuns și dumnealui, ... domnul primar Ilie Boncheș v-a răspuns, deci să iei o primărie cu grad de îndatorare de aproape 60% și să-l aduci la jumătate, arată că acesta a știut să facă economii, să-și plătească datoriile, să facă și dezvoltare, să fie beneficiar și de fonduri europene și guvernamentale, are o viziune ...”

Cam acesta a fost răspunsul „convingător și încrezător” al domnului Flutur ... și observați că acesta a preferat să folosească o cifră mai rotundă pentru gradul de îndatorare al orașului și anume 60%, ... probabil ca să nu se mai încurce d-ul Boncheș în cifre. Dacă actualul său mandat a fost marcat de acest grad de îndatorare, după cum consideră domnul primar, nu ar trebui ca măcar să știe exact, la orice oră din zi și din noapte, cât a fost valoarea inițială înainte să ajungă la 29%, după cum susține dânsul, ... o fi de fapt 29% sau și această valoare fluctuează ? ... Care este oare de fapt realitatea ? Oricum, sunt mai multe voci care susțin că de fapt majoritatea datoriilor au fost plătite de Guvernul României prin Consiliul Județean condus de Cătălin Nechifor și primarul se ”agață” de aceste datorii tocmai pentru a-și scuza neputința.

În legătură cu alte declarații făcute de Gheorghe Flutur, am observat că multe dintre ele s-au referit la crearea de locuri de muncă, repetând, aproape obsesiv, acest lucru după cum o face, mai nou, oricând are ocazia. Se vorbește că acesta a impus tuturor primarilor PNL din județ ca primul punct în programele electorale să fie crearea de locuri de muncă, pentru că probabil dă bine la electoratul care încă îl mai crede. Vă sugerăm să citiți un editorial interesant despre acest subiect, intitulat „O fotografie de grup cu cei care au primit un loc de muncă de la Gheorghe Flutur, se poate ?

Legat de veșnica problema a aducerii gazului în Vatra Dornei, Gheorghe Flutur a precizat cu tărie, din nou, că va aduce cu siguranță gazul în Vatra Dornei și că dacă câștiga el alegerile acum patru ani, astăzi aveam gaz. Este interesantă această declarație mai ales din prisma faptului că multe voci îl acuză că tocmai din cauza lui nu a ajuns gazul până acum în orașul nostru, punând multe bețe în roate proiectului ... cel puțin așa se zvonește și poate vom afla și adevărul la un moment dat !

Concluzionând, stimați cititori, acesta este modul în care se exprimă primarul Ilie Boncheș, el reprezentând, în acest mandat, interesele orașului în discuțiile cu diverși factori de decizie de la nivel guvernamental și nu numai. Cu el am „defilat” în ultimii patru ani și este posibil, ca în eventualitatea în care va câștiga un nou mandat, să „defilăm” încă patru ani cu dânsul și să fie în continuare cartea de vizită a orașului în fața tuturor celor care pot pune umărul la dezvoltarea Dornei, fie ei guvernanți, investitori sau diverse alte categorii de decidenți. Abia așteptăm următorul interviu cu primarul Boncheș pentru că este chiar hilar să-l auzi vorbind ... dacă nu ne-ar și reprezenta, în calitate de primar, totul ar fi perfect, fiind un mijloc bun de a aduce zâmbetul pe buze, dar așa, în loc să râzi îți vine mai degrabă să plângi ... tocmai de aceea am ales ca titlul articolului să includă sintagma „râsu - plânsu”, pentru că reflectă cel mai bine realitatea !

Câmd am început să scriem articolul, nu apăruse încă varianta video a interviului, însă pentru că între timp aceasta a apărut în mediul online, v-o punem la dispoziție. Vă invităm să o vizionați, să studiați cu atenție răspunsurile primarului și o să constatați că nu este absolut nimic exagerat din ceea ce am relatat mai sus !



Vă așteptăm părerile în legătură cu acest articol în secțiunea de comentarii sau pe Facebook și vă invităm să completați și sondajul alăturat !


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei