Fost şef de Poliţie, trimis în judecată - Comunicat de Presă

Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BAMBOI PETRU, pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și de fals intelectual.
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BAMBOI PETRU, pentru săvârșirea infracțiunilor de: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor și de fals intelectual.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situație de fapt:

În fapt, inculpatul BAMBOI PETRU, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în calitate de agent de poliție, cu știință, a luat mai multe măsuri abuzive împotriva agentului de poliție C.A.D., fapt ce a dus la prejudicierea intereselor acestuia.

Între anii 2009 și 2011 Postul de poliție Transporturi Feroviare Vatra Dornei (în continuare PPTF Vatra Dornei) a fost încadrat cu următorul personal de poliție: șef al Postului de poliție agent șef principal BAMBOI PETRU (inculpat în prezența cauză), agent șef principal F.G., agent șef principal M.D. până la finalul anului 2009 și agent șef C.A.D. (persoană vătămată în prezența cauză).




Prejudiciul cauzat în dauna persoanei vătămate C.A.D. ca urmare măsurilor abuzive luate față de el de inculpatul BAMBOI PETRU și a falsurilor concurente comise de acesta în registrul Buletinul postului și în situațiile lunare privind prezența la program a polițiștilor constă, în conformitate cu normele legale aplicabile și cu relațiile furnizate de IPJ Suceava — Serviciul Financiar, în diminuarea numărului de ore aferente fondului de timp lunar individual lucrat de către agentul șef de poliție C.A.D..

În conformitate cu normele legale, atribuția acordării de timp liber corespunzător în compensația orelor efectuate în scopul asigurării serviciului de permanență revine șefului unității de poliție pe baza unei planificări în următoarele 60 de zile lucrătoare. În consecință, numai șeful Serviciului Județean de Poliție Transporturi Suceava ar fi avut abilitatea funcțională să efectueze aceste operațiuni scriptice și nu șeful unui post de poliție, după cum rezultă din atribuțiile de serviciu ale șefului PPTF Vatra Dornei dintre care aceasta lipsește.

În acest sens, situația de fapt pe fiecare act material în parte se prezintă după cum urmează:

— La data de 06.04.2011 C.A.D. a fost planificat să-și desfășoare activitatea între orele 22 — 06 însă șeful Postului de Poliție Transporturi Feroviare Vatra Dornei, agentul de poliție BAMBOI PETRU, i-a tăiat această tură, privându-l astfel de sporul de noapte aferent acelei ture și a contravalorii celor opt ore lucrate, pe motiv că nu și-ar fi îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu. În situația privind prezența la program pe luna aprilie 2011, pentru ziua de 6 aprilie 2011 agentul șef de poliție C.A.D. apare consemnat '8 ore', iar pentru ziua de 7 aprilie acesta apare consemnat 'liber'. Astfel tura de serviciu executată între orele 22:00-06:00 (tură de noapte) din data de 06/ 07.04.2011 a fost anulată integral prin mențiunea șefului PPTF Vatra Dornei agent șef principal BAMBOI PETRU din registrul 'Buletinul Postului' în baza căreia se efectuează salarizarea agenților de poliție.

— La data de 05.05.2011 C.A.D. a fost planificat să-și desfășoare activitatea între orele 08 — 16 însă agentul de poliție BAMBOI PETRU i-a tăiat patru ore din tura de serviciu deoarece nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile. Astfel, tura de serviciu executată între orele 08:00-16:00 din data de 05.05.2011 a fost anulată parțial (între orele 08:00-12:00) prin mențiunea șefului PPTF Vatra Dornei agent șef principal BAMBOI PETRU din registrul 'Buletinul Postului', prin nepontarea parțială în situația privind prezența la program a celor 4 ore de serviciu pe timp de zi, în baza căreia se efectuează salarizarea agenților de poliție. În situația privind prezența la program pe lună mai 2011, pentru ziua de 05.05.2011 agentul șef de poliție C.A.D. apare pontat '4 ore'.

— La data de 11.07.2011, în timp ce se afla în concediu de odihnă, C.A.D. a fost sunat de către șeful Serviciului Județean de Poliție Transporturi Suceava (în continuare SJPT Suceava), care l-a anunțat să se deplaseze în localitatea Iași, la organele superioare, transmițându-i că agentul de poliție BAMBOI PETRU îi va întrerupe concediul de odihnă pentru acea zi, urmând ca el să fie pontat ca fiind în misiune, așa cum prevăd normele legale în vigoare. Deși a dat curs solicitării șefului său și s-a deplasat în localitatea Iași împreună cu BAMBOI PETRU, C.A.D. nu a fost pontat ca fiind în misiune în data de 11.07.2011 deși șeful PPTF Vatra Dornei s-a trecut ca fiind în misiune între orele 05 — 21. Astfel, tura de serviciu a agentului șef de poliție C.A.D. executată între orele 05:00-21:00 din data de 11.07.2011 (misiune ordonată de conducerea SRPT Iași constând în ședință de comandă) a fost anulată integral prin mențiunea nereală 'concediu de odihnă' de către șeful PPTF Vatra Dornei în registrul 'Buletinul Postului'.

— La data de 03.10.2011, în urma dispoziției primite de la șeful SJPT Suceava, agentul de poliție C.A.D. s-a deplasat la sediul unității de poliție amintită mai sus în scopul aprobării unor documente însă, deși era în misiune, nu a fost pontat de agentul șef de poliție BAMBOI PETRU. Astfel, tura de serviciu executată între orele 05:00-17:00 din data de 03.10.2011, aferentă misiunii ordonate de către șeful SJPT Suceava, a fost anulată integral prin omisiunea pontării agentului șef C.A.D. de către șeful PPTF Vatra Dornei în registrul 'Buletinul Postului', prin nepontarea integrală în situația privind prezența la program a celor 12 ore de serviciu pe timp de zi, în baza căreia se efectuează salarizarea agenților de poliție. În situația privind prezența la program pe luna octombrie 2011, pentru ziua de 03.10.2011 agentul șef de poliție C.A.D. apare consemnat 'liber'.

— La data de 26.10.2011 C.A.D. s-a îmbolnăvit, motiv pentru care s-a deplasat la sediul PPTF Vatra Dornei pentru a primi o adeverință din care să rezulte numărul de zile de concediu de odihnă pe care le avusese în ultimele 12 luni, această adeverință fiindu-i necesară la medic. Așadar, deși agentul de poliție BAMBOI PETRU a luat la cunoștință că în acea zi că lucrătorul de poliție C.A.D. s-a îmbolnăvit și intră în concediu medical el l-a trecut ca fiind liber, ceea ce a determinat privarea agentului de poliție de drepturile salariale care se acordă și pe timpul cât lucrătorii se află în concediu medical. Agentul de poliție BAMBOI PETRU a omis pontarea în registrul 'Buletinul Postului' a unei zile de concediu medical conform certificatului medical din data de 26.10.2011 depus de agentului șef C.A.D.. În situația privind prezența la program pe luna octombrie 2011, pentru ziua de 26.10.2011, agentul șef de poliție C.A.D. apare consemnat 'liber'.




— La data de 11.11.2011, din dispoziția șefului SJPT Suceava, agentul de poliție C.A.D. s-a deplasat în municipiul Suceava unde a susținut testarea anuală la pregătire profesională însă, deși agentul de poliție BAMBOI PETRU, cu ocazia raportării situației efectivelor către conducerea SJPT Suceava în vederea întocmirii Dispoziției Zilnice pe Unitate, l-a menționat ca fiind în misiune, în registrul 'Buletinul Postului' (cel după care se acordă toate drepturile de care beneficiază lucrătorii) l-a menționat ca fiind 'liber', fapt ce a creat un nou prejudiciu în sarcina lui C.A.D..

— La data de 19.11.2011, pe fondul unor proteste ale minerilor din localitatea Iacobeni, agentul de poliție C.A.D., împreună cu colegul său F.G. și lucrători de poliție din cadrul PPTF Câmpulung Moldovenesc au efectuat activități specifice de patrulare pe trenurile de călători dintre localitățile Vatra Dornei și Iacobeni, între orele 07 — 12, însă, în ciuda acestui fapt, BAMBOI PETRU l-a trecut în registrul 'Buletinul Postului' de la nivelul PPTF Vatra Dornei ca fiind 'liber'.

— La data de 21.11.2011 agentul de poliție C.A.D. a participat la ședința de tragere care s-a organizat în poligonul ISU Suceava însă, deși se afla în misiune, a fost consemnat în registrul 'Buletinul Postului' ca fiind 'liber' de către agentul șef de poliție BAMBOI PETRU. Astfel, tura de serviciu executată între orele 05:00-17:00 din data de 21.11.2011 aferentă îndeplinirii misiunii ordonate de către IPJ Suceava — Serviciul Resurse Umane, având ca obiect ședința de tragere anuală a lucrătorilor de poliție, a fost anulată integral prin omisiunea pontării agentului șef C.A.D. de către șeful PPTF Vatra Dornei în registrul 'Buletinul Postului', prin nepontarea integrală în situația privind prezența la program a celor 12 ore de serviciu pe timp de zi, în baza căreia se efectuează salarizarea agenților de poliție. În situația privind prezența la program pe luna noiembrie 2011, pentru ziua de 21.11.2011 agentul șef de poliție C.A.D. apare consemnat 'liber'.

Precizăm că în prezent inculpatul BAMBOI PETRU, fost șef al PPTF Vatra Dornei, este pensionar M.A.I.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Judecătoriei Vatra Dornei.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță, spre judecare, situație care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

CITEȘTE MAI MULTE PE: Agerpres.ro





Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei