Bilanțul ”evoluției” Dornei ... ”2010 - 2016, perioada de cădere liberă a stațiunii”

Printre altele, în articol se încearcă și creionarea unui bilanț sumar asupra evoluției stării orașului nostru, cu bune și cu rele, din anii '90 și până în prezent.
"Au mai trecut patru ani din viaţa noastră şi a micului nostru orăşel şi, inevitabil, chiar dacă nouă nu ne place, peste mai puţin de o lună va trebui să ne întâlnim din nou cu ”eternii noştri candidaţi”. Deşi campania electorală oficial nu a început, încă din timpul sărbătorilor de iarnă e agitaţie mare prin toate aceste clanuri care se pretind partide." așa începe un articol foarte interesant publicat zilele trecute în Monitorul de Dorna de către George Teo Șaptefrați.

Printre altele, în articol se încearcă și creionarea unui bilanț sumar asupra evoluției stării orașului nostru, cu bune și cu rele, din anii '90 și până în prezent:




”1990 - 1999 a fost deceniul de calvar al cetăţenilor care s-au trezit, într-o localitate de munte, cu prăbuşirea totală a sistemului termic al oraşului! De nevoie au apelat la sobe, dar acest mod de încălzire a dus la „mutilarea” blocurilor şi la apariţia hornurilor improvizate, la înnegrirea faţadelor şi la apariţia a zeci de magazii pentru depozitarea lemnelor. ...
2000 - 2009 este şi perioada în care avem ce consemna. S-a construit şi pus în folosinţă Centrala termică pe rumeguş şi sistemul de distribuţie din oraş şi, cu entuziasm la momentul acela, construirea Centralei pe gaz cu cogenerare, care ar fi rezolvat definitiv problema încălzirii. Tot atunci s-a amenajat şi reabilitat parcul staţiunii. ...
2010 - 2016 este şi perioada de „cădere liberă” a staţiunii, cu nerealizări în lanţ şi îndatorarea fără precedent a administraţiei publice, cu lansarea în tot felul de proiecte fără finalitate, dar mai ales abandonarea cetăţeanului din toate punctele de vedere. Încet, încet, oraşul a căpătat o culoare cenuşie, neatractivă pentru turişti, festivalurile locale şi „serbările zăpezii”, palide încercări de a salva turismul, aducând din ce în ce mai puţini turişti dispuşi să parcurgă distanţe aşa mari pentru o ofertă atât de „subţire”. 
Puţine străzi reabilitate, şoseaua de centură arată ca vai de ea, cârpită şi de proastă calitate, cu traficul greu tot prin mijlocul staţiunii, poluând fonic şi prin noxe ce a mai rămas din vechiul oraş. Mulţi vor dori să amintească şi apariţia celor trei supermarketuri, dar meritele aparţin intereselor financiare ale celor trei firme, nu intereselor locale. Fără acestea, câteva zeci de localnici nu ar fi avut la dispoziţie puţinele locuri de muncă pe care acestea le-au oferit. Pe fondul căderii totale a vechilor industrii locale (minerit, industria lemnului, lactate) forţa de muncă a migrat, staţiunea depopulându-se dramatic, fenomen în desfăşurare şi de neoprit. Cu ce altceva notabil am putea completa acest bilanţ ?”
Dacă mai menţionăm cei opt ani de abandonare a Centralei cu cogenerare şi neimplicarea totală a aleşilor, indiferent de rang, în finalizarea aducţiunii de gaz, avem mai mult decât o „radiografie” a marilor realizări din micul orăşel „căţărat” de orgolii pe soclul de municipiu.
...

Vă invităm să citiți articolul complet pe MonitorulDeDorna.ro






Spune-ți părerea în legătură cu acest articol, mai jos sau pe facebook !


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei