Nemultumiri dupa inchiderea Bazei de Odihnă şi Tratament Recuperator de la Dorna Arini - VIDEO

>Măsura de închidere imediată a Bazei de odihnă şi tratament recuperator, precum şi a unităţii de cazare de la Complexul monahal “Acoperământul Maicii Domnului”, în satul Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, pentru că nu există aviz de securitate împotriva incendiilor, a fost o lovitură atât pentru personalul unităţii, cât şi pentru turiştii care erau cazaţi pentru tratament şi care au fost nevoiţi să părăsească imediat camerele în care era cazaţi.
Măsura de închidere imediată a Bazei de odihnă şi tratament recuperator, precum şi a unităţii de cazare de la Complexul monahal “Acoperământul Maicii Domnului”, în satul Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, pentru că nu există aviz de securitate împotriva incendiilor, a fost o lovitură atât pentru personalul unităţii, cât şi pentru turiştii care erau cazaţi pentru tratament şi care au fost nevoiţi să părăsească imediat camerele în care era cazaţi.

În conformitate cu Hotărârea de Guvern 915/2015, în baza căreia acţionează acum pompierii, măsura de sistare a activităţii a fost luată imediat, din ziua controlului.

„Un preaviz de 24 de ore mi s-ar fi părut de bun-simţ”



Echipa de control a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, deplasată vineri la faţa locului, a dispus închiderea celor două construcţii cu destinaţie de turism în aceeaşi seară, la ora 18.00. Baza de tratament nu era foarte aglomerată, fiind vorba de aproximativ 10 turişti care erau cazaţi în unitate. Decizia a stârnit nemulţumirea oamenilor.

Remus Birtaşu, un bărbat din Bucureşti, venit la tratament la Dorna Arini împreună cu soţia sa, şi-a făcut bagajele vineri seară şi a plecat spre Vatra Dornei, pentru a se caza şi a pleca la drum a doua zi. „La general vorbind cred că este bine că se iau aceste măsuri acolo unde nu există aviz de securitate la incendii şi este un potenţial ridicat de risc. Poate că ar fi trebuit însă mai multă îngăduinţă pentru turişti, un preaviz de 24 de ore pentru a pleca mi s-ar fi părut de bun-simţ”, a spus bărbatul.

În căutarea unui mijloc de transport, pe înserate

Într-o situaţia mai dificilă se afla Georgeta Pecar, o femeie în vârstă de 65 de ani, din Dorohoi - Botoşani. Femeia avea bilet de tratament până pe 20 noiembrie, însă sejurul s-a scurtat brusc, vineri, 13 noiembrie. Femeia încerca vineri seară să găsească o maşină cu care să ajungă acasă.
„Suntem foarte derutaţi, măcar dacă ne anunţau de dimineaţă, să găsim un mijloc de transport spre casă. Ne-au luat total prin surprindere”, a declarat femeia.

Oamenilor li s-a oferit totuşi varianta de a mai rămâne o noapte în complexul monahal, la chilii, care nu au fost vizate de control. De asemenea, turiştii au declarat că au primit înapoi pe loc banii pentru zilele de tratament de care nu au beneficiat.

Angajaţii complexului balnear au refuzat să facă vreo declaraţie referitoare la măsura de închidere, spunând că şefii lor sunt la Constanţa.
Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” a fost construită începând din 1999 de ÎPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, pe terenul moştenit de la părinţi.

Catalin Nechifor, nemulţumit si el de modul de acţiune al pompierilor

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, consideră că baza de tratament „Procopie şi Elisabeta” din cadrul Complexului monahal de la Dorna Arini a fost închisă de pompieri într-o manieră „heirupistă”.

Domnul Nechifor a scris pe pagina sa de Facebook: „În seara asta s-a închis baza de tratament şi recuperare din Dorna Arini, din cadrul complexul mănăstiresc Gheorghiţeni. Nu comentez decizia de închidere, ştiam că sînt anumite nereguli de multă vreme, ci doar modalitatea. (…) Foarte mulţi turişti au trebuit să plece la ceas de seară ! Mi se pare cam heirupist ! E doar o părere personala !”.

Amendă de 100.000 de lei şi activitate sistată imediat

Maiorul Emilian Ţehaniuc, ofiţer specialist 1 la Inspecţia de Prevenire în cadrul ISU Suceava, care a făcut parte din echipa de control deplasată la Gheorghiţeni, a declarat: „S-a luat decizia aplicării unei sancţiuni contravenţionale de 100.000 de lei şi a aplicării sancţiunii complementare, de oprire a activităţii şi utilizării celor două construcţii cu destinaţie de turism”.

El a subliniat că echipa de control a vizat doar cele două clădiri cu destinaţie de turism, nu şi biserica sau chiliile. Problemele de la clădirile complexului balnear sunt multiple. Ele sunt pe mai multe niveluri şi construite doar din lemn, nu au căi de evacuare suficiente în raport cu mărimea lor şi nici sisteme de siguranţă în caz de izbucnire a unor incendii.

Neregulile, constatate de pompieri încă din 2010

Maiorul Ţehaniuc a mai arătat că neregulile pe linia de securitate la incendii au fost aduse de multă vreme la cunoştinţa celor care administrează complexul balnear, este vorba de Fundaţia „Sfinţii Pricopie şi Elisabeta”.

„Neregulile nu constituie o noutate nici pentru noi, nici pentru alte instituţii de control din judeţ care au fost aici de-a lungul timpului. ISU a notificat din timp fundaţia cu privire la problemele existente la aceste construcţii”, a arătat ofiţerul ISU.

Din 2010, pompierii au amendat în fiecare an complexul bisericesc pentru că funcţionează fără aviz de la ISU. O problemă delicată este legată de cum vor putea administratorii fundaţiei să intre în legalitate. Specialiştii în linie de securitate în incendii spun că în cazul celor două construcţii masive din lemn este aproape imposibil ca acestea să poată fi autorizate în actuala formă, orice intervenţii s-ar face.

SURSĂ ARTICOL: MonitorulSV.ro

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei