Complexul monahal de odihna si tratament din Dorna Arini a fost închis de pompieri - VIDEO

Pompierii au pus lacătul pe baza de odihnă şi tratament de la Dorna Arini, ctitorita de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Complexul este construit în cea mai mare parte din lemn, iar cei de la ISU spun că riscul unui incendiu era major. Aşa că ieri au decis să-l închidă, iar turiştii au fost evacuaţi.
Pompierii au pus lacătul pe baza de tratament balnear a Fundatiei "Procopie si Elisabeta" din cadrul complexului monahal "Acoperamantul Maicii Domnului" din satul Gheorghiteni, comuna Dorna Arini. Complexul a fost ctitorit de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului si este construit în cea mai mare parte din lemn, iar cei de la ISU spun că riscul unui incendiu era major. Aşa că ieri au decis să-l închidă, iar turiştii au fost evacuaţi.

Inaugurat în 2010, complexul monahal de la Dorna Arini funcţionează de cinci ani fără autorizaţie de la ISU.

Clădirile din lemn sunt prea apropiate, spun pompierii, iar scările interioare şi exterioare, tot din lemn, fac practic imposibilă evacuarea turiştilor în caz de incendiu.



Purtatorul de cuvant al ISU Suceava, Alin Galeata a declarat ca o echipa de control a ISU Suceava s-a deplasat, vineri dupa-amiaza, la asezamantul monahal pentru a verifica daca s-a conformat solicitarilor pompierilor de intrare in legalitate stipulate in procesul verbal de constatare din 12 februarie 2015.

Inspectorii ISU au constatat ca factorii responsabili din cadrul complexului nu s-au conformat, reguli elementare privind securitatea la incendiu nu sunt respectate, iar in aceste conditii s-a dispus suspendarea activitatii bazei de odihna si tratament, dar si a hotelului arondat. Este vorba de doua cladiri din lemn, fara cai de evacuare suficiente si fara sisteme de securitate care sa se declanseze in caz de incendiu.

In luna septembrie a acestui an, pompierii au intervenit la complexul monahal pentru a stinge un incendiu izbucnit la mai multe chilii, din cauza unor improvizatii la instalatia electrica.

Alin Galeata a precizat ca pana in prezent complexului de la Gheorghiteni i-au fost aplicate zece amenzi in valoare totala de 46.500 lei.

Pompierii au închis baza de odihnă şi tratament şi au aplicat o sancţiune de 100.000 de lei.

Cei 15 turiști cazați în centrul de recuperare au fost nevoiți să își facă bagajele. Complexul cu 40 de camere va putea fi redeschis doar dacă administratorii vor reuşi să elimine toate neregulile.

Manastirea "Acoperamantul Maicii Domnului" din Gheorghiteni este un asezamant monahal de maici, ctitorie a IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. Asezamantul monahal a fost construit in satul natal al ierarhului, pe locul casei parintesti. Manastirea a fost sfintita pe 20 octombrie 2004 de catre Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului si PF Teoctist.


SURSE ARTICOL: StirileProTV.ro ; Digi24.ro






Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei