Apel disperat pentru reabilitarea DN 18 Moisei-Iacobeni: Avem localităţi în pragul falimentului din cauza drumului

Apel pentru reabilitarea drumului DN18 Iacobeni - Ciocanesti - Carlibaba - Moisei
Reabilitarea DN18 Moisei-Iacobeni a început în urmă cu mai bine de două săptămâni, banii au fost alocaţi, dar nu a fost încă găsită sursa de finanţare, astfel că parlamentarii din zonă fac apeluri disperate pentru a face rost de bani. Deputatul Nuţu Fonta face un apel pentru a se găsi o soluţie pentru această problemă, şi reclamă că starea proastă a drumului distruge turismul şi economia localităţilor din zonă.

„Vreau să anunţ public locuitorii localităţilor Moisei, Cârlibaba şi Ciocăneşti, din judeţele Maramureş şi Suceava, că nu voi abandona bătălia începută pentru sensibilizarea tuturor autorităţilor abilitate în vederea alocării sumelor necesare pentru reabilitarea Drumului Naţional 18 Moisei-Iacobeni. Revin astăzi la acest subiect, după ce recent m-am adresat domnului Victor Ponta, Premierul Guvernului României, domnilor viceprim-miniştri Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, precum şi domnului Dan-Coman Şova, Ministrul Transporturilor. Consider, de asemenea, că cei 14 parlamentari ai judeţului Maramureş, senatori şi deputaţi, ca,re au semnat memoriul trimis luna trecută către conducerea Guvernului, nu pot fi ignoraţi la infinit”, declară deputatul Nuţu Fonta.



„În numele celor aproape 50.000 de locuitori din Borşa, Moisei, Cârlibaba şi Ciocăneşti, reafirm şi aduc la cunoştinţa conducerii Guvernului României faptul că orice întârziere a rezolvării problemei DN 18 poate fi dezastruoasă pentru zona respectivă şi oamenii săi. Cele patru localităţi, de o frumuseţe aparte, recunoscute pe plan intern şi mai ales internaţional, cu un potenţial turistic fantastic, şi cu faimă mondială în ceea ce priveşte păstrarea şi perpetuarea obiceiurilor tradiţionale româneşti străvechi, au ajuns acum în pragul falimentului din punct de vedere economic, social şi al dezvoltării, dintr-un singur motiv: starea deplorabilă a DN 18. În acest an nu s-a mai mişcat nimic la repararea drumului, iar conducătorii auto care s-au încumetat să traverseze porţiunea Moisei-Iacobeni cu siguranţă au făcut primul şi ultimul drum prin zonă”, mai adaugă parlamentarul.

Acesta susţine că starea dezastruoasă a arterei a ajuns şi la urechile potenţialilor turişti din ţară şi străinătate, care nu îşi permit să mai viziteze Maramureşul şi Bucovina din acelaşi motiv. Să nu mai vorbim de siguranţa circulaţiei, afectată serios de „craterele” din carosabil, deoarece pe marea majoritate a porţiunilor drumul arată mult mai rău decât înainte de a fi începută reabilitarea lui. În plus, oamenii care locuiesc în zonă au ajuns la limita răbdării, şi, în cazul în care nu se vor lua rapid măsuri, ameninţă cu gesturi disperate, care pot fi acţiuni mult mai dure decât blocarea DN 18.

Mai mult decât atât, deputatul spune că cetăţenii din Borşa, Moisei, Cârlibaba şi Ciocăneşti sunt decişi să recurgă la manifestări excepţionale, cum ar fi să solicite pur şi simplu ca localităţile respective să fie alipite Ucrainei vecine, pentru a scăpa de calvarul românesc şi de promisiunile repetate ce li s-au făcut fără acoperire în fapte.

„În orice ţară civilizată, oamenii ar trebui să fie pe primul loc în ceea ce priveşte priorităţile unei conduceri, a unui guvern. Eu personal am adus la cunoştinţa Executivului situaţia actuală a zonei şi a oamenilor săi, cu menţiunea că s-a ajuns într-un punct extrem de sensibil, iar de acum încolo orice este posibil. Ca locuitor al oraşului Borşa, nu am cum să nu le dau dreptate oamenilor. Nu pentru că sunt unul dintre ei, ci pentru că au dreptate”, spune Nuţu Fonta.

Politicianul mai reclamă că starea impracticabilă a DN 18 a paralizat aproape toate activităţile economice şi sociale din zonă, atât turismul şi prelucrarea lemnului, cât şi cele conexe-comerţ, transport, construcţii, servicii. Afacerile le mor una câte una, locurile de muncă dispar cu nemiluita, investitorii şi turiştii ocolesc zona, iar atunci nu le mai rămân prea multe variante.

„Eu spun să ne ferească Dumnezeu de furia oamenilor, deşi ar fi de dorit să nu se ajungă la întâmplări regretabile. Din păcate, oamenilor le-a ajuns cuţitul la os şi situaţia a devenit extrem de greu de gestionat”, precizează deputatul.

Acesta spune că i-a informat pe premier şi pe ceilalţi miniştri că zona Borşa-Moisei-Cârlibaba-Ciocăneşti este efectiv izolată de restul ţării, fiind condamnată practic la subdezvoltare. „Dacă va fi nevoie, voi face săptămânal acest demers, zilnic chiar, până când autorităţile responsabile vor decide deblocarea banilor în vederea reabilitării Drumului Naţional 18 Moisei-Iacobeni”, concluzionează Nuţu Fonta.






Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei