Parteneriatul multilateral Comenius Migraţii: Integrare prin educaţie de la Liceul Ion Luca din Vatra Dornei se apropie de final

 Primul partenerial multilateral Comenius derulat la Liceul Ion Luca din Vatra Dornei se va finaliza în curând. Finanțat de Comisia Europeana prin Programul de Invățare pe toată durata vieții, parteneriatul a permis colaborarea extrem de eficientă și fructuoasă între cinci țări europene, pe parcursul a doi ani (din august 2011 până în iulie 2013). Participarea la toate activităţile proiectului, precum şi la reuniunile de proiect din Franţa, România, Polonia, Gran Canaria şi Italia a reprezentat, pentru elevii şi profesorii noştri, o experienţă inedită, datorată, în primul rând, temei de mare actualitate. Toate ţările participante su confruntă cu fenomenul migraţiilor, fiind ţări din care se pleacă (România şi Polonia) sau ţări care primesc emigranţi (Italia, Spania şi Franţa).


Proiectul Migraţii: Integrare prin educaţie a reuşit să schimbe perspectiva asupra fenomenului migraţiior, cel puţin la nivelul comunităţilor de care aparţin şcolile partenere în proiect şi a permis tuturor elevilor implicaţi să-şi construiască o reală identitate de tânăr european.


Elevii români, francezi, italieni, spanioli şi polonezi au interacţionat pe parcursul celor doi ani atât direct, în timpul reuniunilor de proiect din fiecare ţară, cât şi online, prin forumul de discuţii de pe site-ul proiectului comenius2011.zschoszczno.pl .

Proiectul s-a axat pe activităţi diferite precum : impactul social, lingvistic, cultural şi istoric al migraţiilor în ţările europene partenere, cercetări genealogice, studiul Declaraţiei Drepturilor Omului, sărbători internaţionale, competiţii sportive sau studiul operelor literare despre emigrare sau imigrare. Obiectivele proiectului au fost atinse în totalitate, iar produsele realizate au fost dintre cele mai diverse: diapozitive, montaje video, reportaje, quizz-uri, interviuri cu persoane care au trăit experienţa migraţiilor, spoturi publicitare şi afişe pentru promovarea toleranţei şi combaterea rasismului, schimb de reţete specifice sau internationale, de poeme şi sloganuri care au exprimat bucuria de a fi împreună. Produsul cel mai important de care s-a ocupat echipa liceului dornean este Jurnalul proiectului, realizat în limba franceză și disponibil pe blogul proiectului: miecomenius.blogspot.ro .

Buna gestionare a fondurilor europene alocate proiectului a permis depăşirea numărului de mobilităţi propuse iniţial, astfel, 23 de elevi şi 6 profesori de la Ion Luca au participat la reuniuni de proiect în Franţa, Italia , Polonia şi Spania ( Gran Canaria), luând contact direct cu patrimoniul cultural şi social al acestor ţări. Unul dintre cele mai importante merite ale proiectului a fost promovarea României şi, în special a Bucovinei şi a liceului dornean în ţările partenere. De
fiecare dată, tinerii liceeni dorneni au făcut o bună impresie prin felul de a se comporta şi prin nivelul ridicat de cunoştinţe de limba franceză, limba oficială de comunicare a proiectului. A fost într-adevăr o ocazie de a schimba impresia proastă pe care străinii o au despre români în general, acest lucru realizându-se şi în timpul reuniunii de proiect din România, musafirii noştri fiind pe deplin mulţumiţi de tot ceea ce au descoperit şi au învâţat în România.


Parteneriatele multilaterale Comenius au devenit o tradiţie la liceul Ion Luca, vara aceasta fiind acceptat cel de-al treilea proiect de acest tip, în care liceul nostru este instituţia coordonatoare. Suntem convinși că elevii noştri vor trăi experienţe de învățare și de viață frumoase și utile pentru dezvoltarea lor profesională și personală și vor aprecia şi mai mult limba franceză datorită acestor tipuri de activităţi .


Acest proiect a fost finanţat cu sprijinul Comisiei Europene. Această publicaţie (comunicare) reflectă numai punctul de vedere al autorului şi Comisia nu este responsabilă pentru eventuala utilizare a informaţiilor pe care le conţine.

Prof. Gabriela HEIDEL, membru în echipa de proiect


Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei