Vatra Dornei va găzdui, în premieră pentru România, o etapă de Cupă Mondială la sanie

După Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE), atenţia iubitorilor sporturilor de iarnă se va muta la Vatra Dornei, localitate care va găzdui trei evenimente internaţionale.

În perioada 22-24 februarie va avea loc etapa a V-a a Cupei Mondiale de sanie pe piste naturale, iar după o scurtă pauză de o zi, între 26 şi 28 februarie, pe pârtia de sanie din oraşul staţiune va avea loc ultima etapă a Cupei Mondiale, care va închide sezonul 2012-2013. Şi în perioada 1 şi 3 martie Vatra Dornei va continua să fie capitala saniei, prin organizarea ultimei etape din circuitul Cupei Europei.

Sportivi din 12 ţări se vor întrece într-o competiţie de grad zero

Prof. Octavian Pungovschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, a declarat: “Etapa dublă de cupă mondială la sanie pe pistă naturală este un eveniment de importanţă deosebită, o competiţie de grad zero. S-a muncit foarte mult pentru a obţine organizarea acestei competiţii şi trebuie să mulţumim, pentru încrederea acordată, Federaţiei Internaţionale de Sanie. Pe de altă parte, este o mare răspundere să găzduieşti un asemenea concurs, având experienţă foarte puţină, ca să nu spun deloc. Sperăm că vom ajunge până la urmă la un succes din punct de vedere organizatoric. Aşteptăm prezenţa a cel puţin 12 naţiuni, dintre care şapte au sosit. Deja sunt pe pârtie la antrenamente doi din cei cinci campioni mondiali care vor concura la Vatra Dornei. Concursul este dedicat seniorilor, nu este o joacă, este un sport destul de dificil, aproape extrem, şi sperăm să avem cât mai multă lume care să asiste la un spectacol sportiv pe care nu l-au văzut niciodată”.

Pista de la Vatra Dornei, conform regulamentului competiţiei

Pista naturală de sanie de la Vatra Dornei se încadrează în regulamentul competiţiei stabilit de Federaţia Internaţională de Sanie, este puţin mai lungă decât media pârtiilor pe care se desfăşoară Campionatele Mondiale de sanie, având 1.012 metri, dificultatea este puţin peste medie, cu 11 viraje şi o diferenţă de nivel de 125,5 metri. Organizatorii s-au pregătit şi pentru o eventuală încălzire a vremii, grosimea gheţii fiind cuprinsă între 20 şi 22 de centimetri.

Antrenorul Octavian Pungovschi a oferit detalii: „Au fost temperaturi ridicate la sfârşitul săptămânii trecute, însă gheaţa a rezistat fără probleme, am fost felicitaţi de oficialii Federaţiei Internaţionale de Sanie. Marţi au ajuns la Vatra Dornei toţi oficialii Federaţiei Internaţionale de Sanie, iar la festivitatea de premiere de la ultima etapă vom avea un oaspete deosebit, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Sanie, Josef Fendt. Îl aşteptăm şi pe Nicolae Bănicioiu, ministrul Tineretului şi Sportului, dumnealui a transmis deja un cuvânt de deschidere pe care l-am publicat în revista de prezentare a evenimentului şi sperăm ca eforturile foarte mari care s-au făcut să se transforme într-un succes atât anul acesta, cât şi în perspectivă, să transformăm Vatra Dornei în una dintre locaţiile obişnuite din Circuitul Cupei Mondiale”.

România participă cu şase sportivi, dintre care patru sunt din Vatra Dornei


Octavian Pungovschi a spus că, în acest an, lotul Românei nu are pregătirea necesară să se bată pentru medalii, dar „nici cei din urmă nu suntem”.

La noi această disciplină sportivă se practică „mai serios” de patru ani, s-au organizat trei campionate naţionale până acum, toate în zona Vatra Dornei, „dar a urca pe podium, alături de cinci campioni mondiali care şi-au anunţat participarea în concurs, este foarte greu”, a precizat Octavian Pungovschi.

Alexandru Comşa, antrenorul lotului naţional de sanie pe piste naturale, a spus că echipa României este una tânără, care participă pentru prima oară la Cupa Mondială.

“Sperăm să avem rezultate bune la această competiţie, dar speranţe mari avem pentru Campionatul Mondial de Juniori, care va avea loc anul viitor, tot la Vatra Dornei. După mulţi ani se ţine o competiţie internaţională în România, motiv pentru care trebuie menţionat sprijinul foarte important al directorului Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, care a fost trup şi suflet în acest proiect, şi al Federaţiei Române de Bob – Sanie prin preşedintele Sorin Gheorghe Buta şi secretarul general Florian Ticu, cel care a pus accent pe această competiţie. Sper să vină publicul, să vadă o competiţie importantă, sunt sportivi de mare valoare care participă, cum ar fi cei din Rusia, Italia sau Austria. Este o mare onoare să avem aici, în România, finala Cupei Mondiale. La această finală se vor disputa medaliile după cinci etape de competiţie”, a declarat Alexandru Comşa.

În Vatra Dornei există o foarte veche tradiţie a sporturilor de iarnă

De la primarul Ilie Boncheş am aflat că în Vatra Dornei există o foarte veche tradiţie a sporturilor de iarnă. Încă din 1934 existau pârtii de schi alpin, o pârtie de bob şi o trambulină de sărituri cu schiurile, iar în urmă cu 40 de ani s-a construit o pârtie de sanie care a lansat sportivii dorneni până la nivelul Jocurilor Olimpice.


“Suntem încântaţi să reînnodăm tradiţia, de această dată cu o disciplină mai nouă pentru noi, sania pe pistă naturală. Este o onoare pentru Vatra Dornei să găzduiască competiţii de un nivel atât de ridicat cum sunt Cupa Mondială şi Cupa Europei. Deşi pârtia este construită recent, prin entuziasm şi dăruire sperăm să ne ridicăm la nivelul de pretenţii aşteptat. Urăm un călduros bun venit pe meleagurile noastre atât campionilor mondiali şi europeni care ne onorează cu prezenţa, cât şi celor care au experienţă mai mică şi vise mai mari”, ne-a declarat primarul Ilie Boncheş.



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei