Vatra Dornei va fi inclusă începând cu acest an în programul oficial al competiţiilor pe piste naturale

Până pe 3 martie, pe pista naturală de sanie de la Vatra Dornei se desfăşoară etapele a V-a şi a VI-a ale Cupei Mondiale la sanie pe pistă naturală şi ultima etapă din circuitul Cupei Europei.

După ce joi, 21 februarie, a avut loc omologarea pârtiei naturale de sanie, vineri au început calificările la sanie feminin şi dublu masculin, din etapa a cincea, penultima, a Cupei Mondiale. Prima parte a zilei de sâmbătă a fost dedicată tot calificărilor, pentru sanie simplu masculin şi grupa A, după care au început întrecerile din manşa I a Cupei Mondiale sanie dublu. A urmat Cupa Naţiunilor la sanie dublu, manşa I a Cupei Mondiale sanie feminin, Cupa Naţiunilor la sanie feminin şi manşa a II a Cupei Mondiale la sanie dublu.Tot sâmbătă a avut loc festivitatea de premiere pentru Cupa Naţiunilor- sanie dublu, Cupa Naţiunilor- sanie feminin şi Cupa Mondială - sanie dublu.

Duminică, în ultima zi a etapei a V-a a Cupei Mondiale s-a desfăşurat prima manşă a Cupei Mondială sanie masculin, apoi Cupa Naţiunilor sanie simplu masculin, manşele a II –a a Cupei Mondiale sanie simplu feminin şi masculin. Înainte de festivitatea de premiere s-a desfăşurat Cupa Mondială sanie echipe.

La ultima festivitate de premiere a etapei a V-a, au urcat pe podium sportivii de la Cupa Naţiunilor sanie simplu masculin, Cupa Mondială sanie feminin, Cupa Mondială sanie masculin şi Cupa Mondială sanie pe echipe.

Organizarea competiţiei de la Vatra Dornei, premieră pentru România

De la Sorin Buta, preşedintele Federaţiei Române de Bob si Sanie (F.R.B.S.), am aflat că este o premieră pentru România organizarea unei astfel de competiţii de anvergură internaţională.

„Pot să vă spun cu certitudine că anul viitor, tot la Vatra Dornei se va desfăşura Campionatul Mondial de Juniori, concurs aprobat la Congresul din vara trecută al Federaţiei Internaţionale de Sanie. Şi la congresul F.I.S. din această vară cu siguranţă la Vatra Dornei se vor stabili etape de Cupă Mondială şi etape de Cupă Europeană ca un preambulul al Campionatului Mondial de Juniori. Este o premieră pentru România, pentru că nu am avut pârtii în ţară nici de bob şi nici de sanie. A fost o încercare la Cîrlibaba să desfăşurăm un Campionat Naţional de sanie pe pistă naturală, dar acum avem o pârtie performantă, omologată de Federaţia Internaţională, care a intrat în circuitul internaţional competiţional”, a declarat Sorin Buta - preşedinte F.R.B.S..


Din discuţiile avute în cadrul Federaţiei Internaţionale de Sanie, disciplina sportivă „sanie pe pistă naturală” va fi disciplină olimpică la Olimpiada sporturilor de iarnă din Coreea de Sud, din 2018. „Asta înseamnă că noi am luat un start bun, înseamnă că avem unde să pregătim sportivii noştri ca să putem participa şi să aducem un scor bun pentru România”, a mai spus Sorin Buta.

La Vatra Dornei au fost prezenţi sportivi din 13 ţări

La cele două etape ale Cupei Mondiale de sanie – pistă naturală participă 120 de sportivi din 13 ţări. România s-a înscris în competiţie cu şase sportivi, dintre care trei sunt din Vatra Dornei: Ştefania Coubis, Bogdan Moroşan, Anişoara Hutopila.

“Ne batem cu nemţii pentru medalii”

De la prof. Octavian Pungoschi, directorul Clubului Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, am aflat că după primele zile de competiţii sportivii români încep să se comporte din ce în ce mai bine. „Cel puţin la fete ne apropiem de cei care se luptă pentru medalii şi acesta este un lucru foarte bun. Nu avem competitori în lupta pentru medalii, dar ne apropiem şi trebuie să avem un pic de răbdare. Atât timp cât nemţii nu au ajuns lângă medalii, suntem mulţumiţi că ne batem cu ei”, a declarat Octavian Pungoschi.

Rezultatele obţinute îl mulţumesc şi pe antrenorul lotului naţional de sanie, Alexandru Comşa: „Pentru Cupa Mondială, s-a calificat dubloul Bogdan Moroşan - Alexandru Vâlcan, şi chiar dacă nu au urcat pe podium prestaţia lor a fost una bună, ţinând cont de ceilalţi competitori. La fete, Anişoara Hutopila a mers foarte bine, dar a ratat calificarea la Cupa Mondială, a intrat în Cupa Naţiunilor, unde a ocupat un onorant loc IV. Competiţia se desfăşoară în condiţii foarte bune, totul este pus la punct foarte bine, autorităţile locale ne acordă tot sprijinul, sperăm să ţină vremea cu noi. Pista este foarte bună deocamdată, grosimea gheţii de 22 de cm asigură condiţii optime, iar sportivii sunt mulţumiţi de calitatea gheţii”.

Aprecieri din partea Federaţiei Internaţionale de Sanie


În calitate de supervizor al competiţiei, Alfred Jud, vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Sanie (F.S.I.), a spus că, la Vatra Dornei, condiţiile oferite pentru ultimele două etape ale Cupei Mondiale sunt foarte bune.

„Suntem plăcut surprinşi de tot ceea ce s-a făcut la Vatra Dornei, de modul cum arată pista. Este o pistă extraordinară, noi cei din Federaţia Internaţională care suntem prezenţi aici suntem impresionaţi de această pistă şi ne face plăcere să organizăm o competiţie de o asemenea anvergură în această localitate. Intenţionăm ca pe viitor să venim cât mai des aici”, ne-a declarat Alfred Jud.

Vicepreşedintele Federaţiei Internaţionale de Sanie a mai spus că Vatra Dornei va fi inclusă începând cu acest an în programul oficial al competiţiilor pe piste naturale pe care Federaţia Internaţională de Bob şi Sanie le va organiza la nivel mondial şi european.

„Anul viitor este deja un lucru hotărât, Campionatele Mondiale de Juniori se vor derula pe această pârtie nouă. Apoi, cu voinţa Federaţiei Române de Bob şi Sanie, cu sprijinul autorităţilor locale, al comitetului de organizare, în fiecare an Vatra Dornei va fi gazda unor competiţii internaţionale de sanie importante. Vatra Dornei este în vizorul F.I.S. pentru organizarea competiţiilor viitoare”, a mai spus Alfred Jud.

Accidente uşoare pe pârtia de sanie

Şi cum la orice competiţie sportivă apar şi accidentări, sportivul italian Stefan Gruber, de 24 de ani, a ajuns la Spitalul Municipal din Vatra Dornei după ce s-a accidentat, fracturându-şi tibia. La cererea sportivului, acesta a fost transportat la aeroportul din Cluj-Napoca, pentru ca apoi să plece spre Viena, unde a dorit să-şi facă intervenţia chirurgicală la picior, în cazul în care aceasta s-ar impune. Sportivul italian se numără printre primii cinci în lume la categoria lui şi avea şanse mari să urce pe podium.

Alţi patru sportivi au suferit luxaţii sau entorse pentru care au primit îngrijiri medicale.

Rezultatele zilei de sâmbătă:

Cupa Naţiunilor, sanie, simplu, feminin
1. Wagner Marilies, Austria, cu un timp de 1.17:98
2. Diepold Michelle, Austria, cu 1.18:54
3.Kravchuk Svitlana, Ucraina, cu 1.20:95
4.Hutopilă Anişoara, România, cu 1.23:67

Cupa Naţiunilor, sanie, dublu
1. Brueggler Rupert, Angerer Tobia, Austria cu un timp de 1.1:16
2. Schatz Christian, Muehlbacher Gerhard, Austria cu 1.20:02
3. Silin Pavel, Rodin Iwan, Rusia, cu 1.20:34

Cupa mondială, sanie, dublu
1. Pigneter Patrick, Clara Florian, Italia, cu un timp total în cele două manşe de 2.36:47
2. Schopf Christian, Schopf Andreas, Austria, cu 2.39:22
3. Regensburger Christop, Holzknecht Dominik, Austria, cu 2.39:28

Echipajul României format din Bogdan Moroşan şi Alexandru Valcan a ocupat locul 10 cu un timp total obţinut în cele două manşe de 2.59:22

Rezultatele de duminică:

Cupa Naţiunilor, sanie, simplu, masculin
1.Blasbichler Anton, Italia, cu un timp de 1.12:62
2. Resch Rudi, Italia, cu 1.13:13
3.Breitenberger Florian, Italia, cu 1.13:41

Cupa mondială, sanie, simplu, masculin
1. Pigneter Patrick, Italia, cu un timp total în cele două manşe de 2.23:69
2.Scheikl Michael, Austria, cu 2.25:11
3.Holzknecht Dominik, Austria, cu 2.25:43

Cupa mondială, sanie, simplu, feminin
1. Laventjeva Ekatharina, Rusia, cu un timp total în cele două manşe de 2.27.36
2.Lanthaler Evelin, Italia, cu 2.28:00
3.Pingera Greta, Italia, cu 2.30:73

Cupa mondială, sanie, pe echipe (s-au cumulat timpii obținuți la o coborâre simplu masculin, una simplu feminin şi o coborâre dublou)
1. Rusia, cu 3.52:80
2. Austria, cu 3.54:97
3. Italia, cu 3.55:04



( Hide )

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei