La Poiana Negri, schiorii începători pot ajunge la performanţă

Doi profesori de educaţie fizică şi sport, cu specializarea schi, Gheorghe Dumitrache şi Vladimir Todaşcă, antrenori la Clubul Sporturilor de Iarnă Vatra Dornei, au înfiinţat în anul 2011 un club privat pentru schi de performanţă. După apariţia primelor rezultate, dintre care cele mai de valoare sunt ale Petronelei Ivan, câştigătoare multiplă a titlurilor de campioană naţional atât la probele de biatlon cros organizate în vară, cât şi la cele de schi biatlon din iarnă, cei doi profesori, ajutaţi de Primăria comunei Dorna Candrenilor, vor să amenajeze o pârtie de schi la Poiana Negri.


Sportivii descoperiţi şi antrenaţi la acest club fac performanţă

De la profesorul Vladimir Todaşcă am aflat că Clubul Asociaţiei Şcoala de Schi „Todum” este unul destinat în exclusivitate celor care doresc să participe la competiţii sportive, este o „pepinieră” în care elevii descoperiţi şi testaţi de cei doi profesori se pregătesc, fac schi de performanţă, obţin rezultate în întrecerile la nivel naţional, ocazie cu care sunt remarcaţi de cluburile de prestigiu din ţară şi sunt propulsaţi spre competiţiile internaţionale.

Profesorul Vladimir Todaşcă ne-a spus: „Performanţele obţinute de aceşti copii vor contribui la întoarcerea investiţiei. Suntem aproape de finalul carierei, îndată ne aşteaptă pensia şi trebuie să facem ceva pentru copiii din zona aceasta. Avem deja copii care fac înaltă performanţă. Unul din exemple este Petronela Ivan. Face parte din Lotul Olimpic al Românei, alături de cele mai bune sportive din ţară. A participat la concursuri internaţionale în străinătate, are rezultate foarte bune, situându-se în competiţii între primele trei, primele cinci sau între primele şapte schioare. Este o sportivă crescută la noi, 12 luni din an s-a pregătit la clubul nostru, cu echipamentul nostru, cu tot ce am putut să îi punem noi la dispoziţie. Acum este de nivel internaţional, este multiplă campioană naţională, face parte din lotul Românei şi participă la competiţii internaţionale, la care noi nu mai avem acces. Noi rămânem la faza aceasta, locală, în care descoperim copiii de aici din zonă şi îi promovăm în competiţii naţionale pentru a fi descoperiţi de marile cluburi”.

Pe lângă pregătirea de specialitate, elevii de la Şcoala de Schi „Todum” beneficiază gratuit de echipament sportiv pentru practicarea acestui sport, cazare şi masă.

Cei doi profesori îi învaţă pe copiii din comuna Dorna Candrenilor schiul şi patinajul

Profesorul Vladimir Todaşcă a completat: „În paralel cu activitatea de schi de performanţă desfăşurăm şi activităţi de iniţiere şi pregătire a tuturor copiilor de la şcoala din Poiana Negri în domeniul patinajului. Am făcut un patinoar la baza sportivă construită de Primăria Dorna Candrenilor şi orele de educaţie fizică şi sport se desfăşoară în această iarnă doar pe patine. Copiii fac orele de educaţie fizică, atât cât timpul va permite şi nu se va topi gheaţa, pe patinoar. Aceste lecţii, desfăşurate în cadrul orelor de la şcoală, sunt gratuite”.

Dascălul spune că după un an şi jumătate de când a fost iniţiat acest mod de desfăşurare a orelor de educaţie fizică pe timp de iarnă, toţi copiii din Poiana Negri ştiu să schieze pe schiuri de schi alpin şi pe schiuri de schi fond, dar şi să patineze. Echipamentul a fost achiziţionat de cei doi profesori, pe care l-au pus la dispoziţia şcolii din Poiana Negri şi a Grupului Şcolar Agricol Dorna Candrenilor, iar cu sprijinul primarului Maftei Candrea a fost realizat patinoarul.

Trei titluri naţionale la schi fond şi la biatlon, la cadeţi, şi unul la juniori III

Pe lângă activitatea de antrenor la CS Vatra Dornei şi la Şcoala de Schi „Todum”, profesorul Gheorghe Dumitrache este profesor de educaţie fizică la Grupul Şcolar Agricol Dorna Candrenilor, iar la fel ca şi colegul său, orele de educaţie fizică le petrece împreună cu elevii pe pârtia de schi sau pe patinoar.

El a precizat: „Am făcut schi alpin cu copiii de la şcoala din Poiana Negri, am adus de la centrul meu de închiriere de la Vatra Dornei schiuri, clăpari, şi orele de educaţie fizică le fac pe timp de iarnă pe pârtie. În maxim două săptămâni, elevii dintr-o clasă sunt iniţiaţi în ceea ce înseamnă schiul de agrement. Pentru performanţă trebuie mai multă muncă, multă pregătire şi în primul rând trebuie să ai aptitudinile necesare de a face acest sport. Performanţa o facem la clubul nostru privat, care este înfiinţat din 2011. Deşi este un club tânăr, avem rezultate cu care ne mândrim. După un sezon de schi, iarna 2011-2012, avem trei titluri naţionale la schi fond şi la biatlon, la cadeţi şi unul la juniori III. Cred că suntem printre puţinii care am înfiinţat un club privat, iar la un an de la înfiinţare să avem asemenea rezultate. Asta datorită seriozităţii copiilor în pregătire, muncii noastre, antrenorilor şi banilor investiţi din buzunarul nostru”.

Cu sprijinul Primăriei Dorna Candrenilor, cei doi profesori doresc să iniţieze un proiect mai amplu, un parteneriat public privat, pentru a face o pârtie de schi alpin. Până în prezent s-au realizat măsurătorile terenului care urmează să aibă această destinaţie, a fost făcut proiectul tehnic al pârtiei şi împreună cu administraţia locală se caută soluţia finanţării şi stabilirea atribuţiilor fiecărei părţi implicate în proiect.


Profesorul Gheorghe Dumitrache a concluzionat: „După ce vom avea o pârtie de schi alpin omologată, vom organiza aici şi câteva concursuri. În februarie 2012 am organizat în comuna Dorna Candrenilor primul concurs naţional la biatlon, unde au venit câteva cluburi din zona de nord a ţării. Competiţia a fost o reuşită şi sperăm să organizăm şi în 2013 acest concurs”.



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei