Festivalul de datini şi obiceiuri populare de iarnă „Porniţi plugul, Feţi-Frumoşi!”

Localnicii şi turiştii aflaţi, sâmbătă, 29 decembrie 2012, în staţiunea Vatra Dornei au primit din partea Primăriei municipiului Vatra Dornei, Casei de Cultură „Platon Pardău” şi Fundaţiei Culturale „Dorna Dorului” cel mai frumos dar, Festivalul de datini şi obiceiuri populare de iarnă „Porniţi plugul, Feţi-Frumoşi!”, ajuns la cea de-a XVII-a ediţie.





Minorica Dranca, directoarea Muzeului etnografic din Vatra Dornei, ne-a spus: “Un festival care reuneşte tot ceea ce are mai valoros românul, bucovineanul şi nu numai. Judeţele înconjurătoare şi-au trimis reprezentanţii care să ne încânte şi să ne ureze "La mulţi ani!".Sunt ansambluri folclorice, grupuri de urători şi de colindători care au venit să arate încă o dată zestrea românească, cea care dă identitatea unui popor şi simbioza aceea deosebită între ceea ce este creştinesc şi românesc şi ceea ce a fost demult, înainte ca Iisus să se nască”.

După ce Ilie Boncheş, primarul municipiului Vatra Dornei, i-a salutat pe dorneni, dar şi pe oaspeţii oraşului staţiune, veniţi atât din ţară, cât şi din străinătate, pentru a petrece sărbătorile de iarnă, zgomotul tobelor şi al clopoţeilor au vestit apropierea urătorilor.

Deschiderea festivalului cu buciume şi trâmbiţe

Festivalul a fost deschis de buciumaşii şi trâmbiţaşii din Gura Humorului, alături de unul dintre elementele de fală ale Bucovinei, calul, “frumoşii cai care au dus voinicii Bucovinei în vremuri bune de sărbătoare, dar şi în lupte peste Obcinele care ne înconjoară”, cum a precizat Minorica Dranca. Călăreţii au venit cu steagul tricolor şi, ca un element de noutate, steagul Uniunii Europene.

Moş Crăciun, un personaj atât de iubit de copii, a ajuns în faţa primăriei într-o trăsură şi a adus după el copiii.

Vechile ritualuri agrare au fost reprezentate prin plugul tras de boi şi nelipsitul brad împodobit aşa cum se cuvine, cu tot ceea ce este mai lucitor, pentru că Anul Nou şi Crăciunul sunt sărbători ale luminii şi ale strălucirii.

Primii care au evoluat în faţa ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a administraţiei şi a executivului local din Vatra Dornei, a senatorului Gheorghe Flutur, a consilierilor judeţeni, au fost membrii Grupului de colindători al Ansamblului artistic “Dorna Dorului”, pregătiţi de Dumitru Candrea, care a iniţiat în urmă cu 17 ani acest festival. Acest grup a fost însoţit de Anul Nou, de Anul Vechi şi de Fanfara municipiului Vatra Dornei, cea care este alături de dorneni la toate momentele deosebite.

Măşti populare de la Botoşani şi colinde de la Bistriţa

“Artişti deosebiţi, nişte oameni cu o conştiinţă tradiţională ieştită din comun”, aşa au fost prezentaţi membrii Ansamblului folcloric “Codruleţul” din Vorona, Botoşani, cei care s-au distins de restul participanţilor prin măştile confecţionate de Gheorghe Ţugui.

Membrii Grupului de colindători din Şieu şi ai Ansamblului „Floare de colţ” din Rodna sunt cunoscuţi ca fiind meşteri în a colinda şi a aduce pe pământ vestea naşterii lui Iisus. Colindele prezentate au îmbinat ingenios arhaicul cu actualitatea, ele fiind completate de o prezentare etnografică de ţinută.



Festivalul de la Vatra Dornei aduce în fiecare an noi vedete. Printre acestea s-au numărat Ţiganii de la Forăşti şi grupul de căiuţi de la Zvoriştea, cu un repertoriu bogat şi care duce mai departe un ritual caracteristic Bucovinei, dansul căluţului desprins dintr-un vechi obicei ostăşesc, dar şi ca reverenţă pentru acel animal extraordinar care a creat o întreagă mitologie.

O combinaţie a obiceiurilor populare vechi din mai multe judeţe

Grupul de datini şi obiceiuri din Târgu Neamţ, Ansamblul din Miroslăveşti, Cerbul de la Costeşti şi Cerbul de la Balş, judeţul Iaşi, Ansamblul Folcloric “Prislopu” din Borşa - Maramureş, dar şi formaţiile din judeţul Suceava: Ansamblul “Poieniţa” din Poiana Stampei, Ansamblul “Plaiurile Dornelor” - Vatra Dornei, Grupul de colindători din Neagra Şarului, Grupul de colindători din Broşteni, Formaţia de datini şi obiceiuri din Ciocăneşti, Grupul de datini din Coşna, Ansamblul „Brăduleţul” din Dorna Arini, Grupul de colindători din Panaci, Grupul de colindători din Capu Codrului - Păltinoasa şi Grupul de datini din Dorna Candrenilor, au realizat o combinaţie minunată între obiceiurile noastre populare vechi, colinde, urături, dansul caprei, dansul cerbului, jocul ursului, jocul căiuţilor, dansul ţiganilor.


Cei peste 700 de urători din cele peste 20 de formaţii artistice care au evoluat la Vatra Dornei au primit câte un colac şi un pahar de vin fiert, toate formaţiile participante la festival primind diplome, trofee şi cadouri din partea oficialităţilor dornene şi judeţene.



Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei