Reabilitarea Cazinoului din Vatra Dornei ar putea începe cu bani de la Consiliul Judeţean Suceava

0
După ani în şir în care a fost lăsat de izbelişte de proprietari, indiferent că a fost vorba de Primăria Vatra Dornei sau Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, reabilitarea cazinoului din Vatra Dornei ar putea fi reluată. Banii necesari reînceperii lucrărilor la această clădire monument istoric ar putea proveni de la Consiliul Judeţean Suceava.

Este vorba de banii pe care administraţia judeţeană îi direcţionează anual către culte, pentru 2012 fiind alocată suma de un milion de lei. E o sumă infimă faţă de realităţile din teren, dar poate fi un început, după ani şi ani în care nimeni nu a ridicat vreun pai pentru a face ceva care să ducă la salvarea unei bijuterii arhitectonice.

De altfel, în ultima perioadă, starea de degradare a clădirii cazinoului s-a accentuat, în ultimele săptămâni dispărând până şi gardul împrejmuitor din partea din faţă.

Posibilitatea ca banii alocaţi anul acesta de Consiliul Judeţean Suceava să fie folosiţi pentru reabilitarea Cazinoului din Vatra Dornei a fost avansată de preotul Cătălin Axinte, consilierul economic al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cu ocazia unei întâlniri recente.

Întâlnirea de la Vatra Dornei va fi continuată la Suceava

Înainte de Crăciun, preotul Axinte s-a deplasat la Vatra Dornei, unde a discutat cu Petrică Alexievici, consilierul personal al primarului Ioan Moraru, cu Vasile Chiruţă, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Dorneni, cu părintele Mihai Valică, din partea Catedralei Sfânta Treime, şi cu Mihai Cioată, din partea „Civis Dorna”.

Cu ocazia discuţiilor, Mihai Cioată a venit cu propunerea ca acest monument istoric să fie preluat fie de un ONG local, fie de Consiliul Local al municipiului Vatra Dornei, sau Consiliul Judeţean Suceava.

Reprezentanţii bisericii ortodoxe au menţionat că biserica nu poate dona obiectivul, nici măcar pentru o perioadă scurtă de timp, dar au fost de acord cu un parteneriat, cu oricare dintre instituţiile menţionate.


Discuţiile de la Vatra Dornei vor continua şi la Suceava, la sfârşitul acestei luni, când grupul de iniţiativă constituit cu scopul de a salva cazinoul este aşteptat în faţa Consiliului Arhiepiscopal să-şi expună ideile şi propunerile. Una din propuneri ar fi aceea de înfiinţare a unui centru socio-cultural, care să cuprindă, printre altele, un muzeu al Dornelor, o bibliotecă cu sală de lectură şi o sală de spectacole.

Acţiuni de sensibilizare pentru refacerea cazinoului

Întâlnirea dintre reprezentanţii comunităţii dornene şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, actualul proprietar al clădirii, este doar un ultim pas făcut pentru salvarea acestui monument istoric.

Anul trecut, pe 10 iulie, când s-au împlinit 112 ani de la inaugurarea Cazinoului Vatra Dornei, a fost lansată o acţiune pe Facebook (http://www.facebook.com/SalvatiCazinoul) menită să nu lase în uitare acest monument, emblemă a staţiunii. Toţi cei cărora le pasă de soarta cazinoului au fost chemaţi să aprindă o lumânare şi să aducă o floare.

Potenţialii clienţi pentru cumpărarea cazinoului, doar himere

În ultimii ani, ideea cumpărării cazinoului din Vatra Dornei de către un investitor particular a fost avansată în mai multe rânduri. Primul care s-a interesat de soarta clădirii a fost Gigi Becali, finanţatorul echipei Steaua Bucureşti. Prieten foarte bun cu ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Gigi Becali a mers cu elicopterul la Vatra Dornei, însoţit de înaltul prelat. La vremea respectivă, latifundiarul din Pipera ar fi spus că nici dacă i se oferă bani nu preia cazinoul, şi asta deoarece costurile pentru reabilitare ar fi imense.

Mai nou, pe pista potenţialilor cumpărători a apărut şi un grup de investitori arabi. „Au fost la mine şi urmau să meargă la Suceava, să se întâlnească cu Înalt Prea Sfinţia Sa Pimen, pentru a discuta concret asupra ofertei lor”, preciza atunci primarul din Vatra Dornei. Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a negat însă această variantă, precizând doar că nu ştie nimic.

Cazinoul a fost construit din chetă publică

Considerat o adevărată bijuterie arhitectonică, cazinoul din Vatra Dornei a fost construit din chetă publică, la care a contribuit însuşi împăratul Franz Joseph, Cazinoul din Vatra Dornei a fost ridicat la sfârşitul secolului XIX, în special pentru lumea bună a Vienei, care venea la băi la Vatra Dornei şi avea nevoie de distracţie.

Arhitectura aducea cu cea a Cazinoului din Baden – Austria, care a rămas o atracţie turistică şi în ziua de azi, în timp ce Cazinoul din Vatra Dornei este doar o ruină monument istoric.

Inaugurarea a avut loc la 10 iulie 1899 şi a adus laolaltă constructori, autorităţi române şi imperiale austriece, turişti şi localnici.

Sala de dans cu trei candelabre imense în care ardeau lumânări din ceară de albine, orchestrele vieneze, ofiţeri austrieci în ţinută impecabilă, tineri români cu studii în Apusul Europei, femei frumoase şi elegante făceau ca serile petrecute la Vatra Dornei să nu fie cu nimic mai prejos faţă de cele din Viena sau Paris.




Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu

VatraDorneiLive.ro © Toate Drepturile Rezervate
We Vatra Dornei